După aproape 2 ore de eforturi supraomeneşti, românul Andrei Nechita şi-a păstrat, înaintea ultimei etape, tricoul galben de lider al Turului ciclist al României, în urma dramaticei etape a 8-a, de pe Transfăgărăşan, adjudecată de germanul Andreas Kenser (Profiline), sosit primul la Bâlea Cascadă.

Disputată pe o vreme aproape imposibilă, frig, sub 10 grade la munte, ploaie piezişă şi vânt în rafale, etapa de pe Transfăgărăşan a constituit proba supremă a valorii cicliştilor prezenţi în actuala ediţie a Turului, sosirea de la Bâlea Cascadă făcându-se ca în probele de contratimp, unul câte unul. Primul a trecut linia de sosire, aşadar, germanul Andreas Kenser, cronometrat pe 52 km în 1h35’20”, urmat, la 49 secunde de bulgarul Ghiorghi Ghiorghiev (Tuşnad CT), un alt bulgar, Vladimir Koev, învingătorul de anul trecut, sosind al 3-lea, la 56″, în timp ce ocupantul locului secund în clasamentul general, cel mai puternic adversar al liderului, grecul Ioannis Tamuridis, a venit al patrulea, la 1’14”. 

Cu ultimele puteri, purtătorul tricoului galben, românul Andrei Nechita, a reuşit să-şi păstreze poziţia de lider înaintea ultimei etape, fiind cronometrat la Bâlea Cascadă în 1h39’45El va aborda ultima etapă, de sâmbătă, Braşov-Bucureşti, cu un avans de 21 de secunde, aparent fragil, dar care s-ar putea dovedi suficient, întrucât, chiar dacă principalul său adversar câştigă etapa, în condiţiile, cel mai probabile, ale unei sosiri masive, bonificaţia pentru primul loc este de numai 10 secunde. Păstrarea tricoului galben este în puterile lui şi ale echipei României, care trebuie să-l protejeze. 

Sâmbătă, în ultima zi, plutonul va avea de străbătut ultima etapă, Braşov (cu startul tehnic de la Săcele, la 10,30)-Cheia-Văleni de Munte-Ploieşti (168,6 km), cu sosirea prevăzută la aproximativ 14,30-14-45, în apropierea Arcului de Triumf, o sosire pe care bucureştenii o aşteaptă de 7 ani.

AgerPres