Indiferent ca planuiesti sa schimbi total o camera sau doresti doar sa scoti in evidenta un perete dintr-un spatiu, trebuie sa iei in considerare cativa factori inainte de a incepe sa alegi accesorii pentru pereti sau a te decide asupra culorii sau tapetului.

Alegerea unui tapet, a unei vopsele, a unor elemente arhitecturale si accente de perete potrivite pentru casa ta, poate fi destul de solicitanta. De aceea ma bucur ca pot sa fiu eu cea care te va ajuta sa faci o alegere, iti sugereaza cum sa iti pui la treaba imaginatia si iti aduce inspiratia necesara pentru a schimba dramatic incaperea aleasa, intr-un mod – pe cat se poate – usor, rapid si economic.

Asadar, sa intru in paine cum s-ar zice, prezentandu-ti cateva idei grozave de decorare a peretilor, si ajutandu-te sa alegi din multitudinea de lucruri pe care trebuie sa le stii si de planuri pe care trebuie sa ti le faci inainte de a te apuca de treaba.

Decide-te asupra camerei

Un design care e perfect pentru baie, e putin probabil sa se potriveasca in sufragerie.

Pentru a face alegerea corecta, va trebui sa intelegi felul camerei pe care doresti sa o transformi.

Decorarea peretilor din bucatarie va fi foarte diferita de decorarea peretilor din living -de exemplu, iar ideea de design pe care o alegi, va trebui sa reflecte acest lucru.

Daca doresti sa transformi mai multe camere va trebui sa iti faci o scurta lista cu ceea ce doresti sa obtii in urma implicarii tale in proiect. Si, referindu-ne la pereti, pe aceasta lista pot intra urmatoarele intrebari:

Vreau sau nu mai multa luminozitate? Ce culori ma fac sa ma simt bine/ s-ar potrivi in aceasta incapere (tinand cont si de caracterul meu)? Vopsea sau tapet? Se potriveste o oglinda sau mai bine o culoare deschisa pe pereti ca sa dau impresia ca spatiul este mai mare? Rafturi minimale prinse in perete sau perete acoperit cu rafturi? Tablouri sau sticker-e moderne?

Ia in considerare suprafata peretilor

Peretii din casa ta reprezinta cea mai mare suprafata interioara. Trebuie sa vizualizezi peretii ca pe o panza goala uriasa cu potential nelimitat pentru decorare.

De exemplu, niste pereti goi si albi ai unui living ar arata mult mai primitor daca ar gazdui niste tapet colorat, vopsea si/ sau accente decorative care pot fi imagini inramate reprezantand picturi abstracte, arta fotografica sau picturi celebre.

O camera ingusta nu are nevoie de un design al peretilor coplesitor, iar culorile ar trebui coordonate cu incaperea de care se leaga. Inainte de a incepe, ia aminte de spatiul de care dispui. Atat spatiile mici cat si cele mari pot fi o provocare si cer optiuni diferite de decorare, in functie de inaltimea tavanelor, de structura peretilor, de marimea lor.

Unele elemente pentru decorarea peretilor -cum ar fi, de exemplu un tapet cu un model indraznet – poate nu functioneaza la fel de bine intr-un spatiu mic, asa cum alegerea unei vopsele deschise la culoare pentru un living foarte mare poate da un aer impersonal si plicticos. Asadar este foarte important sa iti “croiesti” designul peretilor si ideile tale de decorare pe spatiul de care dispui.

Coloreaza in paleta ta favorita

Culoarea e totul cand vine vorba de a da tonul peretilor tai. Culoarea de baza pe care o alegi va sta la baza intregului tau design de pereti, asa ca fii sigura de paleta de culori aleasa.

Si, ca sa citesti mult mai multe despre acest subiect, treci la articolul design de interior – trenduri si culori 2011/2012.

La fel ca si spatiul, trebuie luata in considerare functiunea camerei si atunci trebuie sa te gandesti: vrei o camera formala sau informala? Vrei impresia de calm si relaxare sau de o atmosfera vie si jucausa? Culoarea pe care o alegi pe pereti trebuie sa se potriveasca actualei mobile (in caz ca nu doresti sa o schimbi) si elementelor deja existente in camera ta, si nu sa intre in conflict cu acestea (de exemplu, sa creeze contraste puternice si enervante pentru ochi).

Care este stilul tau?

Stilurile fiecaruia nu au o definitie anume si sunt usor de schimbat. Designul peretilor tai, trebuie sa fie definit nu atat de stilul tau, ci de cum te face sa te simti o culoare sau anumite elemente decorative. Unora le place stilul traditional, in timp ce altora stilul rustic, iar altora stilul modern sau minimalistic.

Indiferent de paleta pe care o alegi, ea poate fi folosita in numeroase moduri, iar efectele obtinute pot sa fie la extreme diferite. Poti alege un stil care nu se demodeaza, obtinand comfort si frumusete sau sa combini diferite stiluri in mod armonios dupa gusturile tale.

Casa este sanctuarul tau, asadar este foarte logic sa alegi un stil cu care sa te obisnuiesti usor si care sa fie in acelasi timp incantator si primitor pentru cei ce iti trec pragul. Poti alege din stilurile sugerate de cele 4 trenduri pentru 2011/2012.

Camera cu tematica

Acest artificiu se aplica mai ales la camerele copiilor, dar, de-a lungul timpului, cei carora le-a permis spatiul, au incercat sa realizeze camere cu diferite tematici. Asadar, o data ce ai ales tematica potrivita pentru camera ta, fa-ti un plan, o lista cu ce ai nevoie, “rasfoieste” in primul rand capitolul Deco si apoi restul internetului, gaseste idei practice si, de ce nu, foloseste materiale conventionale intr-un mod neconventional.Totusi, ce punem pe pereti?

Solutiile pentru decorarea peretilor sunt nelimitate si probabil as putea scrie zeci de articole pe aceasta tema.

De la banalele lavabile si tapeturi (de hartie, neaparat!) pana la oglinzi, opere de arta, rafturi decorative, stickere de pereti, si sute de alte idei, orice poate fi pus pe un perete! Tot ce trebuie sa faci este sa gandesti in mod creativ ce doresti sa obtii de la o anumita camera. Poti gasi solutii pe care sa le aplici singur, sau, daca iti permiti, poti gasi un mester care sa iti asculte si sa iti respecte dorintele.

Iar aici am o mica sugestie: nu lasa acel mester sa iti spuna ca nu se poate! Daca e cu adevarat mester, fii sigura ca poate gasi o solutie, doar ca ii e prea greu sa o caute. Fii tare pe pozitii ca doar tu esti sefa proiectului tau!