De-a lungul anilor, identificarea si ingrijirea diferitelor tulburari psihologice si probleme emotionale a crescut si s-a diversificat rapid si constant. Acest lucru a dat nastere la tot felul de teorii si tendinte in interventia clinica in domeniul sanatatii mintale. Pe de o parte, psihologia a evoluat ca disciplina stiintifica, straduindu-se sa dezvolte modele terapeutice bazate pe studii formale si dovezi empirice.

Exista totusi si numeroase miscari pseudo-terapeuticecare promit ca vor alina suferinta pacientilor lor pe baza unor principii si metodologii filozofice decontextualizate fara nici un fel de verificare empirica. Din acest motiv, studiul eficacitatii , eficientei si eficacitatii tratamentelor in psihologia clinica este o activitate din ce in ce mai necesara; De aceea este important sa aprofundam aceste concepte.

Ce sunt eficacitatea si eficienta?

Conceptul de eficacitate

Eficacitatea este definita ca abilitatea de a obtine rezultatul dorit sau asteptat; pentru ceea ce presupune a avea resursele necesare pentru a indeplini un obiectiv ; adica este legata de capete . In termeni administrativi, eficacitatea unui proces ar fi data in raport cu rezultatele care pot fi obtinute in conditii ideale . Prin urmare, este un punct de referinta pentru a realiza ceva care s-a dovedit a fi posibil .

Sa ne imaginam, de exemplu, un proiect de reimpadurire a unei zone de padure distrusa de incendiu. Dupa un studiu atent, a fost determinata cantitatea exacta de resurse materiale si voluntari necesare pentru sarcina; Au fost concepute strategiile pertinente pentru realizarea acestuia, iar timpul necesar pentru finalizarea tuturor actiunilor a fost calculat. Atata timp cat procesul mentionat este capabil sa indeplineasca astfel de cerinte pentru a-si atinge obiectivul, se poate afirma ca proiectul mentionat este eficient .

La randul sau, conceptul de eficacitate face aluzie si la capacitatea de a atinge un obiectiv; cu toate acestea, acesta o face sub sensul realitatii sau al adevarului . Adica ar presupune obtinerea de rezultate in conditii reale.

In exemplul proiectului de reimpadurire, acesta ar putea fi calificat drept eficient doar daca, prin punerea in practica a strategiilor planificate, resursele si actiunile ar fi suficiente pentru a reconstrui zona avariata .

Conceptul de eficienta

In cele din urma, termenul de eficienta se refera la capacitatea de a dispune de ceva sau de cineva pentru a obtine un anumit efect. Acest concept este strans legat de mass- media si presupune relatia dintre resursele folosite pentru a obtine un rezultat in conditii reale . In exemplul nostru, utilizarea adecvata si fara exces de materiale si voluntari pentru a obtine rezultatul dorit.

Eficacitate  si eficienta in psihologia clinica si a sanatatii

In cadrul psihologiei clinice , notiunile de eficacitate, eficacitate si eficienta capata un sens aparte; intrucat studiul acestuia in cadrul diferitelor strategii terapeutice este legat de utilitatea si validitatea acestor procedee.

Eficacitate in psihologie

In cadrul psihologiei, eficacitatea se refera la capacitatea unui tratament de a produce schimbari psihologice in directia asteptata, care sunt net superioare fata de non-interventie sau alte tratamente . Studiul sau se desfasoara in medii clinice controlate in care este testat efectul pe care anumite principii si metode il au asupra variabilelor care trebuie manipulate.

Pe de alta parte, eficacitatea in psihologie este legata de satisfactia sau succesul strategiilor terapeutice . Adica, se concentreaza pe rezultatele diferitelor tratamente in contextul clinic real . Adica in capacitatea unei metode terapeutice de a obtine modificarea dorita, indiferent de valabilitatea sa interna. Studiul eficacitatii unei strategii terapeutice isi propune sa determine daca aceasta produce efecte masurabile la populatii mari de pacienti din mediul clinic real. Din acest motiv, se concentreaza pe subiecti care nu sunt voluntari; care prezinta simptome mai putin omogene; si care vin la consultatie in spatiile clinice la alegere.

