Untul de arahide reuseste sa ofere acizi grasi din seria omega 3, proteine ​​si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Este un aliment sanatos care poate fi consumat atat la micul dejun, cat si la gustarile de la mijlocul diminetii sau dupa-amiezii. Are proprietati benefice pentru organismul uman si o densitate ridicata de nutrienti. In plus, poate fi preparat acasa.

Este important de retinut ca nu toate unturile de arahide din comert au aceleasi caracteristici. Continutul de arahide va fi decisiv, precum si absenta altor ingrediente, precum zaharurile adaugate. Acestea ar reusi sa modifice valoarea nutritiva, agravand-o.

Beneficiile consumului de unt de arahide

Mai jos vom discuta principalele beneficii ale consumului de unt de arahide si pozitia stiintei in acest sens.

Sanatate musculara mai buna

Proteinele sunt macronutrienti care s-au dovedit a fi necesari pentru a asigura functionarea corecta a masei slabe. In ciuda faptului ca cele cu cea mai mare valoare biologica sunt cele care provin din alimente de origine animala, putem gasi proteine ​​in regnul vegetal care completeaza aportul.

Un exemplu pentru acestea din urma ar fi cele prezente in untul de arahide, aliment care se remarca prin prezenta acestor nutrienti. Din acest motiv, este o optiune excelenta pentru a imbunatati recuperarea tesutului muscular sau pentru a promova hipertrofia acestuia.

Proteinele din untul de arahide completeaza contributia produselor de origine animala.

Risc mai mic de accident cardiovascular

Lipidele sunt nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Dintre acestea , se remarca cele de tip nesaturat, deoarece sunt capabile sa moduleze nivelurile de inflamatie. Acest lucru are un impact pozitiv asupra riscului de atac de cord, deoarece scade tensiunea arteriala si incidenta formarii placii ateromatoase.

Mai exact, acizii omega 3 au o putere aparte.  Vestea buna este ca untul de arahide are aceste tipuri de lipide.

Aport de minerale esentiale

Pe langa cele discutate, untul de arahide se remarca prin concentratia de minerale esentiale. Cele mai multe dintre acestea sunt consumate in cantitati foarte mici, dar au functii importante in reactiile fiziologice ale organismului.

Mai exact, acest aliment are un aport mare de calciu. Exista dovezi ca consumul regulat al acestui element ajuta la reducerea riscului de a dezvolta osteoporoza la varsta adulta. Aceasta proprietate este benefica femeilor, care sufera de o incidenta mai mare a tulburarii in etapa postmenopauza. Cu un aport bun de calciu zilnic, vor aparea mai putine fracturi osoase dupa o anumita varsta.

Cum sa prepari unt de arahide acasa?

Un alt dintre punctele pozitive ale untului de arahide este ca poate fi preparat cu usurinta acasa. Astfel nu va trebui sa apelezi la soiuri industriale, care contin uneori zahar sau aditivi.

Reteta este foarte simpla. Veti avea nevoie doar de o cantitate generoasa de alune si de un tocator care functioneaza bine la putere maxima. De asemenea, o buna doza de rabdare.

Procesul de fabricatie consta in introducerea alunelor in paharul tocatorului si activarea mecanismului. Va trebui sa ruleze cateva minute. La inceput va fi generata o pulbere, insa, pe masura ce continuam sa tocam, lipidele vor incepe sa iasa, permitand intregului produs sa se lege pana la textura finala cremoasa.

Poate fi necesar sa amestecati alunele cu o lingura la fiecare cateva minute pentru a le face mai usor de tocat si pentru a preveni lipirea lor de marginile paharului.

Un preparat de casa se poate face cu un blender si alune, ceea ce va asigura ca nu exista aditivi.

Contraindicatii ale untului de arahide

Exista doar doua situatii in care trebuie sa fii atent la untul de arahide. Primul dintre acestea este cazul celor alergici la alune. Acesti oameni nu vor putea niciodata sa manance astfel de alimente, deoarece ar putea declansa reactii adverse grave, pana la soc anafilactic .

Al doilea caz in care ar trebui consumat cu moderatie este cel al persoanelor care doresc sa slabeasca . Trebuie avut in vedere ca vorbim despre un aliment cu o densitate energetica mare. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de lipide. Este sanatos, dar trebuie ingerat in doze mici sau moderate.

Unt de arahide: un produs sanatos

Consumul de unt de arahide este recomandat de aproape toti nutritionistii. Cea mai buna optiune este sa o faci acasa, desi exista si soiuri in supermarket care au o calitate excelenta. Uita-te mereu la etichete pentru a-l cumpara pe cel care nu are adaos de zaharuri sau aditivi.

Amintiti-va ca acest produs poate fi introdus la micul dejun sau la gustari pentru a completa aportul nutritional zilnic. Este o sursa de lipide si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.