Voi enumera cateva reguli simple, pe intelesul tuturor in diversificare.
1. Daca pana nu demult se incepea cu sucul de fructe, mai ales sucul de portocale, tendinta actuala este de a renunta la portocale la varste fragede (deoarece poate irita sistemul digestiv), recomandarile actuale sunt ca primul aliment sa fie pulpa de fructe mixata fin
(nefolosind razatoarea) data copilului la varsta de 4 luni daca anterior a fost hranit cu lapte praf sau dupa 6 luni daca a fost alaptat. Este insa recomandat sucul de morcov la inceputul diversificarii.
Se incepe cu marul si mai tarziu piersica, para, dupa 6 luni citrice. Cantitatea initiala este de 2-3 lingurite, se da cu lingurita cand copilul este perfect sanatos, inaintea mesei de lapte si nu dupa, intr-o atmosfera calda, prietenoasa. A doua zi mariti cantitatea din acelasi fruct pana obtineti o masa ce o inlocuieste pe cea din lapte. Daca bebelusul refuza sau “scuipa ” alimentul (deoarece nu are inca reflexul de masticatie format) renuntati, continuati cu laptele masa respectiv si incercati a doua zi sau mai tarziu. Atentie, regula valabila la orice aliment, nu insistati, nu fortati copilul sa deschida gura; incercati sa nu va enervati, toate acestea sunt resimtite de bebe ca un fel de amenintare si practic va capata aversiune fata de acest aliment sau chiar fata de alimentatia cu lingurita.
2. Un alt aliment introdus devreme si pe care sugarul il acepta usor si cu placere este fainosul (cerealele instant din market) care se amesteca de regula cu lapte praf conform varstei si greutatii sugarului. Din practica mea v-as recomanda acest fainos (atentie la porumb, orez, tapioca, roscove si graul abia dupa 8 -10 luni) la ultima masa de seara, adaugat in laptele formula (praf), sugarul avand astfel un somn mai linistit si de lunga durata. Daca insa copilul dumneavoastra este supraponderal (are o greutate mai mare decat normal) este bine ca acest fainos sa fie adaugat in cantitate mica (1 masura la beberonul cu lapte) sau chiar deloc, deoarece fainosul favorizeaza aparitia obezitatii. Fainosul se poate adauga in pireul de fructe pentru mai multa consistenta a celui din urma.
3. Alt aliment pe care il recomand a fi introdus dupa varsta de 5 luni este clasica supa de legume (la inceput contine cartof, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac) dupa care se adauga, rand pe rand, dovlecel, ardei gras sau gogosar, ceapa. Desi necesita preparare, mixare, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare deoarece este un aliment greu de acceptat de sugar; va trebui sa-i descoperiti gusturile copilului.
4. Dupa ce ati introdus fructele si observati toleranta copilului puteti mixa in acest pireu si branza de vaci (nu se da copilului branza degresata!), iaurt. Ca si recomandare nu dati copilului sub un an iaurturi cu fructe din comert (contin aditivi).
5. Carnea, de pui sau vitel, mixata in supa de legume se adauga la 6 luni jumate – 7 luni, iar ficatul de pui dupa 8 luni.
6. Banana se adauga dupa 6 luni, dar nu-l considerati aliment minune si este bine sa fie mixata cu branza, iaurt, mar. Multe mamici se lauda cat de bine a mancat bebelusul lor si anume 2 banane la o masa.
8. Galbenusul de ou se adauga treptat in mancare dupa varsta de 6 luni jumate.
7. Uleiul vegetal si untul se adauga dupa 7 luni jumate – 8 luni (o lingurita in supa e suficient).
8. Kiwi, capsunile, rosiile, pestele, albusul de ou, mierea de albine – se intoduc dupa varsta de un an deoarece pot da alergii.
9. Evitati sarea si zaharul pana la varsta de un an.
Mult succes si rabdare!