Ai auzit de foarte multe ori ca acizii grasi sunt esentiali pentru organismul nostru, insa nu stii explicatia? Asport.ro iti vine in ajutor si iti spune ce sunt acizii grasi si de ce sunt atat de importanti in alimentatia noastra.

Acizii grasi sunt substante pe care organismul nostru nu le poate produce in mod natural, si tocmai de aceea sunt atat de importanti. Exista trei mari grupe de acizi grasi: omega 3, omega 6 si omega 9, care sunt de fapt, derivati ai acidului linolenic, acidului linoleic si respectiv al acidului oleic. Cei mai importanti sunt primii doi, acizii grasi omega 3 si 6 (deoarece omega 9 se poate sintetiza de catre organism in prezenta celorlalti doi, insa in cantitati mici).

Acizii grasi esentiali sunt foarte importanti pentru mai multe sisteme ale organismului, cum ar fi cel reproducator, cardiovascular, sistemul imunitar si cel nervos. Acizii grasi ajuta organismul la formarea si repararea membranelor celulare, la preluarea substantelor nutritive si la eliminarea reziduurilor din organism.

Acizii grasi omega 3 sunt esentiali pentru o buna functionare a creierului, dezvoltarea normala a organismului, si in plus, ne pot feri si de cateva boli severe precum Alzheimer, boli de inima (in special infarct), cancer, si scad nivelul colesterolului rau. Acizii grasi omega 6 sunt recomandati pentru reducerea durerilor articulare, reducerea disomfortului in cazul endometriozei sau reducerea simptomelor acneei.

Surse de acizi grasi esentiali: hering, somon, macrou, sardine, ton, pastrav, ulei din seminte de in, tofu, ulei de nuci, fasole, nuci, ulei de rapita, creveti, ulei de canepa, ulei de peste, ulei de dovleac, ulei de susan, seminte de pin, fistic, seminte de floarea soarelui, masline, ulei de masline, porumb, sofran, pui.

Beneficii.

Protejeaza creierul impotriva degradarii. In special in cazul copiilor, deoarece ajuta la dezvoltarea functiilor cerebrale si reduc simptomele ADHD-ului si autismului.

Reduc durerile articulare. Omega 3 are un efect antiinflamator extraodinar in cazul durerilor articulare. Pentru persoanele predispuse la artroza, cele mai indicate sunt suplimentele alimentare cu acizi grasi esentiali.

Pastreaza vasele de sange sanatoase. Acizii grasi omega 3 si 6 joaca un rol important in mentinerea elasticitatii si sanatatii vaselor de sange, reducand riscul bolilor de inima si ale sistemului circulator.

Alunga depresia. Acizii grasi contribuie la echilibrarea neurologica care ajuta la scaderea depresiei. Conform cercetatorilor, omega 3 si 6 au beneficii si in cazul tulburarilor de personalitate.

Ajuta femeile insarcinate. Cei mai multi medici vor prescrie suplimente alimentare de acizi grasi femeilor insarcinate cu scopul de a favoriza o dezvoltare armonioasa a embrionului.