Iti poti imagina cum ar fi sa poti vedea muzica? Stiti ca exista oameni care vad fiecare litera ca o anumita culoare? Unul dintre cele mai uimitoare fenomene pe care le putem cunoaste este sinestezia, asa ca continuati sa cititi pentru ca in randurile urmatoare vom descoperi in ce consta sinestezia si cum poate fi clasificata.

Ce este sinestezia?

Sinestezia este faptul de a percepe  realitatea diferit de modul in care am fost invatati , adica, in loc de a percepe stimuli cu un singur simt, uneori doua simturi diferite sunt implicate in perceptia respectiva.

Asta pare ceva extraordinar, se dovedeste ca nu este atat de mult. De fapt, diverse studii psihologice arata ca aproximativ 4% din populatia spaniola sufera de un anumit tip de sinestezie . Este impresionant cum unii oameni pot mirosi numerele sau pot observa gustul unui cuvant atunci cand il pronunta, dar adevarul este ca este real si ca exista cei care pot percepe mai multe simturi simultan.

Sinestezia se manifesta in principal la femei si mult mai des la stangaci. In cele mai recente cercetari s-a aratat ca este o caracteristica genetica, asociata cu cromozomul X , asa ca daca mama sau tatal tau o au, este probabil sa o ai si tu. De fapt, unii oameni au sinestezie si nici macar nu stiu asta . Niciodata nu s-a considerat ca nu li se intampla altora.

Cele mai comune 7 tipuri de sinestezie

Nu putem vorbi despre acest fenomen fara a face o distinctie intre diferitele tipuri de sinestezie . Cel mai normal este ca doua simturi sunt combinate, dar in unele ocazii pot fi trei. Pentru a sti mai multe despre acest mare fenomen, vom analiza principalele tipuri de sinestezie care exista.

Sinestezia grafem-culoare

Este unul care este experimentat la  oamenii care vad literele de o anumita culoare , ele pot fi si numere sau cuvinte. Este cel mai frecvent tip de sinestezie , de fapt, jumatate dintre persoanele care sufera de sinestezie o fac de acest tip.

Sinestezie lexicala – gust

Unul dintre cele mai rare tipuri de sinestezie este experimentarea gustului cuvintelor. Este oarecum incredibil cum unii oameni pot asocia cuvintele cu gustul oualor, de exemplu. Este o sinestezie care apare in doar 4% din cazuri.

Sinestezia muzica-color

Sinestezia muzica -color este cele mai populare tipuri de sinestezie si consta in atribuirea unei culori unei anumite muzici. Desi nu este una dintre cele mai comune, a avut mai multe mentiuni in cultura populara si este una dintre cele mai atragatoare.

Sinestezie de personificare

Iti poti imagina ca numarul 4 nu te-a placut? Acesta este ceea ce se intampla cu oamenii care experimenteaza acest tip de sinestezie de personificare . Sunt persoane care doteaza numerele sau literele cu personalitate, astfel incat litera k le poate parea amuzanta sau numarul 3 necinstit. Este un tip ciudat de sinestezie, care apare la aproximativ 3%.

Sinestezia emotionala

Ai auzit de aura oamenilor? Exista unii indivizi care pretind ca pot vedea o culoare in jurul oamenilor . Acestia sunt oameni care ar putea fi sinestezici. In general, trasaturile pe care le au acesti oameni au de-a face cu a putea simti emotia celorlalti doar prin atingerea lor. Ar putea fi vorba si despre asocierea unei persoane cu o anumita culoare.

Misofonie

In acest caz, sinestezicul asociaza un sunet cu o emotie . Nu este vorba de evocarea amintirilor cu cantece, ci mai degraba sunt sunete care le pot fi placute si ii urasc pe ceilalti, fara vreo asociere facuta inainte.

Sinestezie de tip atingere-emotie

Sunt oameni care simt emotii atunci cand ating anumite suprafete. In acest fel, trecerea mainii printr-un dop ar putea deveni o bucurie neasteptata. In acelasi mod, exista si oameni care pot asculta formele si pot dota un triunghi cu o anumita muzica.