Mana lui Fatima si semnificatia ei trezesc curiozitatea fata de aceasta misterioasa amuleta si declanseaza mai multe necunoscute despre originea ei. In aceasta nota vom risipi aceste indoieli si vom afla despre cateva curiozitati pe care acest talisman le protejeaza in istoria sa.
Ce este mana Fatimei?
Mana lui Fatima este un simbol care reprezinta o mana deschisa cu toate cele cinci degete vizibile.
Degetele aratator si inelar au aceeasi inaltime, ca si degetul mare si degetul mic simetric spre exterior, in timp ce degetul mijlociu iese in evidenta in centru, ceva mai lung decat degetele vecine.
In functie de cultura in care este introdus si de scopul acesteia, poate fi folosit atat ca bijuterie, pentru a respinge ghinionul sau ca emblema de protectie in interiorul unei case.
Exista doua variante deosebit de faimoase ale Manii lui Fatima. Primul este derivatul religiei musulmane (sau mana lui Fatima cu un ochi in centrul palmei, care se numeste Ochiul lui Allah).
A doua este versiunea ebraica care prezinta o stea a lui David in mijloc.
Mana Fatimei este cunoscuta in lume si sub numele de mana Miriam , mana Ochiului Divin, hamsa sau khamsa, termeni care inseamna „cinci”, un numar foarte important pentru religia evreiasca, crestina si musulmana.
Urmarirea istoriei acestui simbol si amulete nu este usoara, deoarece originile sale stravechi se intersecteaza in diferite aspecte si in diferite culturi.
Potrivit celor mai autoritare teorii, mana lui Fatima poate fi urmarita pana la cultul sumerian al lui Inanna si cultul asiro-babilonian al lui Ishtar .
In ambele religii, acestea erau zeitele insarcinate cu dragostea, fertilitatea, frumusetea si reprezentantii fertilitatii Pamantului.
Mana lui Fatima: semnificatia amuletei populare
Mai tarziu, acest simbol anume va fi preluat de evrei, redenumit mana Miriam, in onoarea surorii lui Moise si Aaron, iar apoi s-a raspandit si in randul populatiilor arabe ca emblema a puterii.
De-a lungul secolelor si in diferite religii, mana lui Fatima ramane o expresie a prezentei lui Dumnezeu , care vede si supravegheaza totul.
Din acest motiv, mana deschisa este folosita ca amuleta de protectie impotriva deochiului si negativitatii.
Mana lui Fatima: o amuleta contemporana
Acest simbol, care a cules deja mii de ani, insotind norocul si viitorul multor civilizatii si culturi, ramane valabil pana in vremurile noastre. Mana lui Fatima si semnificatia ei au trecut de la a fi doar un talisman atarnat in usile caselor vechi la a deveni o icoana a culturii pop occidentale. Asociat cu exoticul, astazi face parte din suvenirurile care sunt atarnate sau stampilate pe o piesa vestimentara, un magnet de frigider si de ce nu tatuajul la moda.
Aceasta icoana a culturii Cartaginei, asumata de islam si de evreii Serfaradi drept un scut al norocului, este astazi o piesa inevitabila in pietele de vechituri ale marilor capitale, in special in Orientul Mijlociu si Europa, un fel de dovada de necontestat a ca ti-ai dus rucsacul calator in colturi indepartate ale lumii.
Multi decid ca puterile sale protectoare ii insotesc in fiecare zi, purtand talismanul aproape de corp intr-un inel, o bratara si bineinteles, asa cum am mentionat mai inainte, pe piele ca un tatuaj .
Inteles, superstitie si noroc
Am vorbit despre istoria sa, mituri si curiozitati, incidentele sale culturale si religioase. Toate acestea pentru a raspunde la intrebarea care ne tinea treji in timp ce citim acest bilet: ce inseamna Mana lui Fatima? O intrebare al carei raspuns are mai multe abordari, pe care merita sa o revizuim:
- Desi astazi este aproape sigur asociat cu culturile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, in special arabii si sefarzii, trebuie sa tinem cont ca este un simbol pre-islamic.
- Numele sau „Mana Fatimei” raspunde legendei purtate de Fatima, fiica profetului Mahomed, unde mana ei ranita reprezinta durerea si, la randul ei, pocainta sotului ei inainte de ceea ce el a generat in ea.
- In termeni generali, este privit ca un farmec de noroc sau de protectie, in functie de interpretarea sa in functie de orientarea in care este dispus in spatiu. Amintiti-va, degetele in sus cauta energie buna si evoca putere, in timp ce degetele in jos cauta sa fie un scut protector impotriva ochiului rau.
Fie ca este vorba de o problema culturala, religioasa sau pur si simplu ornamentala, Mana lui Fatima este un exemplu de necontestat al modului in care anumite simboluri si traditii pot depasi pe scara larga trecerea timpului.
Acest talisman de origine cartaginana raspandit in intreaga lume datorita influentei evreiesti islamice si sefarde, ne invata ca dorinta de noroc este universala, pana in punctul in care tot ceea ce genereaza sau invoca energie buna nu stie de Orient sau Occident, de Asia sau Europa, din vremuri stravechi sau contemporane.
Mistica lui transcende generatiile si este important ca cei dintre noi care colectionam acest talisman, care l-am adus dintr-o calatorie sau l-am daruit ca suvenir unui prieten, sa intareasca pe care il au in maini (sau pe piele, daca vorbim). despre tatuaje) un simbol de bun augur, forta si protectie. O mana, cinci degete si un ochi, mai mult decat un simbol, un exemplu al modului in care cultura depaseste toate granitele.