Strategia Chinei de a controla Covid-19 prin blocari, teste in masa si carantine a provocat cea mai mare demonstratie de disidenta publica impotriva partidului comunist de guvernamant din ultimele decenii.
Initial, China a reusit sa suprime virusul, dar apoi au aparut mai multe variante transmisibile, iar focarul a crescut cu un numar record de cazuri raportate.
Expertii mondiali in sanatate au criticat metodele Chinei ca fiind nesustenabile, asa ca, avand in vedere ambele cazuri si nemultumirea publica in crestere, de ce China continua sa isi urmareasca strategia zero-Covid?
Vaccinuri
La aproape trei ani de cand Covid-19 a fost detectat pentru prima data in Wuhan, numarul cazurilor din China ramane mult mai mic decat in majoritatea celorlalte tari.
Cu toate acestea, aceasta inseamna ca populatia a avut o expunere foarte mica la virus si rata de vaccinare ramane mai mica decat in multe tari similare.
China a refuzat sa importe vaccinuri internationale si foloseste doar vaccinuri dezvoltate pe plan intern care s-au dovedit a fi mai putin eficiente decat cele utilizate pe scara larga in alta parte.
„Din pacate, vaccinurile din China nu au fost foarte bune”, spune dr. Paul Hunter, profesor de medicina la Universitatea din East Anglia din Marea Britanie, adaugand ca nivelul de vaccinare a celor mai vulnerabili oameni din China este scazut si o mare parte din protectia oferita de vaccinuri. a disparut acum pentru cei imunizati cu mult timp in urma.
Multi experti in boli infectioase spun ca China ar trebui sa importe acum vaccinurile ARNm produse de Pfizer/BioNTech si Moderna, in ciuda provocarilor politice evidente de la recunoasterea deficientelor vaccinurilor sale locale.
Scepticismul fata de vaccin si oboseala sunt, de asemenea, factori. Devi Sridhar, presedintele de sanatate publica globala, spune ca rapoartele sugereaza ca doar aproximativ 40% dintre persoanele de peste 80 de ani au primit o injectie de rapel, iar milioane de oameni raman nevaccinati.
„China nu a promovat vaccinul in randul grupurilor de varstnici pana in noiembrie 2021, dar pana atunci s-a acumulat scepticism considerabil fata de vaccin… eficienta scazuta a vaccinurilor chinezesti fara ARNm era, de asemenea, o preocupare: studiile au indicat ca protectia a disparut rapid si a fost nedetectabil dupa sase luni.”
Capacitatea de asistenta medicala
China a raportat mult mai putine decese in comparatie cu alte natiuni mari si are unul dintre cele mai scazute decese pe cap de locuitor din lume, dar in cele din urma va trebui sa-si deschida granitele, un pas care va aduce inevitabil un val de boli, spune Dr Hunter.
Restrictiile ar trebui ridicate treptat pentru a evita ca spitalele sa fie coplesite si alte restrictii, cum ar fi purtarea mastilor, ar putea fi mentinute pentru a reduce raspandirea cat mai mult posibil, spune Dr Hunter.
„Valoarea va atinge varful foarte repede si, de asemenea, va disparea destul de repede. Dar in timp ce trec prin asta, va fi ingrozitor.”
Firma de analiza a sanatatii Airfinity a publicat luni proiectii care estimeaza ca pana la doua milioane de oameni din China ar putea fi expusi riscului de deces daca tara si-ar ridica politica de zero Covid, avand in vedere ratele sale scazute de vaccinare si lipsa imunitatii naturale in randul populatiei sale. .
Pregatirile Chinei pentru viata dupa zero-Covid au fost, de asemenea, puse sub semnul intrebarii de analisti. In timp ce multe natiuni au folosit timpul acordat de blocaje pentru a creste capacitatea de terapie intensiva, China ramane inca in urma multor alte natiuni asiatice.
Date recente arata ca China are mai putin de cinci paturi de ingrijire critica la 100.000 de persoane, comparativ cu aproape 30 in Taiwan si peste 10 in Coreea de Sud si Thailanda.
In ceea ce ar putea fi citit ca o critica rara la adresa sistemului de sanatate al tarii, un articol de comentariu recent publicat in Cotidianul Popular din China, a citat un analist farmaceutic spunand ca o redeschidere completa ar putea „ameninta un sistem de sanatate care are in prezent mult mai putine paturi de terapie intensiva. decat cele ale altor tari dezvoltate”.
Exista o opinie generala ca acesti factori, combinati cu un acces inegal la asistenta medicala, ar inregistra probabil un bilant urias de decese daca virusul s-ar lasa sa mature populatia de 1,4 miliarde de oameni.
Ce urmeaza?
Consensul dintre expertii mondiali in sanatate este ca zero-Covid este nesustenabil pe termen lung.
Dar, in fata opozitiei publice fara precedent, exista putine dovezi ca autoritatile sunt dispuse sa se indeparteze de calea pe care se afla in prezent.
Un editorial de pe prima pagina a ziarului de stat din China, a sustinut ca „comparativ cu ultimii doi ani, China se confrunta cu o lupta mult mai dura impotriva virusului”. Autorii articolului citeaza un expert fara nume care avertizeaza ca autoritatile ar putea fi nevoite sa ia „masuri excesive”.
Cu toate acestea, in ceea ce ar putea fi vazut ca un semn din cap catre cresterea nemultumirii publice, influentul fost editor al Global Times, Hu Xijin a recunoscut protestele care au loc si a spus ca „Odata cu relaxarea masurilor de prevenire si control al epidemiei, sentimentul public se va calma in curand. jos.”
„Cei mai multi chinezi nu se mai tem sa fie infectati. China ar putea iesi din umbra Covid-19 mai devreme decat se astepta.”