Energia solara este utilizata la scara larga de foarte mult timp si tot mai multi oameni opteaza pentru panourile solare. Aceasta ofera numeroase beneficii, atat celor care o folosesc cat si mediului inconjurator. De aceea, daca esti interesat sa cumperi un sistem de panouri solare, atunci acest articol iti va fi foarte util. Continua sa citesti pentru a afla mai multe lucruri utile.

Cum functioneaza un sistem fotovoltaic?

Un sistem de panouri solare de pe Sunup.ro include un anumit numar de panouri, panouri care sunt compuse din celule solare. Celulele solare sunt un fel de mecanisme care transforma lumina solara in energie electrica. Mai apoi, aceasta energie electrica se poate utiliza in interiorul unei case sau intr-un spatiu comercial. Intregul proces este unul relativ simplu. Prin acest proces sunt eliberati fotonii, adica particulele de lumina.

Lumina soarelui atinge metalul semiconductor care se regaseste in interiorul celulelor solare, pentru ca mai apoi sa fie eliberati acesti electroni care vor genera curent continuu. Toate panourile fotovoltaice care se gasesc pe piata la momentul actual sunt construite din sute de celule fotovoltaice.

Aceste celule au in componenta lor un silicon care joaca rolul de material semiconductor. Este important de stiut ca generarea electricitatii este oarecum conditionata de crearea unui camp electric care ia nastere in momentul in care incarcaturile opuse interactioneaza intre ele.

Totodata, un panou solar mai are in componenta sa si anumite placute metalice, placute prin care trece curentul electric. Astfel, acest curent poate fi distribuit mai departe in reteaua nationala, iar proprietarul poate deveni prosumator.

Cum se instaleaza un sistem de panouri fotovoltaice?

Procesul de instalare nu este unul deloc complicat, insa trebuie realizat doar de catre o echipa specializata. In functie de dimensiunea proprietatii tale vei putea alege si sistemul cel mai potrivit pentru tine, cu mai putine sau mai multe panouri. Insa, daca doresti sa fii sigur ca sistemul ales va produce suficienta energie pentru casa ta, atunci este recomandat sa consulti un specialist care te va ajuta sa iei cea mai buna decizie. De asemenea, este important sa tii cont si de faptul ca puterea curentului produs de un sistem de panouri solare variaza in functie de conditiile atmosferice. De exemplu, in zilele in care cerul nu este senin, sistemul nu va produce la fel de multa energie ca atunci cand este senin. In momentul in care te decizi sa montezi panourile solare, nu trebuie sa uiti ca este nevoie si de un invertor. Rolul acestuia este acela de a transforma curentul continuu in curent alternativ. Curentul alternativ se utilizeaza de catre electrocasnicele si aparatele electrice din locuinta ta.

Care este legatura dintre energia din reteaua publica si panourile solare?

Casele care utilizeaza energia soarelui pentru a produce curent electric raman conectate si la reteaua nationala. Este o decizie inteleapta sa procedezi asa pentru a nu avea surprize neplacute atunci cand sistemul nu poate produce suficient curent pentru tot ceea ce tu ai nevoie. Atunci cand ramai conectat la reteaua publica, te poti folosi de necesarul de energie direct din retea in  situatia in care ai nevoie. Totodata, daca sistemul tau produce mai multa energie decat ai tu nevoie, poti redirectiona surplusul catre reteaua nationala si astfel poti castiga niste bani in plus. Prin urmare, sistemele de panouri solare ofera beneficii extraordinare pentru cel care alege sa le monteze. In plus, sa nu uitam de cat de mult vei proteja astfel mediul inconjurator. In prezent, se gasesc pe piata panouri solare on-grid si panouri solare off-grid. Cele on-grid nu au acumulatori pentru stocarea surplusului de energie si nici nu se conecteaza la reteaua nationala. Pe de alta parte, modelele off-grid sunt separate de retea si contin acumulatori pentru stocarea surplusului de energie.