Spectatorii se aduna pentru a vedea un grup de elita de jochei si cai in cea de-a 148-a cursa a Kentucky Derby. Oaspetii vor fi imbracati in tinuta lor cea mai potrivita pentru Derby si vor sorbi din julep de menta inghetata in tribunele de la Churchill Downs, dar multi dintre cei prezenti nu vor avea nici-o idee despre istoria din spatele acestui eveniment jovial.

Fiind cel mai vechi eveniment sportiv continuu din Statele Unite, reusind sa continue prin Marea Depresiune, atat razboaiele mondiale, cat si pandemia de coronavirus in curs de desfasurare, cursa spune un trecut istoric atat al culturii sudice, cat si al culturii americane. Aici, detaliem istoria completa a Kentucky Derby-ului, de la modul in care a inceput pana la cum s-a schimbat de-a lungul anilor.

Cand a devenit oficial?

De la palariile extravagante si ansamblurile elegante pana la cantitatile copioase de pariuri, Derby-ul are cu siguranta o marca proprie. Exact asta a intentionat fondatorul cursei, Meriwether Lewis Clark, cand a inceput Derby-ul in 1872.

Clark, nepotul celebrului explorator William Clark (din faima Lewis & Clark), a fost inspirat pentru prima data sa aduca un derby de cai in America dupa o vizita in Europa. Pe cand era acolo, a participat la Epsom Derby-ul Contelui de Derby in Anglia. Clark si-a propus apoi sa reproduca o scena de curse similara in state ca lider al Jockey Clubului Louisville. Unchii lui Clark, John si Henry Churchill, l-au ajutat sa obtina finantarea pentru a infiinta clubul si pentru a construi o pista de curse pe proprietatea detinuta de Churchill, chiar la sud de Louisville. In jurul anului 1883, pista a castigat numele informal de Churchill Downs, desi nu a fost denumita oficial pana in 1928.

Sub conducerea lui Martin Winn, care a preluat conducerea organizatiei in 1902, minimele de pariuri si taxele de curse au fost restructurate. Acest lucru a permis cursei sa inceapa sa obtina profit, iar popularitatea sportului a crescut substantial la inceputul secolului al XX-lea.

Pana in 1894, cursa anuala atragea suficient de multa multime incat a trebuit sa construiasca tribune pentru a gazdui spectatorii.

In primele zile ale Derby-ului, lungimea pistei era de fapt mai mare decat este astazi. A inceput ca o pista de 1,5 mile, dar a fost scurtata la 1,25 mile in 1896. Si, desigur, multimile au crescut destul de mult. La prima cursa, 10.000 de spectatori au luat parte la distractie. Cea mai mare multime din istoria recenta a ajuns la 170.500 in 2015. (Poseta castigatoare a crescut si ea semnificativ – a ajuns la 3 milioane de dolari in 2019.)

Derby-ul capteaza atentia Americii

Odata cu cresterea popularitatii, traditiile au evoluat si status quo-ul cursei a inceput sa se schimbe. Winn a stabilit Derby-ul ca un loc unde sa fie invitand celebritati, o practica care predomina si astazi, si a facut forta pentru o emisiune radio in direct. Destul de curand, Run for the Roses, un termen creat cu referire la patura de trandafiri acoperita de castigator, a devenit un spectacol la care toata lumea se lupta sa faca parte – interesul publicului a crescut, iar in 1952 cursa a fost televizata la nivel national. Aproximativ 10 pana la 15 milioane de telespectatori s-au conectat.

In 1931, s-a decis ca data derby-ului sa fie stabilita definitiv pentru prima sambata a lunii mai. Anterior, data a fluctuat pe parcursul lunii, dar un calendar fix ar permite o programare optima a curselor pentru caii care spera sa castige Tripla Coroana.

In 1973, Secretariat a castigat al 99-lea Kentucky Derby cu un timp castigator care nu a fost inca invins niciodata, 1:59.40.

Circuitul de curse Churchill Downs a fost recunoscut oficial ca reper istoric national in 1986.

Istoria joceiului

Initial, jocheii de culoare, multi dintre care erau fosti sclavi, s-au orientat catre sport pentru munca. De fapt, la primul Derby din 1875, 13 din cei 15 jochei erau negri. Pe masura ce sportul a crescut, ei au beneficiat de profesia in crestere. In 1890 si 1891, Issac Murphy a devenit primul castigator consecutiv al Kentucky Derby-ului si, odata cu asta, a devenit primul sportiv milionar de culoare, potrivit ABC News.

Fostul profesionist american de tenis, Arthur Ashe vorbeste despre discriminarea vizata impotriva jocheilor de culoare pe masura ce profesia a crescut in proeminenta in cartea sa, A Hard Road to Glory: A History of the African American Athlete, spunand ca „pana in 1911, ei aproape disparusera. ,” din sport.

Jocheii latino au devenit mai des intalniti dupa ce Braulio Baeza a castigat Belmont Stakes si Kentucky Derby-ul in 1963. Acum, aproape jumatate dintre calaretii care concureaza in Derby sunt latino.

Marea majoritate a jocheilor sunt barbati, deoarece au o compozitie mai mica de grasime corporala. In comparatie cu sutele de barbati care au concurat, doar sase femei au participat la Kentucky Derby, prima fiind Diane Crump in 1970. O femeie nu a castigat inca Derby-ul.

Derby-ul de azi

Adanc inradacinat in traditie, Derby-ul a evoluat in ceea ce este cunoscut drept „cele mai mari doua minute din sport”. Cursa incepe cu multimea cantand alaturi de „My Old Kentucky Home” si se termina cu castigatorul primind trandafiri rosii, care au fost floarea oficiala a cursei din 1904.

Pariurile au rasturnat peste 150 de milioane de dolari in pariuri in ultimii ani, iar oamenii asteapta cu anticipare urmatorul castigator Triple Crown, ultimul fiind Justify in 2018.