6 reguli pentru a reduce riscul aparitiei bolii
1.Evitata preparatele de tip fast-food, care au un continut ridicat de grasimi si sodiu.
Montignac impotriva diabetului Pentru a evita riscul imbolnavirii de diabet, dieta lui Michel Montignac este una dintre dietele recomandate de nutritionisti. De fapt, aceasta nu este un regim in sensul adevarat al cuvantului, caci un regim presupune un mod de alimentare restrictiv din punct de vedere cantitativ.
Aceasta dieta este un program nutritiv echilibrat si nerestrictiv pe plan cantitativ, bazat pe alegerea alimentelor din toate grupele, proteine, lipide si glucide, in functie de preferintele fiecaruia. Asadar, in aceasta dieta unele combinatii de alimente, precum lipidele si zaharurile sau proteinele animale si carbohidratii sunt interzise. La capitolul bauturi puteti consuma 0,1 l de vin pe zi, insa nu si alte bauturi, bere, whisky sau cognac.
Exemplu de meniu:
Micul dejun
Cafea decafeinizata, ceai, lapte degresat, cereale integrale, oua, sunca slaba, branza, paine integrala cu margarina fara grasimi sau cu marmelada fara zahar, fructe.
Pranz
Peste si orice fel de carne slaba, avocado cu sos vinegreta, friptura cu fasole pastai, branza fara grasimi, oua, branza, orice legume, in afara de carofi si sfecla, apa plata.
Cina
Salata sau supa de legume fara crutoane sau taitei, omleta cu ciuperci, salata de legume, branza fara grasime sau iaurt degresat, orez integral, branza cu 0% grasime.
Atentia la indicele glicemic!
Michel Montignac recomanda eliminarea alimentelor cu un indice glicemic mare (cartofi, zahar, orez, banane, papaya), care favorizeaza cresterea procentului de insulina si are ca urmare un surplus de energie ce se transforma in grasime. Iata care sunt alimentele cu indice glicemic scazut pe care este bine sa le introduci in alimentatie:
IG35 – prune, mere, portocale, piersici, caise uscate, telina, iaurt IG30 – branza proaspata, mandarine, clementine, lapte de soia, lapte degresat, pere, rosii, grapefruit IG25 – faina de soia, seminte de dovleac, cirese, zmeura, capsune IG20 – iaurt din soia, suc de lamaie fara zahar IG15 – spanac, branza vegetala, ardei, dovlecei, salata verde, varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, ardei, masline, soia, castravete, ceapa, ciuperci, ghimbir, germeni de grau, arahide, nuci, migdale IG10 – avocado IG5 – crustaei (crab, homar, langusta), otet, condimente (piper, busuioc, oregano, patrunjel, vanilie, scortisoara) IG0 – carne de vita sau pui, fructe de mare, ceai si cafea fara zahar.