Atentie! Acest top a fost efectuat de catre redactorii asport.ro si reprezinta propria lor viziune.  Daca aveti alte propuneri si considerati ca aveti idei mai bune, o puteti face la sectiunea de comentarii, in limitele bunului simt si ale dictionarului limbii in care va exprimati.

8. Ghostface.

The Scream 1,2,3, Scary Movie

Cu o masca inspirata din celebra pictura a expresionistului norvegian Edvard Munch, “Tipatul” (The Scream), Ghostface este un personaj horror jucat de 5 actori diferiti pe parcursul a trei filme de cinema. Mai mult, Ghostface a intrat definitiv in istorie, fiind inclus si in scenariul seriei parodice Scary Movie, drept pentru care intra si in lista noastra, chiar daca pe un ultim loc 8.

Ghostface obisnuieste sa-si contacteze victimele telefonic, hatruindu-le si amenintandu-le inainte de a le casapi cu ajutorul unui cutit de 30 de cm. In total, pe parcursul celor trei filme in care apare ca personaj principal, Ghostface ucide 22 de oameni, cifra impresionanta pentru orice criminal in serie care se respecta.

7. Michael Myers.

seria Halloween

Mr. Myers, este un psicho-killer care si-a ucis sora pe cand era doar un mic copil si, dupa 15 ani petrecuti intr-o institutie psihiatrica se intoarce printre cei vii, ucigandu-i in noptile de Halloween. Filmul original a fost lansat in 1978, bucurandu-se de un succes remarcabil, succes care a condus la nici mai mult nici mai putin decat 7 sequeluri care fac din Michael una dintre cele mai importante figuri ale genului. De asemenea, un remake al filmului original a fost produs de catre Rob Zombie, care a mai produs si el un sequel.De-a lungul anilor Michael Myers a fost portretizat pe rand, de o serie de actori: Nick Castle, Tony Moran,Will Sandin, Dick Warlock, George P. Wilbur, Don Shanks, Chris Durand, Brad Loree, Tyler Mane, Daeg Faerch,Chase Wright Vanek.

6. Chucky.

Child’s Play 1,2,3, Bride of Chucky, Seed of Chucky

Cei trecuti de 30 de ani va veti aminti cu siguranta de celebra serie Child’s Play si de papusa Chucky.Urmarit de catre detectivul Mike Morris, un criminal in serie si practicant voodoo pe numele sau Charles Lee “Chucky” Ray (“The Lakeshore Strangler”) (Brad Dourif), este impuscat si ranit mortal. Inainte de a-si da ultimul duh, Ray se refugiaza intr-un magazin de jucarii unde, printr-un ritual voodoo numai de el stiut, isi transfera sufletul intr-o papusa. Uleterior, magazinul arde tin temelii iar Chucky cade in mana unui homles care il vinde lui Karen Barclay, ce pregatea un cadou fiului, cu ocazia zilei de nastere.In total, Chucky va aparea ca erou principal in 5 filme distincte, unul mai sangeros ca si celalalt, evoluand mereu de la horror la comedie neagra si din nou la horror.

5. Jigsaw Killer.

SAW

Spre deosebire de ceilalti psihopati inclusi in acest articol, Jigsaw nu isi propune in primul rand crima. Filosofia lui este mai complexa, el incercand sa redescopere instinctele primare ale omului, de a le scoate la iveala, testand dorinta de viata a oamenilor pe care ii rapeste si ulterior, ucide. Ofera insa victimelor sansa de a se salva cu viata, la capatul unor incercari traumatizante atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Totodata Jigsaw dovedeste mari afinitati tehnice, inventand noi si noi instrumente de tortura cu ajutorul carora sa testeze limitele fiintei umane.Desi s-au facut pana in prezent nu mai putin de 6 filme cu titlul SAW, doar primul este cu adevarat un must see al genului, sequelurile pierzand treptat, an de an, calitatea, atat narativa, imaginara cat si cinematica, sa nu mai vorbim de elementul surpriza care la primul film este remarcabil.

