Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim la creditele ipotecare si perioada redusa la cinci ani pe care se acorda creditele de consum, urmeaza sa intre in vigoare la 31 ianuarie. Cele mai multe banci mari de pe piata au depus deja noile norme de creditare la BNR dar asteapta avizul Bancii Centrale.

„Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15% din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni”, potrivit noului regulament al BNR.

In cazul creditelor de consum, perioada de creditare poate fi de maximum cinci ani, fata de 10 sau chiar 15 ani inainte de emiterea noilor conditii BNR.

Conditiile de rambursare a creditului de consum in cinci ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior, precizeaza Regulamentul.

Acest Regulament devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.

Data de 31 ianuarie este una limita, de depunere a normelor, iar in functie de cum vor trimite bancile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la banca la banca.

Cele mai multe banci importante au depus deja noile norme de creditare la BNR si asteapta avizul bancii centrale.

Un exemplu in acest sens este Emporiki Bank, care a anuntat ca BNR i-a avizat noile reguli de creditare. Totodata banca a anuntat ca va incepe sa acorde credite dupa noile reguli de la 1 februarie.

Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor.

Aceste riscuri includ o posibila crestere a cursului de schimb cu 35,5-40,9 %, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobanzii cu 0,6 puncte procentuale si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6%.

Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.

Imprumuturile in acest program vor fi acordate in continuare cu un avans de maximum 5% din valoarea locuintei, fara ca valoarea aceasteia sa depaseasca 57.000 de euro.