Bateriile sunt un element prezent astazi in toate locuintele si de aceea reciclarea lor corecta este esentiala pentru a evita contaminarea planetei. Mai jos iti vom spune motivele pentru care ar trebui sa reciclam bateriile pe care le consumam si iti vom oferi cateva sfaturi de la cei mai buni experti pentru ca tu sa stii cum sa o faci.

Motive pentru a recicla bateriile

Desi bateriile au compozitii diferite, toate sunt formate din elemente care, daca nu sunt reciclate eficient si ajung in pamant, pot fi foarte poluante. De exemplu, bateriile alcaline clasice despre care stim cu totii au dioxid de mangan, electroliti, grafit si zinc. In acest fel, este esential sa reciclati bateriile pentru a le recupera in mare masura materialele (pana la 75 la suta din componentele bateriilor pot fi refolosite conform expertilor).

Acest lucru este esential deoarece daca bateriile nu sunt reciclate si daca sunt aruncate direct in containerul verde rezervat deseurilor menajere, in mod normal vor ajunge la groapa de gunoi. Ceea ce se va intampla in continuare este ca timpul va trece, iar in cele din urma componentele daunatoare ale bateriilor vor ajunge in apa si pe pamant. Metalele grele pe care le incorporeaza au o mare capacitate pentru ceea ce se numeste bioacumulare, iar acest lucru poate cauza probleme serioase de sanatate atat pentru animale, cat si pentru oameni.

Pentru a da un exemplu de marele element poluant pe care il pot deveni bateriile daca nu sunt reciclate, trebuie mentionat ca o baterie clasica tip buton este capabila sa contamineze pana la 60.000 de litri de apa naturala, potrivit expertilor. La randul lor, bateriile alcaline, pe care le cunoastem si le folosim cu totii, cele mai comune, pot contamina pana la 175.000 de litri de apa. Daca esti interesat sa ai grija de planeta si vrei sa afli mai multe informatii despre cum poti contribui la o reciclare mai eficienta a tuturor tipurilor de componente si materiale.

Motivul principal pentru care ar trebui sa reciclam cu totii bateriile pe care le consumam este, asadar, ca, daca nu facem acest lucru, vom contribui la contaminarea planetei pe care traim si pe care vor trebui sa traiasca generatiile viitoare care ne vor urma. Un gest care ne poate parea la fel de inocent precum aruncarea catorva baterii la gunoiul normal poate provoca contaminarea a mii de litri de apa si moartea multor specii de animale si plante, asa ca reciclarea acestor elemente este cheia pentru ingrijirea planeta.

Cum se recicleaza bateriile?

In acest fel devine esential sa stim sa reciclam bateriile in siguranta si eficient pentru a nu ajunge sa contamineze mediul in care traim. Pentru a face acest lucru, expertii recomanda rezervarea unui container acasa pentru a stoca toate bateriile pe care le folosim in timp. Cand borcanul este plin va trebui sa le ducem spre reciclare in containerele special concepute pentru reciclarea bateriilor.

In functie de municipiul si comunitatea in care locuiesti, poti gasi aceste containere alaturi de cele pentru colectarea ambalajelor si hartiei, in eco-parcuri sau puncte curate din orasul tau, sau in containere special concepute pentru colectarea bateriilor, care Acestea pot fi amplasate in diferite unitati de distributie a bateriilor. In cazul in care nu stiati, aceste unitati sunt obligate sa colecteze bateriile uzate fara a fi nevoie sa cumpere acumulatori sau baterii in schimb pentru a le putea lasa.

Daca ai trecut in revista diferitele optiuni disponibile si nu ai posibilitatea de a recicla bateriile acasa, iti recomandam sa folosesti un motor de cautare online a punctelor de colectare a bateriilor pentru a gasi punctul cel mai apropiat de tine unde le poti recicla. In acest caz, cel mai bine este sa asteptati pana cand aveti cateva baterii uzate si sa profitati de calatorie pentru a le recicla pe toate. Desi este dificil sa gasesti aceste sisteme de reciclare in zona ta, iti recomandam sa evaluezi intotdeauna mai multe optiuni pentru a le putea recicla eficient inainte de a le arunca la gunoiul normal, deoarece, asa cum am indicat mai sus, acestea sunt elemente foarte poluante care este esential sa reciclezi daca Viitorul planetei conteaza.

Bateriile sunt asadar foarte poluante si contin foarte multe materiale diferite, printre care se remarca metalele grele, asa ca o alta masura de luat in considerare este incercarea de a evita pe cat posibil utilizarea lor. Ori de cate ori este posibil este mai bine sa cumparati elemente electronice noi care functioneaza cu baterii sau cu baterii reincarcabile cu o viata mult mai lunga. In plus, este important sa-i optimizezi intotdeauna durata de viata utila la maxim prin a nu folosi in acelasi timp baterii semi-depuizate si baterii noi in acelasi timp, pentru ca asta va insemna ca va trebui sa schimbi bateriile mult mai des.

In concluzie, oricat de mici ar fi bateriile pe care le consumam, acestea pot avea un impact deosebit de negativ asupra mediului, de aceea este esential sa reciclam toate bateriile pe care le folosim pentru a putea fi tratate eficient.