Puterea monedei unice poate rasturna calculele guvernului de la BucurestiDeprecierea cursului leu/euro poate periclita tinta de inflatie pentru acest an

Neasteptata, evolutia cursului euro-dolar i-a luat prin surprindere chiar si pe cei mai sceptici analisti. Sperand intr-o revenire a dolarului, pietele internationale au avut surpriza sa “marcheze”, la finele saptamanii trecute, cea mai mare cadere a monedei americane din ultimii patru ani: 1,1287 dolari/euro. Aprecierea spectaculoasa a euro s-a facut puternic simtita pe piata interna, moneda nationala pierzand 511 unitati in fata euro in doar cinci zile.

Deprecierea leului ar fi fost si mai mare daca Banca Nationala nu ar fi intervenit vineri pentru a calma un curs ce ajunsese la 37.400 lei pentru un euro, aratand o pierdere de 800 de unitati a leului. Prima intrebare pe care o ridica un euro din ce in ce mai puternic este legata de inflatie. “Daca deprecierea leului fata de euro va continua, tinta de inflatie pentru acest an (n.r.-13-14 la suta) va fi pusa in pericol”, spune profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor. El a explicat ca euro fiind moneda de referinta a Romaniei, toate tarifele se vor misca in functie de evolutia cursului leu-euro. Opiniile sale sunt impartasite si de dealerii din piata, care cred ca am putea asista la o crestere a cursului pana la 37.500 de lei pentru un euro. In opinia lui Daianu, date fiind aceste evolutii, “ar trebui sa existe o revizuire a tuturor indicatorilor macroeconomici si a modalitatilor de interventie pe piata ale Bancii Nationale”. Dolarul si-a pierdut aura Ingenuncheat de tanara moneda euro, dolarul american s-a depreciat fata de leu, intorcandu-se din nou aproape de pragul de 33.000 de lei pentru un dolar, de la 33.294 lei/dolar.

Ceea ce atrage atentia este faptul ca pierderile substantiale suferite de dolar fata de euro au avut loc pe fondul cresterii indicilor burselor americane si a increderii consumatorilor. Acest fapt arata existenta unei rupturi intre evolutia burselor americane, incurajate de rezultatul razboiului din Irak, si cea a dolarului.

Dealerii bancilor mari explica deprecierea dolarului in raport cu euro prin datele statistice sumbre cu privire la productia americana si piata muncii din SUA, date care arata o crestere a somajului. “Dupa terminarea razboiului din Irak, atentia a revenit catre tendintele de fond ale economiei americane. Chiar daca datele statistice au fost mai putin proaste decat se anticipa, este de asteptat ca cresterea somajului sa afecteze negativ consumul si implicit investitiile”, afirma Daianu. In opinia sa, raspunsul la intrebarile pe care le ridica evolutia actuala a cursului dolar-euro isi are radacinile atat in faptul ca economia SUA si-a pierdut din miracolul in care era invaluita acum cativa ani, cat si in deficitele mari ale SUA. “Este o diferenta de la cer la pamant intre economia SUA de acum 4-5 ani si cea de astazi. Chiar daca economia americana are preconizata o crestere mai mare decat cea europeana, sa nu uitam ca SUA au de finantat un deficit de cont curent foarte mare.

Zilnic, America are nevoie de 1,7 miliarde de dolari, iar pentru finantarea deficitului are nevoie de peste 500 de miliarde de dolari anual”, spune Daianu. La toate acestea se adauga si dobanzile sensibil mai mici practicate de Banca Centrala a SUA, comparativ cu cele de pe piata europeana, fapt ce atrage mai multe fonduri spre zona euro. “In plus, dolarul si-a pierdut din aura si in urma scandalurilor financiare din ultimul an”, a mai spus Daianu.