Dragi miliardari excentrici, pentru a nu va face sa credeți ca noi, aici, pe Viajoa, ne concentram exclusiv pe ceea ce e eftin și bun, ignorand nevoile voastre și ale caștigatorilor la loterie, m-am gandit sa va pregatesc acest articol foarte util.

Dupa cum va inchipuiți, zborul cu balonul e una dintre acele experiențe de povestit nepoților, și se lasa cu vederea temporar afectata de atata frumusețe imprimata pe retina. Cele mai accesibile zboruri cu balonul pentru turiștii din Romania sunt cele din Cappadocia, Turcia, dar experiența se poate incerca din diferite locuri de pe glob: in Valea Regilor din Luxor, Egipt, in Australia, Iordania, Nepal, varii locuri din Statele Unite, Kenya, Tanzania și lista continua.

Sunt posesoarea unei vaste și cuprinzatoare experiențe de una bucata zbor cu balonul in Valea Regilor, calitate in care m-am gandit sa impartașesc cu voi cateva informații. Nu impresii, nu poezie, ci lucruri pe care mi-ar fi folosit și mie sa le știu la vremea respectiva. Sfaturile nu sunt exhaustive, așa ca daca mai aveți alte intrebari, ma gasiți aici.

Cat de riscant e?

Niciun zbor nu e 100% sigur, fie el cu balonul, avionul sau dirijabilul, dar balonul e considerat cel mai sigur mijloc de transport aerian. Siguranța zborurilor depinde, insa, foarte mult de destinația unde acestea se desfașoara: caracteristicile topografice ale locului, care fac aterizarea mai mult sau mai puțin riscanta, climatul regiunii și, foarte important, gradul in care companiile operatoare ale zborurilor sunt obligate sa obțina autorizații (și iși respecta obligațiile), precum și strictețea verificarilor echipamentelor. In anumite zone de pe glob (in Egipt, de exemplu), accidentele soldate cu morți survin odata la cațiva ani, parțial din cauza standardelor mai laxe la personalul operatorilor, parțial din cauza condițiilor meteo.

Inainte de a va rezerva zborul, documentați-va, așadar, despre incidența prabușirilor, masurile de siguranța, care sunt companiile recomandate și daca in anotimpul in care veniți sunt recomandate zborurile. 

In caz ca aveți asigurare de calatorie, verificați și daca acopera activitați de acest gen.

Cum se desfașoara un zbor cu balonul?

Pe principiul bancului cu bagatul elefantului in frigider in trei pași, zborul cu balonul are și el trei (previzibile) etape: decolarea, zborul propriu-zis și aterizarea. Patru, daca socotiți și pregatirile, in care primiți instructajul și sariți in nacela.

Nu va faceți griji in legatura cu decolarea și zborul, aproape ca nici nu o sa le simțiți. Decat daca aveți rau de inalțime, dar oricum in cazul acesta probabil intreaga activitate nu e pentru voi. Revenirea la sol, insa, s-ar putea sa fie mai problematica. Nu e obligatoriu, depinde și de intensitatea vantului, dar fiți pregatiți sa fiți puțin (sau mai mult, daca aveti ghinion) zguduiți. Vi se vor da, oricum, instrucțiuni clare despre masurile de luat și poziția de siguranța in timpul aterizarii inainte de a urca in balon. Ciuliți urechile, e important!

Cand au loc zborurile?

In general, dimineața. Motivul este vantul. Pentru a diminua pe cat posibil riscurile legate de siguranța, baloanele nu au autorizația de a circula pe vant puternic, moderat sau uneori chiar slab. In general, diminețile la rasarit sunt singurul moment fara vant din zi. Pregatiți-va sa va sculați cu noaptea-n cap!

Bineințeles, vantul fiind imposibil de controlat, zborurile nu sunt garantate, și pot fi anulate in ultimul moment. Asigurați-va ca firma care opereaza zborul va restituie banii in acest caz. (In general așa se intampla, dar nu strica sa intrebați clar.)

Cat costa?

Nici nu așa de mult. Doar (ah, ce-mi place cuvantul asta!) de la 150 de euro in sus pentru o ora in aer (in destinațiile cele mai accesibile), adica o nimica toata daca te gandești la ce primești in schimb.

Ce trebuie sa purtați?

Trebuie sa aveți in vedere trei lucruri in momentul alegerii garderobei:

Zborurile se desfașoara cand se crapa de ziua, și la inalțime temperaturile sunt mai scazute decat la sol. Dupa cum spuneam, la aterizare s-ar putea sa va zgalțaie Nu toate nacelele au portița pe care intrați, s-ar putea sa trebuiasca sa sariți inauntru / afara.

Ce se deduce de aici? Haine mai groase decat cele pe care le veți purta peste zi și care sa va protejeze impotriva eventualelor zgarieturi. Chiar daca ocazia e speciala, mai bine lasați bluza de matase pentru seara in care veți sarbatori. Si, daca sunteți fete, e bine sa nu veniți chiar in fusta.

Ce altceva va mai trebui sa luați?

E recomandat sa nu aveți prea multe cu voi, caci spațiul din nacela nu e prea mare, insa nu uitați husa aparatului foto. La aterizare, e bine sa-l protejați și pe el de eventualele șocuri, doar ar fi pacata sa se piarda fotografiile, nu?