Un interviu de angajare este un test foarte important in mediul profesional deoarece este o oportunitate de a cunoaste compania si candidatul. In acest interviu, candidatul raspunde la diferite intrebari legate de cariera, experienta si pregatirea sa. Dar, de asemenea, cu felul lui de a fi.
Unele dintre aceste intrebari pot fi mai incomode, de exemplu, cele care au scopul de a aprofunda eventualele neajunsuri sau defecte in practica profesionala. Cum sa vorbesti despre deficientele tale la un interviu de angajare ? In acest articol va oferim sfaturi pentru a face fata acestei situatii cu inteligenta emotionala, crescandu-va sansele de a obtine acel job.
Sfaturi pentru a vorbi despre defectele si slabiciunile tale
Aceste idei te vor ajuta sa treci peste acest moment cu mai multa incredere in tine si cu o atitudine pozitiva la un interviu de angajare:
1. Planificarea testelor
Pe baza experientei dumneavoastra in interviuri de acest tip, puteti identifica intrebari frecvente care se repeta in procesele de selectie. In acest caz, pregatiti-va raspunsurile inainte de test. Asta nu inseamna ca trebuie sa spui un scenariu din memorie, pur si simplu imaginandu-te verbalizand aceste mesaje te pregatesti sa infrunti acel moment in mod firesc cand apare situatia. Puteti efectua un exercitiu de joc de rol, o dinamica de simulare pe interviul de angajare in sine.
2. Completeaza-ti defectele cu virtutile tale
Cand enumerati un defect, puteti intari imediat mesajul prin exprimarea calitatilor si virtutilor cu care puteti depasi aceasta dificultate care, in niciun caz, nu ar trebui sa fie un punct care sa va afecteze propriul brand personal sau profesionalismul. De exemplu, poate ca nu esti multumit de nivelul tau de engleza, totusi, poti explica ca studiezi la Scoala de Limbi straine pentru a corecta acest punct cat mai curand posibil.
Adica iti poti raporta limita de propria ta dorinta de a excela. De exemplu, daca nu va placea sa vorbiti in public inainte, puteti exprima ca ati depasit aceasta dificultate prin experienta. Defectele unui interviu de angajare capata adevarata lor semnificatie atunci cand sunt interpretate din punct de vedere global.
3. Evitati sa dati raspunsuri manuale
Intervievatorii pun atat de multe intrebari candidatilor diferiti incat este o greseala sa repeti raspunsuri comune la aceasta intrebare. De exemplu, este neoriginal sa apelezi la perfectionism ca forma de defect care, la randul sau, este o virtute. De fapt, incearca sa-ti sporesti introspectia pentru a da un raspuns cu care sa te simti identificat, dar si cu care sa te simti confortabil in acel moment.
4. Impartaseste-ti dorinta de a invata
Un candidat care doreste sa continue sa lucreze, sa invete si sa evolueze arata prin atitudinea sa ca este in mod natural o persoana rezistenta, capabila sa-si depaseasca propriile dificultati prin dezvoltarea de noi abilitati. Prin urmare, exprimati aceasta dorinta la un moment dat in interviu.
5. Stima de sine
Nu doar exprimi informatii despre tine vorbind despre defectele tale, ci si in modul in care o faci. Nu vorbi despre tine prin autocompatimire, victimizare sau vinovatie. De fapt, nu te opri asupra acestui punct pentru ca interviul sa-si poata continua cursul cu alte subiecte de conversatie.
Transforma-ti defectele intr-o oportunitate: defecte pozitive
Momentul in care iti cer sa-ti mentionezi propriile defecte este unul dintre cele mai stresante pentru un candidat care se teme sa nu fie ales pentru acest punct, totusi, in realitate, ar trebui sa vezi aceste informatii ca pe o oportunitate, deoarece recrutorul analizeaza multe lucruri importante. detalii prin raspunsurile tale. Este o greseala sa crezi ca CV-ul este cea mai buna reprezentare a capacitatii tale pentru ca, in realitate, esti brandul tau personal . Felul tau de a fi, abilitatile tale sociale si emotionale sunt de asemenea semnificative in acest moment.
Referitor la aceasta intrebare, raspunzand la aceasta intrebare, demonstrezi si nivelul tau de autocunoastere aratand ca esti o persoana care se cunoaste bine pe tine insuti datorita introspectiei. In plus, pui in practica si o virtute la fel de importanta precum sinceritatea de a te arata asa cum esti.
Aceasta expresie a defecte este, de asemenea, o lectie clara de umilinta pentru tine. La randul sau, va demonstrati abilitatile de comunicare in jurul acestei probleme. Din acest motiv, atunci cand te gandesti la acel moment in care trebuie sa raspunzi la aceasta intrebare incomoda in interviul de angajare, priveste tot ce contin raspunsurile tale, chiar daca nu este in mod explicit. Adica raspunsurile tale spun mai multe despre tine decat ti-ai fi imaginat la inceput.
Cum sa-ti depasesti defectele personale la locul de munca
- Deveniti constienti de care sunt limitele dvs. , adica identificati in ce aspecte ati dori sa le imbunatatiti. Schimbati conceptul de defect cu cel de slabiciune. Asa cum virtutile tale sunt punctele tale forte, defectele tale te conditioneaza.
- Defectele nu sunt imobile . Cand vorbesti despre tine, evita prejudecata de a crede ca esti asa si nu poti face nimic pentru a te schimba. Indiferent de varsta pe care o ai, poti continua sa evoluezi astfel incat acele limite sa te afecteze din ce in ce mai putin.
- Cum sa o faca? Printr-un plan de actiune care integreaza pasii care vizeaza promovarea dezvoltarii dumneavoastra personale fata de acea limita pe care ati identificat-o anterior. Incepeti sa lucrati intr-o maniera ordonata, adica incepeti cu un anumit punct pe care ati dori sa il imbunatatiti.
- Procesul de coaching personal. Coaching-ul este o disciplina care este din ce in ce mai prezenta in mediul de lucru. Cheia succesului sau consta in faptul ca pozitioneaza clientul intr-un rol de conducere in care acesta isi asuma responsabilitatea pentru a genera schimbari semnificative in atitudinea sa.
- Fiti deschis la critici si sugestii constructive din partea mediului de lucru. Primiti aceste comentarii ca pe o oportunitate de a va imbunatati realizand aspecte pe care poate nu le-ati observat pana atunci.