Ni se recomanda sa facem sport la orice varsta pentru a ne mentine sanatatea si conditia fizica. Insa, din pacate, exista si anumite afectiuni si boli care nu ne lasa sa practicam niciun fel de sport, sau doar exercitii fizice moderate. Vom descoperi in cele ce urmeaza cand este bine sa renunti la sport si ce afectiuni te limiteaza in aceasta privinta.

Bolile pulmonare cronice. Acestea sunt foarte periculoase atunci cand sunt asociate cu exercitiile fizice deoarece solicita plamanii foarte mult, care nu pot face fata presiunii.

Anemia severa. Daca vorbim de o anemie in limitele normalului, practicarea unui sport nu ar trebui sa fie nicio problema. Insa, in cazul unei anemii severe, situatia se schimba. In momentul in care in corpul tau se intaleaza anemia severa, inseamna ca exista o infectie sau o boala grava a organismului. Din aceasta cauza organismul tau este slabit, esti obosita, extenuata, ai o stare de apatie si sistemul imunitar este la pamant, asadar orice exercitiu fizic este imposibil si nerecomandat.

Astm. In trecut se credea ca orice bolnav de astm nu are voie sa faca sport. Gresit! De fapt, chiar este recomandat celor care sufera de astm usor pana la moderat sa faca exercitii fizice moderate. In cazurile severe de astm, sportul este interzis.

Complicatiile din timpul sarcinii. Daca suferi de cerclaj, risc de nastere prematura, hemoragii vaginale, placenta praevia, sarcina multipla sau hipertensiune cronica, cel mai bine este sa te feresti de exercitii fizice pana la sfarsitul sarcinii.

Spasmofilia. Spasmofilia apare pe fond de stres, oboseala sau in urma unor traume emotionale si reprezinta o stare de hiperexcitabilitate neuromusculara. Spasmofilia este insotita si de o carenta de calciu si magneziu, iar sportul accentueaza aceasta carenta, de aceea nu este deloc recomandat.

Tensiunea arteriala. Fie ca vorbim de hipertensiune sau hipotensiune severa, sportul nu este recomandat. In special in hipotensiune, deoarece sportul face ca tensiunea sa scada, iar acest lucru ti-ar putea fi fatal. In cazul hipertensiunii este recomandat exercitiul usor.

Boli cardiace. Anumite boli cardiace severe iti pot interzice practicarea oricarui sport, de aceea este foarte important sa intrebi medicul inainte de a practica exercitii fizice.