Ai gresit toata viata: te trezesti dimineata, faci un dus si folosesti deodorant gandindu-te ca asa vei opri transpiratia. Greseala. De multe ori, in plus, nu iti dai seama daca ceea ce aplici este deodorant sau antiperspirant, si sunt diferente importante.
Am vorbit cu experti pentru a rezolva toate aceste indoieli.
Ce este mai exact transpiratia si de ce „miroase”?
Oamenii de stiinta ne explica intr-un mod foarte expresiv: „Mirosul corporal isi are originea in principal in glandele apocrine , situate in axile, pubis si picioare, care expulzeaza o transpiratie densa si grasa, bogata in proteine si lipide. bacteriile din piele se hranesc cu. Caldura si umiditatea axilelor ofera conditiile perfecte pentru ca bacteriile sa prospere si sa provoace mirosuri.”
Aceste bacterii se rasfatesc cu transpiratia noastra, dar daca mananci, trebuie si sa faci nevoile. „ Excrementele acestor bacterii dupa ce am mancat compusii din transpiratia noastra sunt cele care genereaza mirosul urat tipic atunci cand transpiram”, explica specialistii.
Diferenta dintre un deodorant si un antiperspirant
Desi deodorantul este un cosmetic care mascheaza sau reduce mirosul, nu actioneaza asupra cantitatii de transpiratie pe care o generam. Cu toate acestea, antiperspirantele sunt medicamente a caror functie este de a reduce productia de transpiratie, iar pentru aceasta folosesc saruri de aluminiu. Acestea sunt responsabile pentru blocarea glandelor apocrine si astfel impiedica secretia de lichid transpirat.
Problema vine pentru ca, in ultimii ani, marcile care produc deodorante pun o cantitate infima de saruri de aluminiu in produsele lor, dar mai mult ca tehnica de marketing decat pentru eficacitate reala, intrucat nu au acelasi efect, nici departe, decat un antiperspirant.
Cand ar trebui sa il aplici pentru ca acesta sa fie eficient?
In cazul deodorantelor, momentul din zi in care il aplicati este complet indistinct, deoarece acestea nu vor decat sa „deghizeze” mirosul produs de aceste bacterii, dar nu vor opri transpiratia.
Cu toate acestea, in cazul antiperspirantelor, exista un moment precis al zilei pentru a le pune. „Am gresit toata viata: iesim din dus si ne aplicam produsul pe axile, iar asta nu are nicio eficacitate”. „Trebuie sa-l pui noaptea, inainte de culcare si cu axila complet uscata, pentru ca asta da timp ca porii sa se inchida si, de asemenea, nu exista transpiratie in mijloc, deoarece amestecul de apa si saruri de aluminiu. poate produce iritatii”.
Deodorantele au vreun efect negativ?
Pentru Clemente nu este nicio problema cu utilizarea deodorantelor . „Principalul efect secundar este iritatia pe care o pot provoca unele dintre ele, dar s-a dovedit ca ceea ce se spune ca poate provoca cancer de san nu este adevarat. Au fost unii oameni de stiinta care au spus ca ar putea fi inrudit deoarece cancerul de san a aparut in cadranele cele mai apropiate de axila si s-a speculat ca ar putea avea legatura cu antiperspirante, dar s-a demonstrat ca nu a fost asa”.
In plus, efectul pe termen lung pe care sarurile de aluminiu il pot provoca in corpul nostru este practic nul. Potrivit specialistului, acest ingredient se cristalizeaza atunci cand intra in contact cu pielea si glandele, astfel incat nu intra niciodata in sange.
Deodorant natural piatra de alun
Aceasta alternativa este putin mai naturala pentru chimia deodorantelor si a antiperspirantilor, dar este inca lipsita de parti din aluminiu, daca asta te preocupa. Piatra de alaun este compusa, in primul rand, din saruri naturale, precum alaunul de potasiu.
Atunci cand vine in contact cu apa pe care o aplici sau, direct, cu cei mai acizi compusi din transpiratie, elibereaza ioni de aluminiu care sunt responsabili cu infundarea porilor pentru a reduce transpiratia in primul rand si a reduce mirosul neplacut in a doua. . Cu toate acestea, eficacitatea sa este mai mica decat cea a unui deodorant sau a unui antiperspirant.
De retinut:
1) Deodorantul si antiperspirantele nu au acelasi efect
2) Sarurile de aluminiu trebuie aplicate noaptea si cu zona axilei uscata
3) Acesti compusi nu provoaca niciun tip de cancer
4) Singura transpiratie care miroase este cea a axilelor, pubisului si picioarelor
5) Mirosul este produs de excrementele bacteriilor care populeaza acele locuri