Sfarșitul secolului al XVIII-lea și inceputul secolului al XIX-lea a marcat migrația intelectualilor romani catre spațiul cultural francez. Numeroși autori romani și-au urmat studiile pe meleagurile franceze, ceea ce a condus, in mod evident la importarea numeroaselor modele culturale franceze și in spațiul romanesc.
Rolul de modelator al culturii franceze a inceput sa se manifeste de la jumatatea secolului al XIX-lea pana in perioada Primului Razboi Mondial in domeniul politic, administrativ și legislativ.
Perioada de schimbari radicale și de modernizare a culturii romanești coincide cu perioada de creare a statului național, cu unirea Moldovei și a Țarii Romanești. Identitatea naționala a fost astfel definita in relația cu modelul sau european.
Mai tarziu, cele cateva decade de pace din perioada interbelica, dupa definitivarea unirii romanilor din 1918, au fost dedicate sincronizarii cu spațiul cultural european.
George Calinescu
George Calinescu (1899 – 1965)
Scriitor de formație enciclopedica, George Calinescu s-a remarcat in majoritatea domeniilor cercetarii și creației literare prin impresionanta sa activitate de critic și istoric literar, prozator, poet, dramaturg și publicist.
Nascut la București, autorul a devenit profesor universitar, predand atat in București, cat și la Iași, editor de publicații culturale și director al Institutului de Istorie Literara care astazi ii poarta numele.
Critic și istoric literar de seama, George Calinescu a adus in atenția contemporanilor sai lucrari precum: „Viața lui Mihai Eminescu” (1932), „Opera lui Mihai Eminescu”, 5 volume, (1934 – 1936), „Viața lui Ion Creanga” (1938), „Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent” (1941), „Grigore Ion Alexandrescu” (1962), „Ion Creanga (Viața și opera sa)” (1964) și monografia despre Vasile Alecsandri.
Prolifica perioada literara interbelica
Perioada interbelica: a fost sau nu cea mai prolifica perioada de creație culturala din istoria Romaniei?
Fie ca este vorba despre proza, poezie sau dramaturgie, perioada interbelica este poate cea mai prolifica din istoria literaturii romane in toate domeniile și pentru toate genurile. Nume sonore de autori romani au activat in aceasta perioada.
In ilustrarea contextului cultural al epocii este important sa amintim de faptul ca perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale s-a impus drept una de inovație culturala și de modernizare a culturii romanești.
Perioada interbelica s-a manifestat drept una de efervescența culturala și literara prin multitudinea de scrieri care au fost publicate intre anii 1918 și 1944.
Cu toate acestea, cea mai prolifica specie a genului epic ramane romanul, regasit in creațiile literare a numeroși scriitori ai acestei perioade. Anii interbelici s-au caracterizat in literatura romana printr-o remarcabila dezvoltare a romanului care, in scurt timp, atinge nivelul valoric european.
Importanța lecturii și a carții
Intr-o era a comunicarii on-line in care principala sursa de informare și documentare devine Internetul mulți s-ar intreba de ce sa mai citim carți. De ce sa mai mergem la biblioteci publice, cand totul este la indemana noastra printr-un simplu click.
Cu toate acestea, in ciuda modernizarii accelerate, cartea este și va ramane in continuare un sistem complex de comunicare, fiind un element indispensabil al vieții noastre.
Carțile sunt adevarate tezaure inepuizabile de valori și informații, iar redactarea unei carți este o arta rezervata unui public deosebit de restrans.
Scopurile pe care le urmaresc aceste materiale cu o simbolistica semantica inepuizabila sunt crearea unui psihic sanatos, dobandirea unor importante cunoștințe de cultura generala, impulsionarea inițiativelor creative, dezvoltarea vocabularului și promovarea comunicarii interpersonale.
Eugen Lovinescu
Eugen Lovinescu (1881-1943)
Deși violent atacat spre sfarșitul vieții, Eugen Lovinescu a reușit sa iși pastreze pana in ultima clipa a existenței sale deplina autoritate in critica. Teoretician al „autonomiei esteticului” (Alexandru Piru, „Panorama deceniului literar romanesc 1940-1950”), dar mai ales al disocierii valorilor, acesta a decis sa iși incheie activitatea printr-un studiu al ilustrului sau precursor, intemeietorul criticii literare romanești, Titu Maiorescu.
In ciuda valorii sale incontestabile de critic literar, istoric, dramaturg și nuvelist roman, Eugen Lovinescu a fost pe parcursul vieții profesor de limba latina la liceul Matei Basarab din București și profesor al Colegiului Național Mihai Viteazul din București.
Barocul ca tip de existenta, de Edgar Papu
Scrierea si publicarea acestei carti Barocul ca tip de existenta aparuta in Colectia Biblioteca pentru Toti in 1977 isi are o tripla justificare. Pana la aparitia acestei carti se bucurasera de atentie goticul, renascentismul, clasicismul, romantismul, expresionismul, suprarealismul, absurdul, si poate si alte cateva teme similare. In contextul unei oferte monografice de o asemenea natura, n-a aparut totusi nici o monografie despre baroc, in ciuda altor studii si eseuri aplicate obiectului. Iara deci prima justificare a acestei carti.
Enigma Otiliei, de G.Calinescu
Editura: Eminescu Anul publicarii: 1982 Nr. volume: 1 Nr. pagini: 480 Limba: Romana
Publicata in 1938, opera literara „Enigma Otiliei” este realista cu elemente moderniste, apartinand prozei interbelice. De asemenea este un roman balzacian, prin motivul mostenirii si al paternitatii, citadin reprezentand o fresca a burgheziei bucurestene reliefand imaginea societatii sub determinare economica- banul ca valoare intr-o societate degradata moral.
Enigma Otiliei
Editura: Pentru Literatura Anul publicarii: 1967 Nr. volume:2 Nr. pagini: 362 348 Limba: Romana
Romanul de astazi, “Enigma Otiliei”, este construit cu un mestesug sigur, pe mai multe planuri, este un roman dintre cele mai bine construite, iar George Calinescu unul dintre cei mai buni arhitecti ai stilului epic, prezentand un fragment din viata burgheziei bucurestene la inceputul lui 1909, cu tot ce are specific.
“Ion Creanga” de George Calinescu
“Inscrierea lui G. Calinescu intr-o familie de mari spirite enciclopedice e indreptatita, dar incompleta, din punct de vedere al portretului sau intelectual. Speta rara a spiritului sau deriva din unirea, de putine ori realizata in cultura, dintre eruditia cea mai cuprinzatoare si o vocatie artistica neobisnuita. De aici iese originalitatea fascinanta a scrisului. Artistul are toate simturile cultivate, e devorat de impulsuri titanice, adand si sublim romantice, stapanite insa de o reflectie, echilibrate de o gandire ce concepe universal si cauta in iradiatiile concretului miscarile astrale.
“Bietul Ioanide” face parte din stocul nostru.
Clientii care au cumparat acest produs, au optat de asemenea si pentru urmatoarele produse, in comenzile lor