Pentru companiile straine care opereaza in China, protestele fara precedent din weekend nu ar fi putut veni intr-un moment mai rau.

Au fost aproape trei ani de blocari intermitente, lanturi de aprovizionare intrerupte si reguli care au facut ca tara sa nu fie atragatoare pentru personalul international. Ultimul an a fost deosebit de dureros – deoarece restul lumii s-a deschis si a invatat sa traiasca alaturi de virus.

„In cei 12 ani de cand am stat in China, nu am vazut niciodata nivelurile de perturbare sociala si economica. Tulburarile civile extraordinare care au loc in acest moment se datoreaza oboselii zero-Covid”, directorul general al Camerei de Comert britanica, Steven Lynch.

„Acesta este cel mai scazut nivel de sentiment pe care l-am experimentat vreodata, cu siguranta pentru companiile britanice”.

Protestele si instabilitatea politica nu sunt bune pentru afaceri. Dar cifrele Covid din China sunt cele care zguduie cu adevarat investitorii.

In ultimele zile s-au inregistrat aproximativ 40.000 de cazuri noi – maxime record pentru China – si autoritatile hotarate sa elimine infectiile conform strategiei zero-Covid a presedintelui Xi Jinping, asta ar putea insemna mai multe perturbari ale productiei, serviciilor si comportamentului normal al consumatorilor.

Mai multe vaccinuri

Camera de Comert Europeana din China, care reprezinta peste 1.700 de membri din intreaga tara, a cerut marti ca o campanie de vaccinare sa fie desfasurata in intreaga populatie si sa usureze masurile actuale de control al virusului.

„Acest lucru ar trebui sa fie precedat de o campanie de educatie cuprinzatoare, la nivel national, despre Covid-19, bazata pe cele mai recente dovezi stiintifice, pentru a atenua orice anxietate publica si pentru a ilustra faptul ca vaccinarea completa reduce semnificativ riscul de a contracta boli grave”, se arata in comunicat. intr-o declaratie.

Guvernul chinez spune ca ia unele masuri.

La o conferinta de presa de marti, oficialii din domeniul sanatatii Consiliului de Stat au declarat ca vor accelera eforturile de vaccinare a persoanelor in varsta si a membrilor mai vulnerabili ai societatii. Ei au anuntat, de asemenea, o campanie de publicitate pentru a combate ezitarea la vaccin in randul persoanelor in varsta si pentru a promova capacitatea vaccinurilor de a proteja impotriva bolilor severe si a decesului.

Dar ei au insistat ca orice plangere cu privire la restrictiile Covid provine mai degraba din „implementarea excesiva” decat din masurile in sine.

Intrebata daca protestele ar incuraja autoritatile sa reconsidere politica, o purtatoare de cuvant a Comisiei Nationale de Sanatate, a spus ca politica va fi „ajustata” pentru a controla impactul asupra societatii si economiei.

O piata buna

Multe companii inca doresc sa mentina afacerile pe vasta piata – chiar daca masurile stricte de Covid au ingreunat operatiunile internationale.

“Multe companii se descurca foarte bine in ciuda vantului in contra. Uita-te la Starbucks, Nike si Mercedes”, a declarat Frank Lavin, fost subsecretar pentru comert al SUA pentru comert international.

„Au deja planuri de rezilienta in vigoare. Cei care ar putea fi mai vulnerabili sunt companiile mici si mijlocii care fac afaceri in China si care nu au un plan de rezilienta. Nu va puteti astepta ca planul de afaceri care a functionat acasa sa functioneze in strainatate. ”, a adaugat domnul Lavin.

Cresterea Chinei in a doua economie din lume sa bazat in mare masura pe investitiile straine, iar aceste firme sunt acum dornice sa culeaga rasplata.

Tara este o piata in crestere pentru masini, haine, bunuri de lux si electronice pe masura ce cetatenii sai devin mai bogati si, de asemenea, un centru de productie enorm cu forta de munca relativ ieftina si lanturi de aprovizionare consacrate.

Dar unii directori se intreaba acum daca visele lor din China se vor realiza vreodata.

“China nu a comunicat o strategie de iesire. Nu exista un sfarsit in vedere, nu exista semne de intoarcere a vietii normale”, a declarat Steven Lynch de la Camera de Comert britanica.