Aproape doua treimi din valoarea totala a operatiunilor de vanzare-cumparare cu titluri de stat in lei de pe piata secundara bancara din cursul lunii ianuarie 2012 s-a tranzactionat in operatiuni in care a fost implicata Banca Nationala a Romaniei, potrivit datelor BNR.

Astfel, in prima luna a acestui an, dintr-o valoare totala a tranzactiilor cu titluri de stat pe piata secundara in suma de 66,1123 miliarde de lei, tranzactiile bancilor cu BNR au insumat 43,0372 miliarde, respectiv 65,15%.

Cu o luna inainte, in decembrie 2011, ponderea in total a valorii operatiunilor in care a fost implicata BNR a fost de aproape 80%. Tranzactiile cu banca centrala au fost in valoare de 40,3517 miliarde de lei, in conditiile in care totalul tranzactiilor cu titluri de stat de pe piata secundara s-a ridicat la 50,7747 miliarde de lei.

Incepand cu data de 24 octombrie 2011, BNR publica, pe site-ul propriu, atat valoarea totala zilnica a tuturor operatiunilor cu titluri de stat derulate pe piata secundara, cat si, separat, valoarea tranzactiilor derulate exclusiv intre banci, fara participarea BNR, ceea ce permite calculul valorii operatiunilor in care este implicata Banca Nationala.

BNR a inceput sa publice aceste informatii dupa ce si-a modificat politica de injectare de lichiditati in piata prin operatiuni repo, acestea devenind saptamanale incepand cu data de 17 octombrie 2011.

Doar informatiile despre repo sunt publice

Intre 24 octombrie 2011 si 3 februarie 2012, valoarea totala a tranzactiilor cu titluri de stat in moneda nationala dintre banci si BNR de pe piata secundara a fost de 104,3234 miliarde de lei, reprezentand 63,5% din valoarea totala tranzactionata (164,2939 miliarde), potrivit datelor BNR.

In intervalul respectiv, BNR a oferit bancilor imprumuturi pe o saptamana in suma totala de 47,3219 miliarde de lei, prin operatiuni de tip repo, prin care banca centrala ofera lichiditate bancilor comerciale, preluand in schimb titluri de stat din portofoliul acestora si restituindu-le respectivele titluri la rambursarea imprumuturilor.

Un alt instrument utilizat de BNR pentru a injecta lichiditate in sistemul bancar este reprezentat de creditele colateralizate cu active eligibile pentru garantare. In cadrul acestora, BNR acorda imprumuturi institutiilor de credit, dar, spre deosebire de operatiunile repo, bancile pastreaza proprietatea asupra titlurilor de stat puse ca gaj.

De asemenea, BNR are posibilitatea de a cumpara pur si simplu active eligibile pentru tranzactionare. Aceste tranzactii nu sunt reversibile, precum imprumuturile acordate de banca centrala, astfel incat bancile nu restituie banii primiti de la BNR in schimbul titlurilor vandute, acestea ramanand in proprietatea bancii centrale.

BNR nu publica informatii statistice cu privire la creditele colateralizate acordate bancilor si nici despre cumpararile de active eligibile pentru tranzactionare. 10% din activele bancilor sunt titluri de stat in lei

Pozitia dominanta a BNR pe piata secundara bancara a titlurilor de stat reflecta problemele de lichiditate cu care se confrunta sistemul bancar, dar si reticenta tot mai mare a bancilor locale in a finanta statul roman.

Astfel, numarul de institutii de credit cu calitatea de dealeri primari pe piata titlurilor de stat care participa activ la licitatiile organizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) este in scadere, iar in ultima vreme Finantele au fost obligate sa se bazeze pentru atragerea de finantari pe un numar redus de banci locale, „abonate” la injectiile de lichiditate saptamanale derulate de BNR prin operatiuni repo.

Unele din subsidiarele si sucursalele locale ale bancilor europene ce domina piata romaneasca s-au apropiat foarte mult de limita maxima de expunere pe statul roman setata de normele prudentiale interne ale grupurilor-mama si de cele ale bancilor centrale din tarile de origine.

Potrivit ultimelor date coroborate ale BNR si MFP, la finalul lunii octombrie 2011 valoarea totala a titlurilor de stat in lei aflate in portofoliile bancilor din Romania, de 38,42 miliarde de lei, avea o pondere de 10,1% in totalul activelor sistemului bancar, cifrat la 380,07 miliarde de lei.

In octombrie, bancile din Romania si-au redus expunerea pe obligatiunile in lei ale statului roman cu 2,15 miliarde de lei fata de septembrie, de la 40,57 la 38,42 miliarde. Activele totale ale sistemului bancar au scazut cu peste 17 miliarde de lei, de la 397,10 miliarde in septembrie la 380,07 miliarde in octombrie. In septembrie, ponderea titlurilor de stat in activele bancilor a fost de 10,21%. In iunie 2011, ponderea respectiva era de 9,53%, iar in decembrie 2010 – de 8,95%,

Ideea este ca, in masura in care activele totale ale bancilor scad sau stagneaza, din cauza anemiei de care sufera creditarea companiilor si a populatiei, mentinerea expunerii pe titluri de stat, ca suma absoluta, face ca ponderea procentuala a acestor titluri in total active sa fie mai mare, amenintand pragurile-limita.

Tocmai de aceea unele banci importante isi reduc expunerea, fie incetand sa cumpere de pe piata primara sau cumparand mai putin, fie vanzand titlurile din portofoliu clientilor nebancari, atat rezidenti, cat si nerezidenti. In consecinta, tranzactiile cu titluri de stat intre banci pe piata secundara, fara interventia BNR, se situeaza la un nivel foarte jos, din cauza activitatii slabe a cumparatorilor.

Randamentele au scazut cu 0,6 puncte procentuale

Pentru a putea mentine constant fluxul de bani care intra in conturile Trezoreriei prin vanzarea de titluri de stat pe piata primara, BNR si-a intensificat activitatea de injectare de lichiditati prin operatiuni repo, tocmai pentru a suplini deficitul de cumparatori de obligatiuni guvernamentale romanesti de pe piata secundara.

La fel de important, cumpararea de titluri de stat de catre BNR echilibreaza cererea si oferta pe piata secundara, mentinand astfel sub control randamentele si, in consecinta, costurile de imprumut ale statului.

Nu intamplator, odata cu amplificarea operatiunilor repo, BNR a declansat un proces agresiv de reducere a dobanzii de politica monetara, aceasta scazand cu 0,5 puncte procentuale in interval de 3 luni, de la 6 la 5,50%.

Cele doua modalitati de relaxare a politicii monetare au facut ca, pe piata secundara, randamentul mediu agregat, pe toate maturitatile, al titlurilor de stat romanesti sa coboare cu 0,6 puncte procentuale, de la 7,20% in octombrie la 6,60% in ianuarie.

Aceasta evolutie s-a reflectat si in dobanzile cerute de banci pe piata primara. Astfel, randamentul mediu de adjudecare la emisiunile de titluri de stat pe 3 ani a scazut cu 0,7 puncte procentuale, de la 7,49% pe 20 octombrie 2011 la 6,79% pe 3 februarie 2012.