Oficialii chinezi din domeniul sanatatii au anuntat eforturile de a accelera vaccinarea persoanelor in varsta impotriva Covid-19, in timp ce politia patrula in orasele mari pentru a inlatura protestele impotriva politicii stricte de zero Covid a tarii.

Rata scazuta de vaccinare in randul persoanelor in varsta este unul dintre obstacolele majore in calea relaxarii politicii zero-Covid, care a erodat cresterea economica, a perturbat viata a milioane de oameni si a declansat trei zile de proteste fara precedent.

La o conferinta de presa obisnuita, oficialii au spus ca doar 76,6% dintre persoanele de peste 80 de ani au primit doua doze de vaccin, in comparatie cu peste 90% din populatia generala si doar 65,8% au primit un rapel.

Comisia Nationala de Sanatate (NHC) a declarat ca va viza mai multe vaccinari catre persoanele cu varsta peste 80 de ani si va reduce la trei luni diferenta dintre vaccinarea de baza si vaccinurile de rapel pentru persoanele in varsta.

In cadrul unui nou plan pentru „intarirea vaccinarii impotriva coronavirusului a varstnicilor”, Comisia Nationala de Sanatate (NHC) a declarat ca va viza mai multe vaccinari pentru persoanele cu varsta peste 80 de ani si va reduce la trei luni diferenta dintre vaccinarea de baza si vaccinurile de rapel pentru persoanele in varsta.

Autoritatile locale au primit ordin sa imbunatateasca promovarea si livrarea vaccinurilor catre grupurile de varsta mai inaintate, care au fost mult mai impotriva vaccinarii decat generatiile mai tinere. Unii indivizi care au refuzat vaccinarea ar incepe sa fie nevoiti sa explice de ce, au spus oficialii.

China nu a aprobat inca vaccinuri ARNm, dovedite a fi mai eficiente, pentru uz public. Expertii in sanatate si-au exprimat temerile ca ridicarea politicii zero-Covid, in timp ce parti din populatie nu raman pe deplin imunizate, ar putea coplesi sistemul de sanatate al Chinei.

China a inregistrat 38.421 de infectii interne, usor in scadere fata de maximele record inregistrate anterior si scazute in comparatie cu numarul de cazuri observate in tarile occidentale in perioada de varf a pandemiei.

Un oficial a recunoscut „problemele semnalate recent de oameni”, pe care le-a atribuit mai degraba implementarii politicilor guvernamentale la nivel local decat politicilor in sine.

O prezenta puternica a politiei si arestarile au parut sa fi descurajat protestatarii din multe orase. Videoclipurile de pe retelele de socializare, care nu au putut fi verificate in mod independent, au aratat  seara sute de politisti ocupand o mare piata publica din orasul Hangzhou, impiedicand oamenii sa se aduna.

In Shanghai si Beijing, politia a putut fi vazuta dimineata inca patruland zone din orase in care unele grupuri de pe aplicatia de socializare Telegram sugerasera ca oamenii sa se aduna din nou.

Au existat rapoarte conform carora politia le-a cerut oamenilor telefoanele pentru a verifica daca au retele private virtuale (VPN) si aplicatia Telegram, care a fost folosita de protestatarii de weekend. VPN-urile sunt ilegale pentru majoritatea oamenilor din China, in timp ce aplicatia Telegram este blocata de pe internetul Chinei.

Oamenii impartaseau, de asemenea, instructiuni pe Telegram despre cum sa pastrati datele telefonului in siguranta de verificari aleatorii ale politiei, inclusiv aplicatii sau setari pentru stergerea rapida a datelor. „Ce sa faci daca telefonul tau este furat sau luat de politie – acest mic ghid poate preveni situatii neplacute pe drum”, se spunea intr-un mesaj.

In Shanghai, langa un loc de proteste de weekend, personalul barului a declarat ca au primit ordin sa inchida la ora locala 22:00 pentru „controlul bolilor”. Mici grupuri de ofiteri stateau in fata fiecarei iesiri de metrou.

Pe parcursul zilei, jurnalistii au vazut ofiteri retinand patru persoane, ulterior eliberand una. „Atmosfera din seara asta este nervoasa. Sunt atat de multi politisti in jur”, a spus un barbat de 30 de ani la caderea serii.

Un incendiu mortal petrecut in Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din nord-vestul Chinei, a fost catalizatorul valului de indignare, protestatarii acuzand restrictiile Covid pentru impiedicarea eforturilor de salvare – afirmatii pe care guvernul le-a negat.