Multi membri ai familiei regale sunt sportivi, Printul Charles a jucat polo, Printul Harry a facut parte din echipa de rugby Eton, iar Ducesa de Cambridge este o jucatoare priceputa de hochei pe teren. Cu toate acestea, unii membri ai familiei regale isi iau eforturile sportive in afara jocului recreational, concurand atat la nivel national, cat si international. Un grup select de membri ai familiei regale a ajuns la Jocurile Olimpice, iar cativa au castigat chiar medalii olimpice.
Sa aruncam o privire inapoi la cativa dintre olimpicii regali istorici din intreaga lume. De la Printesa Anne la Printesa Charlene din Monaco, gasiti membrii regali care au concurat pe scena internationala.
Printesa Anne
Printesa regala a fost primul regal britanic care a concurat la Jocurile Olimpice. La Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, ea a calarit pe Goodwill, calul mamei ei, la evenimentul ecvestre de trei zile. Anne este acum presedinte al Asociatiei Olimpice Britanice si membru al Comitetului Olimpic International.
Numar de medalii: 0
Capitanul Mark Phillips
Fostul sot al Printesei Anne a castigat aurul cu echipa de echitatie britanica in 1972. S-a clasat pe locul 35 individual.
Numar de medalii: 2
Zara Tindall
Fiica Reginei Anne si a lui Mark Phillip a calcat pe urmele parintilor ei si a concurat si in echipa de echitatie olimpica britanica. La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, nepoata Reginei a castigat chiar si o medalie de argint ca membru al echipei de echitatie a Marii Britanii.
Numar de medalii: 1
Printesa Charlene de Monaco
In 2000, Charlene Wittstock, viitoarea Printesa de Monaco, a inotat pentru Africa de Sud la Jocurile Olimpice. Ea a fost membra a echipei nationale feminine de 4×100 metri mixt, care a ajuns sa termine pe locul cinci. In acel an, Wittstock l-a cunoscut si pe viitorul ei sot, Printul Albert, la intalnirea de inot Mare Nostrum din Monaco.
Numar de medalii: 0
Printul Albert al II-lea de Monaco
Printul Albert este un olimpic ca si sotia sa. Regatul a concurat pentru Monaco la proba de bob la cinci Jocurile Olimpice de iarna consecutive (din 1988 pana in 2002), participand atat la competitiile pentru doi, cat si pentru patru.
Numar de medalii: 0
Regele Felipe al VI-lea
Regele Spaniei a fost membru al echipei olimpice spaniole de navigatie la Jocurile de la Barcelona din 1992. In acel an, el a fost si purtatorul de steag al echipei olimpice spaniole.
Numar de medalii: 0
Sheikha Maitha bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Fiica seicului Mohammed bin Rashid Al Maktom, vicepresedinte si prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, a concurat in arte martiale la Jocurile Olimpice de vara din 2008. Ea a fost prima femeie care a purtat steagul national al Emiratelor Arabe Unite la jocuri.
Numar de medalii: 0
Printesa Haya bint Hussein
Fiica regelui Hussein al Iordaniei, educata la Oxford, este si ecvestra. Ea a reprezentat tara la Jocurile Olimpice de vara din 2000 de la Sydney, Australia.
Numar de medalii: 0
Inaki Urdangarin
Urdangarin a concurat in echipa olimpica de handbal pentru Spania natala la Jocurile Olimpice de vara din 1992, 1996 si 2000. Echipa a castigat medalii de bronz in 1996 si 2000. In 1997, s-a casatorit cu Infanta Cristina, fiica mai mica a Regelui Juan Carlos si a Reginei Sofia a Spaniei, si a devenit Duce de Palma.
Numar de medalii: 2
Printesa Cristina a Spaniei
Infanta Christina a concurat in navigatie la Jocurile Olimpice din 1988 de la Seul, desi nu a castigat nicio medalie.
Numar de medalii: 0
Printul Bira de Siam
Printul thailandez educat la Eton a fost in echipa de navigatie a tarii sale la patru jocuri olimpice: Melbourne (1956), Roma (1960), Tokyo (1964) si Munchen (1972).
Numar de medalii: 0