Canada va lucra cu China atunci cand va fi nevoie, dar o va contesta atunci cand va fi necesar, a spus ministrul de externe al tarii, in timp ce cele doua natiuni se pregatesc sa gazduiasca un summit major de mediu in ciuda anilor de tensiuni diplomatice.

Vorbind dupa ce guvernul sau a lansat mult asteptata „Strategie Indo-Pacific”, Melanie Joly a spus ca Canada isi va „promova si apara” interesele nationale intr-o regiune in care natiunile se joaca pentru influenta si putere.

„Suntem o natiune din Pacific si ceea ce se intampla acolo conteaza pentru Canada. Viitorul Indo-Pacificului este legat de al nostru”, a spus ea.

Strategia face, de asemenea, referiri la abuzurile drepturilor omului in China, inclusiv la persecutia musulmanilor. Joly a spus ca Canada va ramane ferm angajata in promovarea drepturilor omului in interactiunile sale cu aliatii din regiune.

Dar ea a recunoscut ca ramane greu pentru Canada sa excluda natiunile ale caror actiuni contravin valorilor sale – in special tari la fel de puternice precum China.

„Credem ca diplomatia este un punct forte. Si intr-adevar, trebuie sa ne angajam. Dar acest angajament trebuie sa fie in contextul unui cadru clar”, a spus ea. „Si acum am facut public acest cadru… si vom fi fermi.”

Strategia, care a durat trei ani pentru a fi dezvoltata, include un buget de 2,3 miliarde USD pentru a extinde influenta Canadei in regiune in urmatorii cativa ani.

Planul, lansat duminica, a fost prezentat ca un plan amplu pentru regiunea Indo-Pacific, dar documentul mentioneaza China de peste 50 de ori, descriind-o „o putere globala din ce in ce mai perturbatoare” – dar si o natiune atat de mare si puternica incat Canada trebuie sa gaseasca modalitati de a lucra cu el.

Publicarea sa a venit pe fundalul unor dispute diplomatice si recriminare – si cu doar o saptamana inainte ca cele doua tari sa gazduiasca impreuna Cop15, conferinta globala pentru biodiversitate, la Montreal.

Tensiunile diplomatice au fost evidentiate clar la summitul G20 din Indonezia de la inceputul acestei luni, unde premierul Justin Trudeau a fost supus unei descarcari publice de catre presedintele Chinei Xi Jinping.

Acest schimb a avut loc dupa ce Trudeau si-a exprimat ingrijorarea ca China interfereaza cu institutiile democratiei, iar oficialii de informatii au sustinut ca Beijingul a intervenit in alegerile federale din Canada din 2019. Intre timp, politia federala investigheaza o retea de „posturi de politie” ilegale din Toronto, iar procurorii au acuzat recent un cercetator chinez de spionaj.

Noua strategie include aproape jumatate de miliard de dolari pentru initiative de securitate, inclusiv trimiterea unei fregate suplimentare in regiune pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud si stramtoarea Taiwan, precum si cresterea finantarii pentru serviciul sau intern de colectare de informatii, CSIS, pentru a identifica provocarile de securitate. . Canada isi va spori, de asemenea, exercitiile militare cu aliati precum Coreea de Sud si Japonia.

Dar Joly a spus ca investitia sporita a Canadei in securitate nu a fost un compromis impotriva ajutorului pentru dezvoltare.

„Ne asiguram ca, investind in descurajare, va exista un respect pentru normele internationale, care, la randul lor, va aduce beneficii regiunii. Nu este un „ori sau”. Le facem pe amandoua impreuna”, a spus ea.

„De asemenea, am vrut sa punem drepturile omului ca pilon cheie al strategiei, deoarece vrem sa ne aparam interesele nationale fara a ne compromite valorile. Canadienii sunt foarte mandri de faptul ca abordarea noastra privind drepturile omului face parte din politica noastra externa”, a spus ea.

Joly a refuzat sa spuna daca, daca noua strategie ar fi fost pusa in aplicare, ar fi putut descuraja Beijingul sa-i inchida pe Michael Spavor si Michael Kovrig, doi canadieni din China, ca razbunare pentru arestarea la Vancouver a executivului Huawei, Meng Wanzhou, in 2018, adaugand ca nu a facut-o. Nu vreau sa-i distrez pe „ipotetici”.

Viziunea „clara” a puterii si agresiunii in crestere a Chinei in regiune pune Canada mai in concordanta cu aliatii sai, care si-au inasprit pozitiile impotriva Beijingului in ultimii ani.

