Despre Toma as avea atatea de spus, incat nici nu stiu de unde sa incep, ca de terminat nici nu poate fi vorba. Este alaturi de Lecturi Urbane inca de la primele editii (o data s-a remarcat ratacindu-se si impartind carti mai departe de unul singur) si a adunat o sumedenie de povesti simpatice la fiecare editie…vi le spune el in intrebarile de mai jos.

Cu Toma n-am povestit niciodata mult, dar au fost minute asa bine povestite incat mai, mai ca v-as tot spune despre el In vara aceasta a organizat impreuna cu Anne-Marie o editie pitoreasca si relaxata la Piatra Neamt (daca ati dat click, vedeti pozele lui Catalin Georgescu, caruia ii mai multumim o data ) , iar la final cei doi ne-au facut un tur de oras minunat.

Cu toate astea, ce trebuie neaparat sa tineti minte despre Toma dupa ce cititi introducerea de mai sus este ca saptamana asta il sarbatorim…saptamana a inceput cu ziua lui, asadar tot in “sarbatorit” o va tine toata saptamana (aici soundtrack: multi ani traiasca, multi ani traiasca, laaa mulllti aniii…..”)

Atat va spun eu, restul va spune el mai jos:

1. Daca ai putea fi putea fi un personaj de carte ce ai alege sa fii? De ce?

Michael Blomkvist din trilogia Millenium de Stieg Larsson. Tipul e un jurnalist/detectiv care rezolva niste cazuri aparent imposibile. As putea spune ca el e Sherlock Holmes-ul Scandinaviei. Inteligent, respectat, celebru.  Dar exclusiv personajul din carte, nu cel din ecranizare, pentru ca actorul din cele trei filme nu prea reuseste sa se ridice la asteptarile celor care au citit deja romanele.

2. Numeste 3 obiecte pe care le ai intotdeauna pe birou.

Un pahar de Cola, preferabil plin, laptopul si paharul de Cola gol din ziua precedenta.

3. Daca ai putea pastra doar o amintire din Lecturi Urbane, care ar fi aceea?

Cred ca editia de la Piatra Neamt mi-e cel mai aproape de inima. A fost un sentiment deosebit sa pot aduna cunoscuti, prieteni, dar si simpli trecatori intr-o actiune de voluntariat care sa daruiasca ceva, fie si simbolic, orasului care mi-a daruit mie mediul in care am crescut si mi-am dezvoltat personalitatea. Daca ar fi sa aleg, prima editie de Lecturi din Piatra Neamt ar fi amintirea mea preferata.

4. Tu esti omul cu cele mai multe intamplari neobisnuite la editiile de metrou, care este povestea ta preferata din LU?

La prima editie la care am participat m-am ratacit si am ajuns sa impart carti de unul singur pe alta ruta. La urmatoarea editie, Stelian m-a prins intr-un cadru deosebit si-am ajuns poster, iar toata lumea tinea sa-mi aminteasca la ce statie urmeaza sa coboram pentru a nu mai aparea confuzii. (Si-n ziua de azi glumele pe aceasta tema continua). La o editie recenta, din toamna, impreuna cu Claudia am impartit un alt moment aparte: O femeie de etnie rroma ne-a cerut o carte motivand ca “n-a mai citit de cand a iesit din puscarie”. Ar fi nedrept pentru oricare dintre aceste intamplari sa se afle in fata sau in coada clasamentului, cel putin din punctul meu de vedere.

5. Toti avem povestile noastre despre cum am aflat de LU, de ce am venit si de ce am revenit. Care e povestea ta?

Lecturi Urbane este una dintre cele mai inteligente si accesibile forme de manifest din Romania. Iar daca e sa privim imaginea de ansamblu, este un manifest nobil pentru ca, participand, in primul rand ii ajuti pe ceilalti si pui si tu umarul la dezvoltarea culturala a societatii. In tara noastra exista o perceptie gresita asupra schimbarii. Romanii vor sa faca totul dintr-o data. Pe scurt, vor sa dea “tunuri”, exact cum s-a procedat in ultimele doua decenii. Eu sunt de parere ca multe lucruri mici puse laolalta fac mai mult decat un “tun”. N-o sa se vada nicio schimbare radicala dupa o editie de LU, nici nu ne asteptam la asta, dar continuand sa activam avem dreptul sa speram la o imbunatatire. Cine nu e convins ca manifestul nostru ajuta la aceasta dezvoltare culturala de care vorbesc, trebuie sa-si dea jos ochelarii de cal. Eu de asta am ales sa vin, sa particip si sa ma implic.

6. Numeste 3 carti pe care le-ai recomanda fiului tau.

As fi inconstient sa-i dedic fiului meu (pe care nu-l am inca) 3 carti. I-as recomanda 300, poate 3000 de carti.

7. Ce melodie ai azi pe “repeat”  in Winamp/ mp3 player?

Herbie Hancock – Don’t give up feat. Pink & John Legend

8. Ce film ai vazut de cele mai multe ori?

Matrix. M-a fascinat la vremea lui si a ramas pentru mine un etalon din punct de vedere al calitatii scenaristice.

9. Arata-ne o poza preferata si explica-ne de ce iti place.

Poza mea preferata e legata, lesne de inteles, de editia de Lecturi Urbane de la Piatra Neamt.