Premierul Queensland a rezistat solicitarilor de a permite o limitare a pretului cu ridicata la carbune ca o modalitate de a reduce facturile la energie pentru uz casnic, spunand guvernului federal: „Renuntati la generatoarele noastre”.

S-raportat ca guvernul albanez s-ar putea lupta pentru a oferi o reducere cuprinzatoare a pretului energiei, daca New South Wales si Queensland nu coopereaza cu un plan de a plafona temporar pretul angro al carbunelui.

Dar Annastacia Palaszczuk a declarat  parlamentului statului ca nu va pune in pericol capacitatea statului sau de a rambursa publicul prin profiturile generate de la generatoarele de energie detinute de stat.

„Spun foarte clar guvernului federal: renuntati la generatoarele noastre”, a spus Palaszczuk.

„Nu exista nicio posibilitate ca Queensland sa sacrifice profiturile pe care le putem oferi inapoi locuitorilor din Queensland”.

Palaszczuk a spus ca a inteles ca presiunile legate de costul vietii afecteaza gospodariile, motiv pentru care guvernul ei pastreaza activele in mainile publice.

Ea a subliniat reducerile guvernului de stat in valoare totala de 1,1 miliarde de dolari in ultimii patru ani, oferind 575 de dolari scutire de facturi pentru fiecare gospodarie din Queensland.

„Punem profiturile realizate de generatoare inapoi in gospodariile din Queensland”, a spus ea.

„Fun pozitia Queenslandului foarte clara guvernului federal si premierilor din NSW si Victoria: activele noastre energetice functioneaza bine in Queensland, avem planul si nu vom pune in pericol profiturile care se intorc catre gospodariile din Queensland”.

Trezorierul NSW, Matt Kean, a spus ca guvernul federal trebuie sa se uite atat la gaz, cat si la carbune.

„Guvernul federal poate si trebuie sa ofere o solutie care implica atat gaz, cat si carbune”, a spus Kean.

„Nu pot sa rezolve pe jumatate o problema si sa predea responsabilitatea pentru problemele lor asupra altora.”

Declaratiile au urmat unei discutii de la Canberra, care au semnalat dificultati in obtinerea unei reduceri cuprinzatoare a pretului energiei.

Guvernul albanez si-a semnalat intentia de a interveni pentru a scadea preturile la energie din octombrie – cand o noua previziune a bugetului federal indica o crestere cu 56% a preturilor pana la sfarsitul anului viitor.

Au existat sugestii ca preturile cu ridicata ale gazelor ar putea fi plafonate, raportand ca guvernul ia in considerare un plafon de aproximativ 12 USD pe gigajoule.

O serie de analisti au spus ca o interventie izolata a pretului gazelor va fi insuficienta pentru a aduce o reducere vizibila a pretului energiei pentru gospodarii, avand in vedere ca cea mai mare parte a energiei electrice pe coasta de est provine din carbune.

Ministrul federal al energiei, Chris Bowen, a informat cabinetul despre componentele interventiei propuse, inclusiv posibile plafoane ale preturilor la gaz si carbune. Guvernul albanez este increzator ca detine parghiile de reglementare pentru a reduce preturile gazelor pentru utilizatorii industriali, dar exista ingrijorarea ca o replica pe piata carbunelui ar putea fi mai complexa de executat de Canberra si ar putea deschide posibilitatea unor provocari legale, avand in vedere ca producatorii vor rezista. .

Reducerea pretului gazului poate fi obtinuta prin modificarea mecanismelor federale existente, cum ar fi codul de conduita al industriei, dar interventiile pe piata carbunelui sunt in mod normal conduse de state.

Dupa incheierea sedintei cabinetului, Anthony Albanese le-a spus jurnalistilor ca statele ar trebui sa fie implicate in gasirea unei solutii politice „din cauza diferitelor structuri de proprietate, din cauza diferitelor surse de energie, din cauza diferitelor puteri care exista intre Commonwealth si stat. si guvernele teritoriale”.

Albanese a spus ca poarta discutii unu-la-unu cu omologii sai de stat si ca va vedea premierii si ministrii-sefi ca grup pe 6 decembrie pentru a-si prinde din urma regulat inainte de reuniunea cabinetului national din 7 decembrie. De asemenea, Bowen este programat sa se intalneasca cu omologii sai de stat si teritoriu in acea perioada.

Misiunea generala de politica pentru cabinetul albanez include executarea unor masuri temporare de reducere a pretului energiei care nu perturba contractele de export existente si nu implica impozitare. Activitatea de politici este formulata de o serie de departamente guvernamentale si agentii de reglementare.

Invazia ilegala a Ucrainei de catre Rusia a dus la cresterea globala a preturilor la gaz si carbune. Comisia Australiana pentru Concurenta si Consumatori a semnalat public ca se uita la preturile cu ridicata ca parte a sfaturilor sale politice adresate guvernului.