Eficienta in psihologie

La randul sau, studiul eficientei in cadrul clinic se refera la raportul cost-beneficiu al strategiilor de interventie . Adica, costul direct al tratamentului pentru pacienti, furnizorii de servicii de sanatate si comunitate; precum si costul indirect pentru societate. Din acest motiv, studiul lor se bazeaza pe compararea respectivelor cheltuieli intre diferite tipuri de interventie sau absenta acesteia.  

Relatia dintre eficacitate si eficienta in psihologie

Trebuie remarcat faptul ca, in cadrul psihologiei clinice si a sanatatii, eficacitatea, eficacitatea si eficienta pot fi prezentate independent. Din aceasta cauza, un tratament poate fi eficient fara a fi neaparat eficient.. De exemplu, o serie de exercitii meditative, recomandate de un guru transpersonal, ar putea avea succes in controlul unor simptome fizice de stres, chiar daca acest rezultat este produsul unor variabile foarte diferite decat metodologia si fundamentul teoretic propus de sustinatorii curentului mentionat. Pe de alta parte, o metoda clinica s-ar putea dovedi eficienta in studii de laborator si de caz in scaderea intensitatii anumitor simptome de depresie; cu toate acestea, atunci cand este aplicat victimelor violentei sexuale, poate fi ineficient din cauza anumitor caracteristici specifice la acest tip de pacient.

In mod similar, eficienta unei strategii terapeutice in psihologie este doar indirect legata de eficacitatea si eficacitatea acesteia. De exemplu, imaginati-va ca o clinica comunitara de sanatate mintala a implementat un program de interventie pentru depresie care combina tratamentul medicamentos cu sesiuni regulate de terapie individuala. Aceasta abordare ar putea avea succes si poate fi sustinuta de studii clinice formale; totusi, din cauza costului ridicat al medicamentelor si a necesitatii ridicate de personal calificat, aceasta propunere ar putea fi clasificata drept o metoda ineficienta pentru contextul socioeconomic in care este dezvoltata.

Importanta studiului eficacitatii  si eficientei in psihologie

In cele din urma, este important sa evidentiem marea varietate de factori care fac necesara studierea eficacitatii, eficacitatii si eficientei diferitelor strategii terapeutice in interiorul si in afara psihologiei clinice formale, precum si in diferitele domenii ale psihologiei.

In primul rand, este de netagaduit faptul ca marea varietate de optiuni terapeutice si pseudo-terapeutice care sunt oferite astazi, in domeniul psihoterapiei, face necesar ca pacientii si clientii sa fie bine informati , nu numai despre eficacitatea acestora, ci si despre validitatea lor.a metodelor utilizate pentru fiecare dintre aceste alternative.

In plus, studierea eficacitatii modelelor de interventie care si-au demonstrat eficacitatea in practica clinica de zi cu zi ne-ar permite sa identificam, dintre toate, acele pozitii care participa cu adevarat la dezvoltarea psihoterapiei bazate pe fapte stiintifice ; adica psihologie stiintifica sau psihologie bazata pe dovezi . Ceea ce, la randul sau, ar face posibila demascarea unui numar mare de practici pseudo-terapeutice care profita de disperarea si buna-credinta – si disperarea – a pacientilor lor.

Pe de alta parte, testarea eficacitatii abordarilor clinice a caror eficacitate a fost demonstrata doar in mod adecvat in domeniul academic, ar face posibila modificarea si rafinarea posturilor si metodologiilor terapeutice care si-au demonstrat utilitatea doar in medii controlate; Acest fapt promoveaza reconcilierea psihologiei de baza cu cea aplicata. Intre timp, respectiva confruntare cu realitatea ar insemna si renuntarea la modele care raspund doar la propriile principii, dar care nu se potrivesc cu experientele oamenilor reali.

La randul ei, evaluarea eficientei diferitelor tratamente psihologice validate ar implica un pas suplimentar catre o practica psihoterapeutica bazata pe realitate. In final, succesul unei strategii terapeutice depinde nu numai de validitatea acesteia , ci si de viabilitatea acesteia intr-un context socioeconomic specific; deoarece resursele sunt rareori nelimitate.