“Prezentam mai jos un document al carui traseu a fost destul de ciudat. Din informatiile noastre, el ar fi ajuns, in urma cu un an, in redactia ziarului “Romania Libera”, de aici ar fi poposit la SIE unde, ajuns pe mana lui Silviu Predoiu, s-a transformat intr-un cap de acuzare pentru colonelul Ionel Dragomir. El era suspectat ca se afla la originea acestei scurgeri de informatii. Totusi, la cateva zile dupa ce a fost interogat cu privire la acest document, continutul acestuia avea sa faca obiectul unui amplu material publicat de Ovidiu Ohanesian in “Romania Libera”. Dragomir declara ca, desi recunoaste ca fiind reale o parte dintre informatiile incluse in document, el nu avea atunci cunostinta despre celelalte date. De asemenea colonelul (r) Ionel Dragomir neaga acuzatia ca el ar fi fost sursa lui Ohanesian.”

“In legatura cu gen. Predoiu Silviu, directorul Directiei de Securitate din cadrul Serviciului de Informatii Externe, exista opinii conform carora prin actiunile pe care le-a intreprins, incepand din anul 2002, dupa ce a preluat aceasta functie, a creat mai multe vulnerabilitati in cadrul institutiei care, de asemenea, au pus in grav pericol Sistemul Sigurantei Nationale a Romaniei.

Cel mai important lucru care i se reproseaza acestui general este faptul ca a intreprins masuri de excludere a unor ofiteri, in general tineri si de perspectiva, din cadrul Serviciului de Informatii Externe. O mare parte dintre acestia provin din domeniul operativ al institutiei, persoane cu experienta, cu misiuni externe de spionaj si contraspionaj si care au dezvoltat retele de persoane de influenta si agenti de informatii, atat pe teritoriul Romaniei cat mai ales in strainatate. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca respectivii ofiteri cunosc sedii ale SIE, dar mai ales pe colegii lor, care lucrau sau mai lucreaza in strainatate, sub diverse acoperiri.

Pericolul pe care il reprezinta excluderea ofiterilor din SIE (in numeroase cazuri prin masuri abuzive, cu incalcarea sau nerespectarea regulamentelor militare ori a ordinelor interne ale ministrului, dar cel mai grav prin incalcarea drepturilor omului) provine din faptul ca excluderea acestora, in conditiile in care s-a facut deja referire, au creat resentimente si reprezinta o mare vulnerabilitate pentru Sistemul Securitatii Nationale. Exista in experienta internationala recenta, un caz (un singur caz) asemanator care a creat mari prejudicii enorme Marii Britanii si sistemului de securitate din aceasta tara. Este celebrul caz al lui al Richard Romlinson.

In ce priveste prejudiciul adus SIE, cel mai vizibil rezultat al “profesionalismului” generalului Predoiu il reprezinta faptul ca in istoria de 15 ani a SIE, aceasta institutie niciodata nu a fost mai mediatizata in mod negativ, asa cum s-a intamplat in ultimii 2 ani in Romania si in strainatate. In plus, dincolo de deficitul de imagine creat, orice profesionist stie faptul ca serviciile straine intuiesc vulnerabilitatea aparuta si probabil deja au actionat si incep sa valorifica acest fapt impotriva tarii noastre.

Este evident ca se pune intrebarea: Ce interes sau ce viziune a avut si inca mai are dl. general Silviu Predoiu cand “igienizeaza” institutia in aceasta maniera?

Exista fosti colegi ai acestiu general care sustin faptul ca generalul Silviu PREDOIU l-a cunoscut pe actualul ministru de externe al Rusiei, in contextul prezentei celor doi la misiunile diplomatice ale Romaniei, respectiv Rusiei din capitala Nigeriei, in intervalul 1996-1997. Fara a intra in amanunte ce tin de siguranta nationala, trebuie precizat ca in Centrala au sosit aceste informatii in perioada cand Serghei Lavrov se afla la post in Ashabad, inainte de a fi numit Ambasador al Rusiei la ONU. Silviu Predoiu a ascuns acest fapt si continua sa o faca aducand ca dovada CV-ul lui Lavrov. Este evident ca CV-ul lui Lavrov este “simplificat”. De exemplu nu apare nici faptul ca a fost consilierul politic al Ambasadorului Rusiei la Ashabad (prin colaborator al acestuia). In perioada in care soseau aceste informatii in Centrala, seful Directiei de Contraspionaj si cel care il avea in legatura directa pe informatorul din Ashabad, era actualul general Adrian Isac. Adrian Isac este cel care se afla la baza evolutiei fulminante a carierei lui Silviu Predoiu in SIE. In legatura cu Adrian Isac se cunosc de asemenea o serie de informatii care conduc la faptul ca acesta a fost recrutat de serviciile ruse, pe perioada prezentei acestuia in Japonia. Dar acest aspect reprezinta o alta preoblema, care de fapt se afla la baza a ceea ce se intampla acum in SIE.

Cine verifica corect si aprofundat aceste informatii poate descoperi aspecte de o gravitate colosala. Concluziile privind evolutia Romaniei si drumul sau catre civilizatia occidentala din ultimii 15 ani pot fi trase de catre cel care va deslusi aceasta problema. Din nefericire aceste probleme nu privesc doar Romania.”