Soarele arzator si cadura insuportabila parca iti taie din pofta de miscare. In special atunci cand ajungi acasa foarte obosita de caldura din oras. Chiar daca este atat de cald afara, nu trebuie sa ne lasam pagubase si sa uitam de exercitiile fizice zilnice, ci din contra. Trebuie doar sa apelam la cateva trucuri pentru a rezista efortului fizic pe timp de canicula.
Exercitiile fizice si temperatura ridicata din aer duc la cresterea temperaturii interne a corpului. Pentru a se proteja si pentru a-si mentine temperatura in limite normale, organismul nostru intensifica fluxul sanguin de la nivelul pielii, lasand muschii fara o cantitate insemnata de sange. Si pentru intensificarea fluxului sanguin inima va bate mult mai repede, fiind un risc in plus pentru organismul nostru deja slabit.
In conditii normale de temperatura si umiditate, organismul nostru are puterea de a-si mentine temperatura interna constanta, insa o expunere indelungata la temperaturi ridicate, insotita si de exercitii fizice poate suprasolicita organismul.
Chiar daca transpiri in tot acest timp (si transpiratia fiind un mecanism de racire a organismului), consumul de apa trebuie sa creasca si sa compenseze pierderea apei prin transpiratie. Din aceasta cauza, specialistii recomanda un consum mare de apa in timpul caniculei, si mai ales daca faci si cateva exercitii fizice.
Efortul fizic crescut pe timp de canicula poate duce la o serie de boli, precum:
– Extenuare termica. Apare cand temperatura corpului trece de 40 de grade C si se manifesta prin varsaturi, greturi, dureri de cap, lesin, piele rece si umeda.
– Crampele termice. Sunt contractii musculare dureroase si afecteaza in special gambele si muschii abdominali.
– Insolatia. Este cea mai grava afectiune provocata de temperaturile ridicate, care poate pune viata pacientului in pericol. Simptome: piele calda, incapacitatea de a transpira, stare de confuzie si irascibilitate.
In zilele prea calduroase in care vrei sa faci sport aplica urmatoarele trucuri pentru a te tine departe de eventualele neplaceri cauzate de temperatura prea ridicata din aer:
– Analizeaza buletinul meteo si vezi cand sunt cele mai scazute valori ale temperaturii. De regula se recomanda efectuarea exercitiilor fizice dimineata (pana la ora 9:00) sau seara (dupa orele 19:00);
– Nu practica sportul pe canicula daca esti o persoana sedentara. Riscul de imbolnavire este crescut in acest caz;
– Bea multa apa;
– Foloseste lotiuni cu protectie solata deoarece arsurile solare cresc temperatura interna a corpului;
– Este absolut normal sa obosesti mai repede pe caldura, asa ca pauzele sunt necesare;
– Poarta haine care sa lase pielea sa respire si sa transpire (cele mai bune sunt materialele naturale, si nu cele sintetice);
– In cazul in care prezinti crampe musculare, greata, varsaturi, stare de lesin, dureri de cap si ameteli inceteaza orice antrenament fizic.