China a raspuns ferm la noua strategie luni, sustinand ca este „plina de partiniri ideologice si acuzatii fara temei impotriva Chinei” si depunand demersuri diplomatice cu Ottawa.

„Daca Canada musca mai mult decat poate mesteca si actioneaza dupa bunul plac, va intampina infrangerea, precum si raspunsul puternic al Chinei”, a declarat ambasada chineza in Canada.

In ciuda relatiei inghetate dintre Beijing si Ottawa, Joly a spus ca este optimista ca cele doua natiuni au puncte comune si au preocupari comune, inclusiv proliferarea nucleara, sanatatea globala si schimbarile climatice.

„Acestea sunt probleme care nu au granite”, a spus ea, aratand spre Cop15, conferinta globala privind biodiversitatea care va fi co-gazduita de China si Canada saptamana viitoare la Montreal. „Trebuie sa fim capabili sa angajam si sa consolidam sistemul international pentru a ne asigura ca populatiile noastre sunt mentinute in siguranta pe masura ce ne confruntam cu amenintarea existentiala a schimbarilor climatice.”

Relatia prudenta a Canadei cu China vine in contrast puternic cu eforturile sale puternice de a izola Rusia.

La recentul summit G20 de la Jakarta, Joly a refuzat sa se intalneasca cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, si a descris anterior tara ca o natiune „paria”.

„De la invazia Ucrainei din 24 februarie, am spus ca vom face tot ce ne sta in putere pentru a izola Rusia din punct de vedere politic, diplomatic si economic”, a spus ea. „Nerespectarea de catre Rusia a principiilor fundamentale ale ONU, care includ integritatea teritoriala si suveranitatea vecinilor sai, este flagranta. Si, in acest context, nu ne vom angaja cu Rusia.”

Saptamana aceasta, la Amsterdam, pentru intalniri cu colegii din NATO, Joly a spus ca Canada a ramas ferm hotarata sa sprijine Ucraina in urma unui anunt de 500 de milioane de dolari ca nou ajutor militar.

Ea a respins zvonurile potrivit carora aliatii, inclusiv SUA, erau din ce in ce mai obositi sa furnizeze Ucrainei arme si munitii.

„Rusia nu este deloc la masa negocierilor. Asadar, scopul nostru in acest moment este doar sa consolidam pozitia Ucrainei pe teren prin ajutor militar, schimb de informatii si sprijin financiar”, a spus ea. „Pentru ca atunci cand facem asta, de fapt le consolidam pozitia la masa negocierilor. In cele din urma va exista o solutie diplomatica. Asa a fost cazul in fiecare conflict. Dar nu suntem inca acolo.”

Numita in acest rol in octombrie 2021, Joly a promovat importanta „politicii externe feministe” a Canadei.

Ea a gazduit recent un summit al ministrilor de externe femei din intreaga lume, pentru a condamna represiunea Iranului impotriva protestatarilor – un summit pe care spera sa il repete in curand.

„Drepturile femeilor sunt drepturile omului. Si trebuie sa subliniem asta”, a spus ea. „Statele nu se pot ascunde in spatele pretextului national pentru a le incalca, inclusiv atunci cand vine vorba de femei si fete.”

Ea a folosit, de asemenea, platforma pentru a vorbi despre provocarile de a echilibra viata personala cu presiunile imense de a fi femeie in politica.

Joly a primit laude pentru ca a vorbit despre eforturile ei de a concepe un copil si despre cele noua incercari ale ei de fertilizare in vitro.

„A fost extrem de dificil sa echilibrez atat asta, cat si munca mea, in special in ultimul an – un an care pentru multi oameni a simtit ca un deceniu”, a spus ea. „La inceput am fost reticent sa vorbesc, dar de cand am fost incurajat de un prieten apropiat, am primit atat de mult sprijin. La randul meu, nu ma sfiesc sa sustin atat de multe femei si cupluri in aceasta realitate grea.”

Ea a spus ca spera ca onestitatea ei va inspira mai multe femei sa intre in politica.

„Cred ca avem nevoie de diferite tipuri de modele. In conversatiile mele cu multe tinere care sunt interesate de politica, capacitatea de a reconcilia viata personala cu realitatile profesionale este una care le impiedica sa-si realizeze visul de a intra in politica”, a spus ea. „Este greu – dar este cel mai bun loc de munca din lume.”