Lecturi Urbane e un proiect care crește frumos, natural, in cel mai dulce și molipsitor mod posibil. Edițiile din țara sunt pline de așteptari, curiozitați și emoții de ambele parți, atat ale noastre cat și ale organizatorilor locali.

Ale lor sunt emoții autentice, de oameni care iși dau silința sa iasa totul bine, sa-și surprinda localnicii cu gestul inedit, sa vina lumea, sa scrie in ziar, sa primeasca aprobarile, sa fie soare… grijile la nivelul orașelor din țara sunt multe, dar placute. De partea echipei noastre emoțiile aparțin mai degraba noilor inceputuri, mai materne. Sa vezi cum tineri de 17-18 ani se implica voluntar intr-un proiect cultural despre carți te face sa speri intr-o Romanie mai buna. O Romanie a lor, pe care cu toții o construim incet.

Vrem sa faceți cunoștința cu trei orașe care, in toamna asta, au mai curațat din praful sufletelor orașenilor din provincie, mai exact, trei orașe din jumatatea de Est.

Valenii de Munte – 18 septembrie

In acest mirific oraș de munte, Alina Stoica, de 17 ani, impreuna cu echipa ei, au organizat prima ediție de Lecturi Urbane. Niște tineri care au facut diferența prin bucuria cu care s-au ocupat de toate aspectele Lecturi Urbane. De aceea, pe 18 septembrie, cel mai bun cuvant care a descris atmosfera de la poalele munților a fost: ”Bucurie!”

”Am daruit carti si am citit cu mic cu mare, asta e adevarat, dar ce am facut noi acolo a fost mult mai mult de atat: am impartit un zambet, am scris o poveste, am trezit la viata, am provocat si am colorat pentru doua ore un oras obosit si lenes. Si toate astea le-am facut noi singuri, noi cu toata tineretea noastra, cu toata speranta noastra, cu toata frumusetea noastra. Ne-am asezat pe iarba, pe banci, pe trepte si ne-am simtit bine. Oh, da… al naibii de bine! Valenii de Munte a citit si s-a bucurat facand asta!”

Buzau – 16 octombrie

La Buzau, Lecturile au pornit cu dubla inițiativa, dar pana la urma s-au unit pentru a face una dintre edițiile ”ca la carte.” Anca Duma a fost un organizator curajos și a ales o locație interioara neincercata in proiect pana acum: mall-ul.  Astfel, acesta a devenit, cu ajutorul echipei Lecturi Urbane Buzau, mai prietenos și mai mult inclinat spre cultura decat spre consumerism. A fost un loc unde lectura s-a strecurat mai greu in peisaj, insa reacțiile pozitive nu au intarziat sa apara:

”Oamenii au venit pe de o parte pentru ca știau de eveniment sau pur și simplu pentru ca au fost atrași de mascotele ediției sau de afișele expuse in mall. Deși inițial suspicioși in fața ofertei generoase a proiectului nostru, cei mai mulți dintre buzoienii provocați sa primeasca volume au raspuns pozitiv in schimbul unei singure promisiuni: aceea de a citi și de a darui cartea mai departe.”

Dorohoi – 14 noiembrie

Cei din Dorohoi au surprins din atat de multe puncte de vedere! Ca au strans din donații peste 200 de carți in doua saptamani, ca și-au personalizat toate insemnele proiectului ori ca au fost in numar mare sunt doar cateva parți ale poveștii extraordinare din nordul Moldovei. La fel de speciala este și Madalina Olariu, tot de 17 ani, care și-a adus alaturi o echipa inovativa și entuziasta.

”Am vazut oameni care se bucurau ca ii invitam sa citeasca langa noi, oameni care apreciau inițiativa de a schimba pentru o duminica atmosfera din Dorohoi, oameni care i-au ascultat și pe cei talentați care au cantat. Noi, cei patru, ajutati si de cei maturi si de alti tineri, am impartit carti, am zambit si am analizat fiecare reactie a celor in jur, bucurosi ca am reusit sa aducem spiritul Lecturilor Urbane pentru cateva ore si la noi. ”

In jumatatea de Rasarit, ne pregatim pentru Focșani, pe 21 noiembrie și Suceava, in curand.

Așa incepe sa arate Romania care crește prin lectura.