De cate ori n-ati vrut sa mancati ceva… pur si simplu bun? De cate ori nu ati stat sa va intrebati… “ce-as putea sa mananc eu sa fie… bun? Sa pot sa ma asez la serial cu o farfurie maaare plina de acel… ceva?”. Ei bine, am venit sa va dau o solutie…

Doua precizari: unu – poate “quiche” este un cuvant mult prea greu pentru ce urmeaza sa va arat (in scris si poze) dar sa nu ne incurcam in denumiri, nu? Doi – cred ca reteta ar trebui denumita “quiche cu spanac si ce-branza-e-pe-cale-sa-se-strice-in-frigider”. Cu toate ca eu am ales doua feluri de branza nu ne opreste nimeni sa folosim branza noastra preferata – telemea, urda, burduf, important e sa nu fie branzeturi din gama “cascaval”.

Acestea fiind precizate, sa facem o lista de cumparaturi:

Pentru aluat (da, e cu aluat): 100g unt, 200g faina, un ou, doua linguri de apa. Cu astea patru ingrediente vom face un aluat fraged pe care-l vom umple cu… spanac. Pentru umplutura:o ceapa, 450g (o punga) de spanac congelat (hei, e iarna…), o mana de branza de bivolita faramitata, cam 50g de branza Danish White (incorect numita feta, ea de fapt se numeste apetina), un ou si doua linguri de seminte de pin.

Preparative

Inainte sa ne apucam de treaba trebuie sa ne asiguram de urmatoarele:

Spanacul trebuie decongelat – eu de obicei il scot din punga si-l pun intr-o sita deasupra unei oale cu apa clocotita. Daca ma grabesc pot sa-l pun direct intr-o craticioara pe foc ca sa-l dezghet fortat. Am aplicat ambele metode si spanacul n-a parut sa aiba de suferit. E drept, ideal e sa folosim spanac proaspat dar se gaseste mai greu in februarie. Cuptorul trebuie incins – 180 de grade / foc iute. Daca suntem fericitii posesori ai unui cuptor cu convectie fortata (adica ventilatie) putem sa dam drumul la ventilatie si sa scadem temperatura (in principiu cam cu 20 de grade).

Sa facem aluatul

Exista o mare diferenta intre un aluat fraged bun si un aluat fraged perfect. Aluatul fraged perfect se obtine in urmatoarele conditii: toate ingredientele sunt reci bocna – untul de la frigider e bun de spart geamul, faina e rece ca plaja in decembrie, apa e aproape de inghet si oul trebuie sa fie ouat de o gaina polara; pe langa toate astea trebuie respectate cantitatile: la o parte de unt – doua parti de faina si un ou, la doua parti de unt – patru parti de faina si doua oua etc.

Taiem untul cubulete si le aruncam in robot. Adaugam faina. Adaugam ou.

Incepem si “dam pulsuri” (termeni tehnici) pana cand amestecul arata ca… nisipul. Din asta nu are cum sa iasa aluat asa ca adaugam doua linguri de apa rece si continuam sa pulsam. Amestecul nu va fi omogen, dar va trebui sa se adune pumn atunci cand il strangem. In functie de calitatea fainii necesita doua sau trei linguri de apa (deh, bucataria nu e stiinta exacta). Dupa ce suntem oarecum satisfacuti cu ce se afla in cuva robotului varsam totul pe un blat de lemn si adunam toata compozitia intr-o bila maare. Sa nu care cumva sa framantati, asta o sa intareasca aluatul care ar trebui sa fie… fraged. Invelim biloiul in folie de plastic si bagam la frigider minim 30 de minute.

Sa facem umplutura

Umplutura consta in spanac sotat cu ceapa in care vom adauga branza, semintele de pin si un ou. Se facem cam asa:

Incepem prin a toca marunt ceapa. O sa plangem un pic dar asta e, toti plangem odata si-o data (macar plansul de la ceapa poate fi evitat daca tinem ceapa vreo 10 minute in apa rece inainte). Faramitam branza de bivolita si taiem branza Danish cubulete. Luam o tigaie incapatoare in care vom sota amestecul si o incingem fara sa adaugam ulei sau altceva. Prajim uscat semintele de pin, cam 30 de secunde – 1 minut dupa care le scoatem pe o farfurioara. Lasam focul mediu, adaugam cam o lingura de ulei de masline (NU extra-virgin) si apoi aruncam ceapa, lasand-o cam cinci minute pana devine translucida. Amestecam sa nu se prinda. Adaugam apoi spanacul si-l tavalim bine cu ceapa pana se infierbanta bine de tot. Nu uitam de sare si piper.

Stingem focul si amestecam imediat branzele si semintele de pin. Branza Danish o sa inceapa sa se topeasca, ceea ce inseamna ca a venit momentul sa gustam (si ne abtinem sa mancam prea mult din ea ca ne trebuie sa umplem si aluatul ala…). Lasam umplutura sa se raceasca un pic.

Sa coacem aluatul

Regula generala a aluatului fraged este ca trebuie “precopt” inainte de a fi folosit. Pentru preparatele care urmeaza sa mai stea la cuptor dupa ce umplem aluatul timpul de precoacere va fi un pic mai scurt.Scoatem biloiul de aluat din frigider si-l lasam 5-10 minute la temperatura camerei sa se dezmorteasca. Folosind sucitorul intindem o foaie mare (un pic mai mare decat forma in care vom prepara quiche-ul) si o asezam in forma. O intindem bine de tot, ridicand-o pe marginile formei.

Intepam cu furculita fundul “aluatului” ca sa nu se umfle. Luam hartie de copt, o punem deasupra aluatului in forma si turnam in ea… fasole (pentru fancy bakers se gasesc niste pietricele speciale si-un saculet, dar noi nu suntem “fancy bakers” inca). Asta o sa tina aluatul presat astfel incat sa nu se umfle – nu vrem sa se umfle. Bagam aluatul la cuptor cam 15-20 de minute. Eu ma iau dupa culoare – cand marginile formei incep sa devine aurii e timpul sa scoatem aluatul.

Cat sta aluatul la copt spargem un ou in umplutura de spanac si amestecam bine ca sa se omogenizeze. Dupa ce scoatem aluatul (si indepartam eventuala fasole, evident) turnam umplutura in forma de aluat, niveland-o astfel incat sa avem o grosime uniforma.

Dam din nou la cuptor vreo 10-15 minute, atat cat ii ia oului sa coaguleze umplutura si marginilor aluatului sa se rumeneasca bine. Scoatem quiche-ul din cuptor si, FOARTE IMPORTANT, avem rabdare sa se raceasca inainte de a-l devora.…pentru ca este ATAT de bun.

Pofta buna!