Guvernul a confirmat ca centrala nucleara Sizewell C din Suffolk va merge mai departe, sprijinind schema cu o investitie de aproape 700 de milioane de lire sterline care va pune capat implicarii controversate a Chinei.

Ministrii au spus ca miscarea de a lua o participatie de 50% in dezvoltarea proiectului, anuntata pentru prima data in declaratia de toamna a lui Jeremy Hunt, va crea 10.000 de locuri de munca cu inalta calificare, va oferi „putere fiabila cu emisii scazute de carbon” echivalentul a 6 milioane de case timp de peste 50 de ani. si contribuie la cresterea securitatii energetice a Regatului Unit. Guvernul a mai spus ca va infiinta un organism independent, Great British Nuclear, pentru a dezvolta noi proiecte nucleare.

Este posibil ca decizia sa fie vazuta ca un punct de cotitura in politica energetica a Marii Britanii, dupa decenii in care guvernele succesive s-au refuzat in fata costului construirii de reactoare mari.

Productia de energie nucleara a Marii Britanii a atins apogeul in 1995 la 12,7 gigawati de capacitate, dar apoi a scazut pe masura ce accentul s-a mutat mai intai pe gaz si apoi pe eolian si solar, care au costuri de instalare mult mai mici si nu produc deseuri periculoase. Cu toate acestea, uzina Sizewell este de asteptat sa furnizeze o capacitate de 3,2 GW, echivalent cu o 10 parte din nevoile actuale ale Regatului Unit.

Guvernul a cautat initial investitii in Sizewell de la China General Nuclear, detinuta de stat, dar s-a intors pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari. Acesta a confirmat marti ca participatia chineza in dezvoltare va fi cumparata. Guvernul a spus ca va cauta alti investitori inainte de a lua decizia finala de investitie si de a incepe constructia, unele estimari punand costul total la 30 de miliarde de lire sterline.

Centrala de pe coasta Suffolk, la nord de Aldeburgh, dezvoltata de compania energetica franceza EDF, va fi a doua dintr-o noua generatie de reactoare nucleare din Marea Britanie, dupa schema amanata Hinkley Point C din Somerset, care este in constructie, dar a suferit intarzieri. si costurile de alpinism de cand i s-a dat prima data aprobarea. Sizewell C va fi construit langa centrala nucleara Sizewell B.

Directorul executiv al EDF Energy din Marea Britanie, Simone Rossi, a declarat ca replicarea designului lui Hinkley Point C la Sizewell va oferi mai multa certitudine in ceea ce priveste programul si costurile, adaugand: „Va oferi un alt impuls mare locurilor de munca si competentelor din industria nucleara si va oferi noi oportunitati uriase pentru comunitati din Suffolk.”

Cu toate acestea, oponentii schemei au criticat decizia de aprobare din motive de cost si de mediu. Doug Parr, directorul de politici Greenpeace din Marea Britanie, a declarat: „Lansarea Great British Nuclear este in mod clar ironica, deoarece noul nuclear nu este nici grozav, nici britanic. Proiectele au fost afectate de intarzieri masive si costuri in crestere, in timp ce guvernul cauta ca Sizewell C – un reactor proiectat si construit in Franta – sa fie finantat de fonduri de investitii straine.”

Parr a spus ca exista „optiuni mai bune, mai rapide si mai putin costisitoare pentru a furniza energie electrica”, precum si noi solutii pentru stocarea energiei din generarea intermitenta de surse regenerabile.

Un purtator de cuvant al Stop Sizewell C, un grup local de campanie, a declarat: „Sizewell C nu poate nici sa scada facturile la energie si nici sa ofere Regatului Unit independenta energetica. In ciuda modestelor 700 de milioane de lire sterline ale guvernului, exista inca o suma uriasa de bani de gasit si nimeni nu este pregatit sa spuna care va fi costul final.”

Anuntul Sizewell vine dupa ce ministrii au stabilit si planuri de reducere a cererii de energie cu 15% pana in 2030, cu o noua schema de eficienta energetica „eco plus” de 1 miliard de lire sterline si o campanie de constientizare a publicului – blocata anterior de administratia lui Liz Truss ca fiind prea „dadaca”. state” – pentru a ajuta la economisirea energiei in aceasta iarna.

Rishi Sunak este sub presiune, inclusiv din partea unor deputati conservatori, pentru a renunta la planurile de a mentine interdictia in Anglia asupra parcurilor eoliene de pe uscat – una dintre cele mai ieftine forme de energie.

Secretarul pentru afaceri si energie, Grant Shapps, a declarat: „Avem nevoie de mai multa energie curata si accesibila generata in granitele noastre… acordul istoric de astazi care ofera sprijin guvernului dezvoltarii Sizewell C este esential in acest sens, indreptandu-ne catre o mai mare independenta energetica”.

Directorul executiv al Asociatiei Industriei Nucleare, Tom Greatrex, a declarat ca anuntul este „un moment decisiv pentru securitatea energetica a Regatului Unit”. El a spus: „Sizewell C va fi unul dintre cele mai importante proiecte de energie verde din Marea Britanie, reducand combustibilii fosili, furnizand energie curata si accesibila pentru o perioada foarte lunga de timp si creand mii de locuri de munca cu inalta calificare.”

Greatrex a mai sustinut ca energia nucleara ar trebui tratata ca energie durabila in conformitate cu reglementarile privind investitiile, o desemnare care ar permite investitorilor sa investeasca bani din fonduri axate pe mediu in proiectul Sizewell.