In ultimul timp, diabetul de tip 2 a devenit o boala foarte des intalnita – este diabetul non-insulino-dependent si apare, de obicei, la persoanele trecute de 40 de ani, fiind cea mai raspandita forma de diabet (85%).

6 reguli pentru a reduce riscul aparitiei bolii

1.Evitata preparatele de tip fast-food, care au un continut ridicat de grasimi si sodiu.

2.    Redu consumul de zahar rafinat (zahar alb) si produsele de panificatie care contin faina alba sau orez alb, bauturile carbogazoase dulci, prajiturile, ciocolata.
3.    Redu consumul de grasimi saturate, carne rosie, alimente prajite, lapte integral, chips-uri, galbenus de ou si alte alimente semipreparate. In schimb, o dieta bogata in ulei de nuca de cocos poate ajuta la prevenirea diabetului.
4.    Scade aportul de sare. Cantitatea de sare nu trebuie sa depaseasca 2 grame pe zi.
5.    Creste cantitatea de carbohidrati, paste, seminte sau cartofi. Acestea sunt o excelenta sursa de energie, dar nu au un efect negativ asupra organismului, asa cum au grasimile. Si consumul de soia reduce riscul aparitiei diabetului, iar o dieta bazata pe soia ajuta la scaderea nivelului de insulina din organism.
6.    Fumatul si sedentarismul sunt obiceiuri care cresc riscul aparitiei diabetului. De aceea,este bine sa renunti la fumat si sa faci exercitii fizice, cel putin 20-30 de minute, de trei ori pe saptamana. Miscarea ajuta la reducerea nivelului colesterolului si la reducerea stresului, care este si el un factor de risc important in aparitia diabetului.

Montignac impotriva diabetului Pentru a evita riscul imbolnavirii de diabet, dieta lui Michel Montignac este una dintre dietele recomandate de nutritionisti. De fapt, aceasta nu este un regim in sensul adevarat al cuvantului, caci un regim presupune un mod de alimentare restrictiv din punct de vedere cantitativ.

Aceasta dieta este un program nutritiv echilibrat si nerestrictiv pe plan cantitativ, bazat pe alegerea alimentelor din toate grupele, proteine, lipide si glucide, in functie de preferintele fiecaruia. Asadar, in aceasta dieta unele combinatii de alimente, precum lipidele si zaharurile sau proteinele animale si carbohidratii sunt interzise. La capitolul bauturi puteti consuma 0,1 l de vin pe zi, insa nu si alte bauturi, bere, whisky sau cognac.

Exemplu de meniu:

Micul dejun

Cafea decafeinizata, ceai, lapte degresat, cereale integrale, oua, sunca slaba, branza, paine integrala cu margarina fara grasimi sau cu marmelada fara zahar, fructe.

Pranz

Peste si orice fel de carne slaba, avocado cu sos vinegreta, friptura cu fasole pastai, branza fara grasimi, oua, branza, orice legume, in afara de carofi si sfecla, apa plata.

Cina

Salata sau supa de legume fara crutoane sau taitei, omleta cu ciuperci, salata de legume, branza fara grasime sau iaurt degresat, orez integral, branza cu 0% grasime.

Atentia la indicele glicemic!

Michel Montignac recomanda eliminarea alimentelor cu un indice glicemic mare (cartofi, zahar, orez, banane, papaya), care favorizeaza cresterea procentului de insulina si are ca urmare un surplus de energie ce se transforma in grasime. Iata care sunt alimentele cu indice glicemic scazut pe care este bine sa le introduci in alimentatie:

IG35 – prune, mere, portocale, piersici, caise uscate, telina, iaurt IG30 – branza proaspata, mandarine, clementine, lapte de soia, lapte degresat, pere, rosii, grapefruit IG25 – faina de soia, seminte de dovleac, cirese, zmeura, capsune IG20 – iaurt din soia, suc de lamaie fara zahar IG15 – spanac, branza vegetala, ardei, dovlecei, salata verde, varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, ardei, masline, soia, castravete, ceapa, ciuperci, ghimbir, germeni de grau, arahide, nuci, migdale IG10 – avocado IG5 – crustaei (crab, homar, langusta), otet, condimente (piper, busuioc, oregano, patrunjel, vanilie, scortisoara) IG0 – carne de vita sau pui, fructe de mare, ceai si cafea fara zahar.