Iarna este ocazia perfecta de a realiza operatiunile minimale de verificare si inlocuire a pieselor de scuter. Procesul de inlocuire a componentelor de schimb face parte din seria de proceduri dedicate intretinerii scuterului.

Iarna este ocazia perfecta de a realiza operatiunile minimale de verificare si inlocuire a pieselor de scuter. Procesul de inlocuire a componentelor de schimb face parte din seria de proceduri dedicate intretinerii scuterului.

Cei care folosesc scuterul pentru deplasare zilnica stiu ca poate fi neplacut cand intervine o defectiune. Nu lasa alte lucruri sa stea in calea intretinerii scuterului tau! Cu cateva minime masuri de mentenanta realizate la intervale regulate, investesti practic in buna functionare a mopedului / scuterului pentru timp indelungat.

La vehiculele pe doua roti tip scuter, motorul trebuie sa lucreze mai mult, iar deteriorarea sau stricarea unei componente poate insemna pierderea controlului.

Iata cativa pasi esentiali de intretinere pentru scutere, pe care te indemnam sa ii pui in aplicare:

Verifica periodic nivelul uleiului!

Stii deja ca un lubrifiant de calitate prelungeste viata motorului. De aceea, una dintre interventiile de revizie pe care le poti realiza si singur este cea legata de verificarea periodica aa uleiului de scuter. Uleiul trebuie schimbat la intervale frecvente. Iti recomandam verificarea la o luna a nivelului uleiului in motor! De asemenea, este ideal sa schimbi uleiul dupa 1500 km parcursi. 
Schimbarea uleiului nu iti va lua mult timp si nu este costisitoare. Ai nevoie de aproximativ 100 ml, asa ca nu te zgarci cand vine vorba de schimbarea uleiului de transmisie! Ai grija ca iarna sa achizitionezi un ulei cu un nivel de vascozitate mai scazut, ca nu cumva te confrunti cu surpriza ca motorul scuterului tau sa nu mai porneasca.

Efectueaza regulat presiunea din cauciucuri!

Este esential sa verifici regulat presiunea in cauciucuri. In comparatie cu o masina, scuterul este un vehicul cu doar doua roti, iar orice defectiune la anvelope poate cauza pierderea controlului ori alte probleme mai serioase. Asigura-te ca presiunea in anvelope este corecta! Pe timp de iarna, ai grija sa circuli cu setul de anvelope de iarna si sa efectuezi, la timp, schimbul sezonier! De asemenea, alege sa schimbi cele mai importante piese scuter la momentul potrivit. 

Mentine saua scuterului ca noua!

Scuterele sunt o alternativa eficienta de mobilitate urbana. Pentru a putea folosi scuterul cu succes timp indelungat, este important sa acorzi atentie ingrijirii acestuia. In continuare, afla cum se curata o sa de scuter, in functie de materialul din care este fabricata. Saua este o parte vitala a unui scuter. Indiferent de modelul pe care il detii deja sau pe care vrei sa ti-l iei, saua este importanta pentru confortul in timpul deplasarii. Poate fi realizata din diverse materiale: piele, plastic, vinyl, bumbac sau plastic turnat.

Pentru a face ca o sa de scuterfabricata din plastic turnat sa arate ca noua, este suficienta spalarea cu apa calda si sapun. Atentie la excesul de apa pentru a evita deteriorarea componentelor electrice!

Pentru a curata o sa din material textil (de exemplu, bumbac), este recomandata folosirea unui spray special. Insista asupra petelor, apoi sterge cu o carpa curata, umeda. Este ideal sa reiei actiunea de curatare la fiecare saptamana, pentru a nu fi nevoit sa inlocuiesti saua prea curand. De asemenea, fa-ti un obicei din a curata petele de ulei imediat ce le vezi.

Saua din piele poate fi stearsa cu o carpa moale pentru a indeparta grasimea si mizeria. Evita pe cat posibil sa utilizezi apa si sapun in cazul seilor din piele! De asemenea, pentru a preveni aparitia de crapaturi inestetice, incearca sa nu lasi scuterul expus actiunii directe a razelor de soare pentru perioade lungi de timp.

Daca ai o sa din plastic sau vinil, poti curate sapun si apa pentru curatare. Saua este un accesoriu esential pentru orice scuter si daca s-a stricat ori arata inestetic, poate fi cu usurinta inlocuita. Exista o varietate larga de sei pentru scutere. Daca ai cumparat un scuter in saua caruia nu te simti confortabil, cu siguranta vei gasi una potrivita care sa ti se potriveasca.

Pe timp de iarna, protejeaza saua scuterului tau de vitregiile vreme, de depunerile de zapada, vant puternic sau chiciura care ar putea dauna materialului din care este confectionata saua.

In final, nu este atat de greu sa ai un scuter ca nou, asta in conditiile in care te ocupi regulat de intretinerea si inlocuirea de acele piese scuter si accesorii vulnerabile.