Senzatia de sufocare sau lipsa de aer nu este un atibut inevitabil al inaintarii in varsta, ci poate fi un semnal de alarma in ceea ce priveste existenta unei afectiuni numite bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC).

Este o boala pulmonara cu impact devastator, care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Fumatul este cel mai important factor de risc, prin urmare, cu cat renunti mai repede la aceasta deprindere daunatoare, cu atat mai sanatosi vor fi plamanii tai.

Respiri usor cand ai doi plamani sanatosi

Stadiile de inceput ale bolii sunt de cele mai multe ori greu de recunoscut si tocmai de aceea controlul pulmonar anual este extrem de important, cu atat mai mult in cazul fumatorilor. Testul de depistare a bronhopneumopatiei cronice se numeste spirometrie si este foarte usor de facut, rapid si nedureros. Un aparat iti masoara capacitatea de a respira, in special cat aer poti scoate afara din plaman in decurs de o secunda. Cand caile tale aeriene sunt blocate sau „obstruate”, nu vei putea elimina din plaman aceeasi cantiate de aer ca o persoana sanatoasa.

Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat tratamentele instituite in fazele de debut pot preveni mai eficient scaderea functiei pulmonare.

Factori de risc: BPOC este o afectiune progresiva care, in lipsa unui tratament adecvat, se agraveaza, modificand dramatic activitatea zilnica a pacientilor. Acestia ajung sa intampine dificultati majore in respiratie, senzatie de sufocare la urcarea treptelor, in timpul plimbarilor usoare si chiar la realizarea unor activitati banale precum spalatul sau imbracatul dimineata.

Chiar daca fumatul este principalul factor de risc, exista si alte cauze ce pot duce la imbolnavirea unei persoane care nu a fumat niciodata. Acestia sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucru, ca si fumul produs prin arderea combustibililor biologici – carbune sau lemn – folositi pentru incalzire sau gatit in incaperi slab ventilate. In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS (Centrul pentru Politici si Sanatate), exista cel putin un milion de persoane care sufera de aceasta boala, iar accesul la serviciile medicale este in continuare redus. Mai putin de 50% din pacienti au apelat la un test de spirometrie in ultimul an.

„Tusea, expectoratia si dificultatea de a respira sunt de prea multe ori puse pe seama varstei inaintate, mai ales in cazul fumatorilor. Din pacate, atunci cand calitatea vietii varstnicilor este mult diminuata si nu mai pot, de exemplu, sa urce nici macar doua-trei trepte fara sa aiba senzatia de sufocare, este deja prea tarziu pentru a putea minimiza efectele bolii care este incurabila. Totusi, prin folosirea medicatiei de ultima generatie, calitatea vietii se poate imbunatati”.

Test

1.Tusesti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile?

2. Elimini frecvent sputa din piept?

3. Obosesti si ramai fara suflu inaintea altor persoane de aceeasi varsta cu tine?

4. Ai peste 40 de ani?

5. Fumezi sau ai fumat candva?

Daca ai raspuns „da” la cel putin trei intrebari, este posibil sa ai bronhopneumopatie cronica obstructiva. Consulta-ti medicul si fa un test simplu de respiratie.