Pretul mediu cerut pentru apartamentele cu patru camere a scazut 8,8%, pentru apartamentele cu trei camere declin a fost de 7,6%, pentru doua camere de 7,2%, iar pentru garsoniere 8,1%, potrivit Indicelui imobiliare.ro.

Astfel, pretul mediu cerut pentru apartamentele cu patru camere a scazut 8,8%, ajungand, la sfarsitul lunii august, la 992 euro/mp. In acelasi timp, garsonierele din Capitala s-au ieftinit cu 8,1%, in vreme ce locuintele cu trei camere au resimtit un declin de 7,6%. In Capitala, cea mai mica scadere, de 7,2%, a avut loc in cazul apartamentelor cu doua camere.

“Sub impulsul unei cereri masive, aici preturile au crescut galopant in perioada de varf a pietei, iar venitul mediu nu a tinut pasul. Ca urmare, in momentul de fata, decalajul ce trebuie recuperat pentru a ajunge la un nivel al preturilor pe care cumparatorii sa si le permita este mai mare decat in celelalte orase”, a declarat directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

La nivel national, Constanta ocupa cea de-a doua pozitie in topul reducerilor de pret. In perioada verii, apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit cu 8,3%, in vreme ce pretul cerut pentru garsoniere s-a diminuat cu 8,2%. In cazul locuintelor cu doua si trei camere, scaderea inregistrata a fost de 7,3% si respectiv 6,9%.

Cel de-al treilea loc in clasament este ocupat de Timisoara, unde apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 6,9%, urmate fiind de locuintele cu patru camere, cu o scadere de 6,4%. In acelasi timp, pretul cerut pentru garsonierele timisorene s-a diminuat cu 5,8%, pana la o valoare medie de 927 de euro pe metru patrat. Cea mai mica reducere, de 5,4%, a fost inregistrata de apartamentele cu doua camere.

Brasovul se situeaza pe locul al patrulea in topul ieftinirilor apartamentelor vechi din vara acestui an. Aici, pretul garsonierelor a scazut cu 5,6%, pana la o valoare de 880 de euro pe metru patrat. Declinul inregistrat de apartamentele cu trei si patru camere a fost de 4,8% si respectiv 4,4%. Cea mai mica reducere, de 3,5%, a avut loc pe segmentul apartamentelor vechi cu doua camere.

In Iasi, pretul cerut pentru locuintele cu trei camere a scazut cu 4%, pana la o valoare medie de 818 euro pe metru patrat. In acelasi timp, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 1,6%, ajungand la un pret cerut de 881 euro pe metru patrat. Pe de alta parte insa, garsonierele iesene s-au scumpit cu 1,3% in cele trei luni de vara, ajungand la o valoare medie de 962 de euro pe metru patrat.

In Clujul scaderile de pret au fost unele usoare in perioada analizata. Declinul inregistrat de locuintele cu doua si trei camere a fost de 2,2%, iar la apartamentele cu patru camere, scaderea a fost de 3,7%. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, in perioada analizata pretul garsonierelor clujene a crescut cu 1,1%, de la 1.053 euro pe metru patrat, la 1.065 de euro pe metru patrat.