Oamenii din China care au participat la protestele impotriva restrictiilor Covid spun ca au fost contactati de politie cerand informatii despre locul lor.

Nu este clar cum ar fi putut politia sa le descopere identitatea.

Oficialii au spus ca vor accelera eforturile de vaccinare a persoanelor in varsta. Ratele de vaccinare in randul persoanelor in varsta sunt relativ scazute.

China a inregistrat un numar record de cazuri noi in ultimele zile.

In weekend, mii de persoane din China au iesit in strada cerand incetarea blocajelor de la Covid – unii chiar facand apeluri rare la presedintele Xi Jinping sa demisioneze.

Dar luni, protestele planificate la Beijing nu au avut loc dupa ce ofiterii au inconjurat punctul de adunare. In Shanghai, au fost ridicate bariere mari de-a lungul rutei principale de protest, iar politia a facut mai multe arestari.

Manifestatiile au inceput dupa ce un incendiu intr-un bloc inalt din Urumqi, vestul Chinei, a ucis 10 persoane joi. Multi chinezi cred ca restrictiile Covid au contribuit la decese, desi autoritatile neaga acest lucru.

Intrebat daca protestele ar determina o schimbare la regulile zero-Covid, un oficial a spus ca China va continua sa-si „ajusteze si sa modifice” masurile.

„Vom mentine si controlam impactul negativ asupra mijloacelor de trai si vietii oamenilor”, a declarat Mi Feng, purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale de Sanatate, la o conferinta de presa.

Marti dimineata, politia a putut fi vazuta atat in ​​zonele de patrulare din Beijing, cat si in Shanghai, unde unele grupuri din aplicatia de mesagerie Telegram sugerasera ca oamenii sa se aduna din nou.

Un mic protest in orasul Hangzhou, din sudul zilei de luni seara, a fost, de asemenea, oprit rapid, cu persoane arestate rapid, potrivit imaginilor de pe retelele de socializare.

Rapoartele spun, de asemenea, ca politia a oprit oamenii si le-a cautat telefoanele pentru a verifica daca aveau retele private virtuale (VPN) configurate, precum si aplicatii precum Telegram si Twitter care sunt blocate in China.

O femeie a declarat ca ea si cinci dintre prietenii ei care au participat la un protest la Beijing au primit apeluri telefonice de la politie.

Intr-un caz, un politist a vizitat locuinta prietenei ei dupa ce aceasta nu a raspuns la telefon si a intrebat daca au vizitat locul protestului, subliniind ca este vorba despre o „adunare ilegala”.

Un altul a declarat ca li s-a cerut sa se prezinte la o sectie de politie pentru a prezenta o inregistrare scrisa a activitatilor lor duminica seara.

„Toti ne stergem cu disperare istoricul de chat”, a declarat un protestatar din Beijing. „Politia a venit sa verifice actul de identitate al unuia dintre prietenii mei si apoi a luat-o. Cateva ore mai tarziu au eliberat-o”.

Politia a retinut si jurnalisti care au acoperit protestele din ultimele zile. Agentia de presa  a declarat ca unul dintre jurnalistii sai a fost retinut pentru scurt timp duminica inainte de a fi eliberat.

Dar chinezii de peste mari au continuat sa protesteze, in cel putin o duzina de orase din intreaga lume.

Multi s-au adunat si in afara ambasadelor chineze din marile orase din intreaga lume, cum ar fi Londra, Paris si Tokyo, si universitati din SUA si Europa.

Un expert a sugerat ca protestele locale nu se vor stinge in curand, spunand ca probabil ca vor „scadea” deoarece oamenii „nu sunt chemati in strada intr-un mod controlat… se misca intre retelele de socializare si strada”.

Dar Drew Thompson, cercetator, a adaugat ca este, de asemenea, important de remarcat faptul ca politia chineza are „o capacitate extraordinara… si capacitatea Chinei de a controla aceste proteste in viitor… este destul de mare”.

Cenzura a intrat in exces pe platformele de socializare din China de la protestele din weekend, pentru a impiedica oamenii sa le vada si sa le discute.

Zeci de milioane de postari au fost filtrate din rezultatele cautarii, in timp ce mass-media isi dezactiveaza acoperirea despre Covid in favoarea povestilor optimiste despre Cupa Mondiala si realizarile spatiale ale Chinei.

Este o scena cu totul diferita de pe platformele de socializare occidentale, la care unii chinezi au apelat pentru a impartasi informatii, inclusiv sfaturi pentru protestatari pentru a evita arestarea.

Un cont de pe Instagram – o platforma care este blocata in China si accesibila doar printr-un VPN – a publicat un „ghid de siguranta pentru prietenii din Shanghai si din toata tara” si a inclus sfaturi precum purtarea hainelor de culoare inchisa pentru anonimat si aducerea cu ochelari de protectie si apa. in cazul in care se trage gaze lacrimogene.

Aderarea la o politica zero-Covid

Oficialii chinezi au sugerat ca plangerile cu privire la restrictiile dure din China au fost un rezultat al „masurilor arbitrare” implementate la nivel local, mai degraba decat ca rezultat al orientarilor nationale.

„Exista o practica excesiva a masurilor de izolare in unele localitati… care nu este aliniata la politicile nationale”, a declarat Cheng You Quan de la Administratia Nationala pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, la conferinta de presa.

„Guvernele locale ar trebui sa demonstreze mai multa responsabilitate si sa urmeze orientarile nationale, in loc sa urmeze practici precum oprirea arbitrara a scolilor si a industriei. Ar trebui sa numim si sa ne rusinam, precum si sa urmarim responsabilitatea penala, daca este necesar. Blocarile ar trebui sa fie rapide si eliminarea blocajelor la fel de repede.”

China ramane singura economie majora cu o politica stricta de zero Covid, autoritatile locale reprimand chiar si focarele mici cu teste in masa, carantine si blocari rapide.

In timp ce China si-a dezvoltat propriile vaccinuri impotriva Covid-19, acestea nu sunt la fel de bune ca tehnologia ARNm – cum ar fi vaccinurile Pfizer si Moderna – folosite in alte parti.

Doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech ofera o protectie de 90% impotriva bolilor severe sau a mortii, fata de 70% cu Sinovac din China.

De asemenea, vaccinurile nu au fost administrate suficient de oameni. Prea putini dintre varstnici – care sunt cel mai probabil sa moara din cauza Covid – au fost imunizati.

Exista, de asemenea, foarte putina „imunitate naturala” de la persoanele care supravietuiesc infectiilor, ca urmare a opririi virusului pe cale.

Inseamna ca noile variante se raspandesc mult mai repede decat virusul care a aparut in urma cu trei ani si exista un risc constant ca acesta sa fie importat din tari care lasa virusul sa se raspandeasca.