Franța si Germania: “e de bine”. Bine pentru cine?

De acum inainte, statele din zona euro care intrec masura la cheltuieli si depașesc deficitul de 3% vor fi pedepsite automat. Nu va mai fi nevoie sa se voteze pedepsirea lor in Parlamentul European.

Pe scurt, asta s-a decis la Bruxelles. O decizie excelenta! Excelenta…pentru anul 2005! Pentru ca o asemenea decizie e foarte eficienta in prevenirea crizelor viitoare. Dar n-are nici o treaba cu criza care deja face ravagii acum, in Uniunea Europeana. Statele UE deja sunt ingropate in datorii pana peste cap: problema lor nu este in viitor, ci cum vor ieși din rahat acum, in urmatoarele luni!

Daca un asemenea mecanism de “stabilitate” ar fi fost introdus acum 6 ani, probabil ca dezastrul economic ar fi fost ceva mai mic acum. Dar sa-l introduci acum, e ridicol!

E ca si cand medicul ar veni la un bolnav de pneumonie in ultimul stadiu si i-ar spune…sa nu mai bea apa rece cand e transpirat! Doctore, ești nebun? Pai asta moare-n doua ore: cand sa mai transpire si cand sa mai bea?

Singura masura cu efect imediat e o gluma proasta!

Tarile din zona euro vor acorda FMI inca 200 de miliarde de euro pentru ajutorarea tarilor aflate in dificultate:

Adica FMI a ramas lefter…iar tu ii dai bani lui, fara dobanda…ca sa-ti dea el banii ție inapoi, cu dobanda? Hahaha! Adica, dupa ce abia ai certat tarile falimentare ca s-au imprumutat prea mult si ai inventat un “Mecanism de Stabilitate”, le mai dai alți bani sa toace in continuare! Pai ești chior? n-ai vazut ca toate imprumuturile sunt bani aruncați pe fereastra?

Exemplul Greciei sau al Romaniei ar trebui sa fie clar: au tocat zeci de miliarde de euro pe pensii si salarii si rezultatul e ZERO! Economia e in plina prabușire, iar sectorul privat e in coma. Pentru ca n-au avut sange-n ele sa dea afara trei sferturi din bugetari si sa declare falimentul sistemului de pensii: ca alta soluție evident nu mai este! Așa ca dupa ce au tocat banii, acum au nevoie de alții. Si de alții. Si de alții. Pai nu e o tampenie sa le tot dai?

Oricum, aștia 200 de miliarde care merg la gramada pentru toți, sunt evident ultimul efort pe care il mai poate face Uniunea Europeana pentru membrii ei. Gata, alți bani nu mai sunt. Nici FMI nu mai are. Placinta comuna s-a terminat. Slava Domnului!

De acum incolo, o sa mancați…capitalism pe paine! Ca alta soluție nu mai aveți!

Marea Britanie: la revedere UE si succes in viața!

David Cameron, premierul britanic:

Daca nu poți obține siguranța in interiorul tratatului, este mai bine sa ramai in afara. […] Ce a ieșit nu este in interesul Marii Britanii, prin urmare nu am acceptat”.

“Succes zonei euro in a-si rezolva problemele”.

Comentariile sunt inutile.

“Cumparați arme si mancare si fugiți in munți!”

Nu eu zic asta. Ci economistul sef al UBS, cea mai mare banca elvețiana. In ultimul sau raport catre conducerea bancii, Larry Hatheway scrie ca sfarșitul zonei euro va avea va rezultat “sfarșitul lumii” si scaderi cu 20% a PIB-ului pentru state creditoare (ca Germania) si cu 40% pentru datornici (ca Grecia sau Romania).

La fel spune si Jim Reid, credit strategist la Deutsche Bank: daca Angela Merkel nu va permite Bancii Centrale Europene sa imprumute tarile in situație de faliment, atunci singurul sfat de investiții pe care il poate da este sa sapați o groapa in pamant și sa va ascundeți.

Iar Angela Merkel nu a permis noi imprumuturi. Si de ce ar fi permis? Ce ar fi rezolvat inca un imprumut?

Socialiștii sunt si vor ramane orbi. Pana in clipa morții!

Politicienii actuali si economiștii lor, au fost crescuți in ideea socialista ca “consumul creste economia”. O prostie, desigur: depinde ce fel de consum! Si ce fel de economie! Pe banii cui? Daca patronii ajung sa vanda pe bani luați cu forța tot de la ei, prin taxe aberante, inseamna ca-si dau marfa pe gratis!

Adica in mintea socialiștilor, un patron ar trebui sa fie fericit ca i sa permite sa munceasca pe degeaba, in beneficiul “poporului suveran”! Pai ce fel de “economie” mai e si aia? Cine mai e prost sa munceasca? Cine mai e prost sa investeasca? Cum credeați ca va rezista o asemenea economie?

Dar cu socialiștii n-are rost sa discuți: in aceste momente, ei dispar ca dinozaurii. Politicieni, economiști, ziariști de stanga: toți vor sfarși la fel. Criza, de fapt, nu e nici o criza: e doar moartea sistemului socialist global si revenirea la normal, la competiția libera. Statul bunastarii pentru toți se duce dracului – unde era locul lui de la bun inceput.

Socialismul a creat efectiv o noua specie de oameni: mai puțin inteligenta, mai puțin energica, mai puțin adaptabila. O specie inferioara. Care nu avea cum sa supraviețuiasca. Deci ce rost are sa convingi niște morți? E ineficient si neprofitabil.

Iar eficienta si profitul sunt singurele legi,  de azi inainte. Restul – e tacere!

P.S.

Traian Basescu a declarat adineauri oficial ca Romania nu va da nici un ban FMI-ului (lucru cu care sunt de acord).

Dar in cazul asta, nici FMI-ul nu va mai da Romaniei banii aia “de urgența”, de care zicea ieri Lucian Croitoru ca avem nevoie in maximum 4 luni.

Si fara banii aia, s-a terminat: și cu pensiile și cu salariile. THE END.