4. Freddy Krueger.

seria Nightmare on Elm Street

Freddy Krueger este un criminal in serie psihopat fictional, personajul negativ principal al seriei de filme horror A Nightmare on Elm Street. Prima sa aparitie pe marele ecran se produce in filmul produs de Wes Craven in 1984, ca si un criminal psihopat desfigurat, care urmareste copiii in visele acestora unde ii ucide, tinerii murind apoi si in realitate, razbunandu-se astfel pe parintii lor, vinovati de a-l fi ars in trecut. Cu toate acestea, atunci cand apare in lumea reala, Freddy este vulnerabil, fiind nimic mai mult decat un om normal.De-a lungul timpului, Kreuger a intrat in multe topuri ale raului, Wizard magazine incluzandu-l pe un onorabil loc 14 intr-un top al raufacatorilor fictivi, canalul tv britanic Sky 2 pe un loc 8 iar Institutul American de Film, pe locul 40 din 100.In toate filmele din serie, rolul lui Freddy Kreuger este interpretat de catre actorul Robert Englund.

3. Jason Voorhees.

Friday the 13th

Jason Voorhees este unul dintre cei mai longevivi baieti rai din filmele horror. Nu la fel putem spune despre victimele sale care, desi criminalul actioneaza in aceeasi zona a taberei din Crystal Lake, ei continua sa vina si sa moara pe parcursul a nu mai putin de 12 filme Friday the 13th.Semnele sale distinctive sunt masca de hokey si maceta, arma pe care o manuieste cu maiestrie taind in stanga si in dreapta. De-a lungul timpului Jason va avea parte si de o intalnire cu Freddy Kreuger cu care se va infrunta in filmul Freddy Vs Jason, un omagiu cinematografic adus celor doi mari artisti ai crimei.De-a lungul timpului, o serie de actori au interpretat rolul lui Jason. Ei sunt: Ari Lehman, Warrington Gillette, Steve Daskawisz, Richard Brooker, Ted White, Tom Morga, C. J. Graham, Kane Hodder, Ken Kirzenger, Spencer Stump.

2. Norman Bates.

Psycho

Norman Bates este un personaj criminal fictiv creat de catre scriitorul Robert Bloch, ca si personaj principal al romanului sau Psycho, ce va da ulterior si numele filmului lansat in 1960 de catre Alfred Hitchcock. Cutoate ca este un personaj fictiv, Norman este inspirat din viata reala, sursa de inspiratie a autorului fiind criminalul Ed Gein.Gein a fost condamnat pentru uciderea a doar 2 persoane dar, metodele sale si trofeele in oase si piele pe care le preleva de la victime au facut din el o sursa de inspiratie pentru multi criminali in serie ce au urmat, atat in realitate cat si in filmografie. Pe de alta parte, Norman Bates a constituit si el o sursa de inspiratie pentru deceniile urmatoare, scena dusului fiind si acum considerata una dintre cele mai bune dar si mai teribile ale genului horror. 5 filme au fost lansat in aceasta serie, si aici includem si inutilul remake al originalului din 1998.

1. Hannibal Lecter.

Silence of the lambs, Red Dragon, Hannibal

Hannibal Lecter este unul dintre cei mai sadici dar si cerebrali criminali in serie de pe marele ecran, un eminent psihiatru cu tendinte canibaliste. Interpretat de Anthony Hopkins (Silence of the lambs, Red Dragon, Hannibal), un actor carismatic si de mare talent, Hannibal Lecter a fost votat de catre Institutul de Film American drept cel mai memorabil “baiat rau” din istoria filmului.In 2007, odata cu lansarea celui de-al patrulea film al seriei, am aflat si povestea din tinerete a celebrului criminal si imprejurarile in care si-a dobandit pofta de sange prin intermediul filmului Hannibal Rising, rolul criminalului fiind de aceasta data interpretat de actorul Gaspard Ulliel.