Muntele Everest este cunoscut in intreaga lume pentru ca este cel mai inalt munte din lume. Situata in Himalaya si marcand granita dintre China si Nepal, este o destinatie pe care doar cei mai curajosi indraznesc sa o descopere. Este visul oricarui alpinist, dar datorita pericolului sau, aceasta provocare este potrivita doar pentru cativa privilegiati. O enclava de o frumusete uluitoare, acest loc ascunde secrete pe care probabil nu le cunosti.
In tarile vestice cunoastem acest munte ca „Everest”, desi fiind situat la granita dintre China si Nepal are denumiri diferite, in functie de tara. In China este numita Zhumulǎngmǎ Feng , in Nepal Sagarmatha („fata cerului”) si in Tibet Chomolungma („Zeita-mama a muntelui”). Numele Everest a fost pus in onoarea lui George Everest, un geograf si geograf britanic care, studiind arcul meridianului din sudul Indiei pana in Nepal, a descoperit acest munte. Pentru mai multe informatii si curiozitati despre muntele Everest viziteaza AskAI.
Curiozitati despre Muntele Everest
- 1. Everestul, ca parte a subgamei Mahalangur, are o inaltime de 29.035 de picioare (8.848 de metri).
- 2. Un vulcan adormit din Hawaii, Mauna Kea, detine primul loc in cel mai inalt clasament montan din lume, fara a lua in calcul nivelul marii.
- 3. Are o vechime de peste 60 de milioane de ani si s-a format datorita miscarii de impingere a unei placi tectonice (indiana) pe placa asiatica. Datorita activitatii tectonice din regiune, Everestul creste cu un sfert de inch (0,25″) in fiecare an.
- 4. Varful este situat chiar la granita dintre Nepal (in sud) cu China (prin Tibet) in nord.
- 5. Chomolungma (cuvant de origine tibetana) inseamna „sfanta mama a universului”.
- 6. Pentru a se incalzi, alpinistii sunt sfatuiti sa foloseasca oxigen in partea de sus. In ceea ce priveste mancarea, inainte de varf mananci mult orez si taitei, deoarece consuma multa energie. Totusi, in medie, alpinistii ard peste 7. 10.000 de calorii pe zi, iar acest numar se dubleaza in timpul urcarii catre varf. In general, alpinistii pierd de obicei intre 10 si 20 de kilograme in timpul expeditiei.
- 8. De-a lungul istoriei, 282 de persoane (inclusiv 169 de alpinisti occidentali si 113 de serpa) au murit pe Everest intre 1924 si august 2015. Vorbind despre decese si despre motivele lor, 102 alpinisti au murit in timp ce incercau sa urce pe varf fara a folosi oxigen suplimentar. Cele mai multe dintre cadavre sunt inca ingropate in zapada de pe munte pana in ziua de azi, desi China ar fi indepartat multe cadavre. Principala cauza a decesului sunt caderile, urmate de avalanse, degeraturi si rau de altitudine.
- 9. Cea mai tanara persoana care a urcat in varf a fost un american pe nume Jordan Romero, la varsta de 13 ani, pe 23 mai 2010 (a reusit sa o faca din partea de nord).
- 10. 14 alpinisti au reusit sa treaca dintr-o parte in alta.
- 11. Vantul poate sufla cu viteze de peste 200 de mile pe ora.
- 12. Este nevoie de aproximativ 40 de zile pentru a ajunge pe varful Muntelui Everest, deoarece este nevoie de timp pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu altitudinile mari.
- 13. Primii alpinisti care au reusit sa urce pe varful Everest fara a folosi oxigen imbuteliat au fost echipa formata din Reinhold Messner si Peter Habler (italian) in 1978. Mai tarziu, urmand exemplul lor, 193 de alpinisti au reusit sa urce si ei pe varf fara a folosi oxigen suplimentar imbuteliat (aproximativ 2,7). % din toate numirile). In general, exista cu 66% mai putin oxigen in fiecare respiratie in varful Everestului decat la nivelul marii.
- 14. Au fost peste 7.000 de urcari ale Muntelui Everest prin toate rutele raportate de peste 4.000 de persoane diferite.
- 15. Cea mai in varsta persoana care a cucerit muntele a fost Miura Yiuchiro (Japonia), in varsta de 80 de ani, pe 23 mai 2013.
- 16. Exista 18 trasee oficiale de alpinism pentru a ajunge pe varful Muntelui Everest.
- 17. Prima femeie care a pus piciorul pe varful Everestului a fost alpinismul japonez Junko Tabei (in 1975).
- 18. Pentru a preveni caderile, alpinistii folosesc franghii de nailon (10 mm in diametru). Pentru a asigura succesul in drumul lor spre varf, alpinistii poarta crampoane pe cizmele lor sport numite crampoane. In plus, folosesc piolet care le pot incetini daca cad pe o suprafata stancoasa si inghetata. In ceea ce priveste imbracamintea, ei poarta costume groase care sunt umplute cu pene de gasca.
- Sherpa este numele generic al oamenilor care traiesc in vestul Nepalului. Ei au migrat initial din partea tibetana de-a lungul mai multor secole. Acestia se ocupa de a-i ajuta pe alpinisti sa transporte alimente, corturi si provizii in taberele intermediare, situate deasupra taberelor de baza.
- 19. Alpinistii incep sa foloseasca oxigen imbuteliat la 26.000 de picioare (7.925 de metri) altitudine. Cu toate acestea, face doar o diferenta de 915 de metri in modul in care se simt. In general, cand ajungi la 8.230 de metri altitudine, ai senzatia de a fi la 7.315 metri deasupra nivelului marii, ceea ce nu este o diferenta foarte semnificativa.
- 20. Temperatura poate scadea pana la -62 ºC.