Valuri de portocaliu, lava stralucitoare si cenusa fumurie au eructat si au pulverizat dinspre cel mai mare vulcan activ din lume in prima sa eruptie din ultimii 38 de ani, iar oficialii le-au spus oamenilor care locuiesc pe Insula Mare din Hawaii sa fie pregatiti in cazul unui scenariu cel mai rau.

Eruptia Mauna Loa nu a pus imediat in pericol orasele, dar au fost emise avertizari pentru cei aproximativ 200.000 de oameni de pe Insula Mare ca o eruptie „poate fi foarte dinamica, iar locatia si avansul fluxurilor de lava se pot schimba rapid”.

 Oficialii le-au spus rezidentilor sa fie pregatiti sa evacueze daca fluxurile de lava incep sa se indrepte spre zonele populate.

Eruptia a inceput noaptea tarziu in caldera de varf a vulcanului de pe Insula Mare. Devreme, a spus ca fluxurile de lava nu ameninta comunitatile din apropiere.

Ken Hon, om de stiinta responsabil la Observatorul Vulcanului din Hawaii, a spus ca calitatea aerului s-ar putea deteriora in timp ce eruptia a durat, despre care oamenii de stiinta se asteapta ca va dura aproximativ una sau doua saptamani daca vulcanul urmeaza modele istorice.

Bobby Camara, un rezident de o viata in Big Island, care locuieste in Vulcano Village, a spus ca toata lumea de pe insula ar trebui sa urmareasca eruptia. El a spus ca a vazut trei eruptii Mauna Loa in timpul vietii sale si a subliniat nevoia de vigilenta.

„Cred ca toata lumea ar trebui sa fie putin ingrijorata”, a spus el. „Nu stim unde se duce fluxul, nu stim cat va dura.”

Oficialii au indemnat publicul sa stea departe, avand in vedere pericolele prezentate de lava, care trage in aer la 100 pana la 200 de picioare (30 pana la 60 de metri) din trei fisuri separate, estimate a fi lungi de 1 pana la 2 mile (1,6 pana la 3,2 km).

Gazele vulcanice care ies din orificii, in primul rand dioxidul de sulf, sunt de asemenea daunatoare.

USGS a spus ca a deschis adaposturi in Kailua-Kona si Pahala, deoarece avea rapoarte despre oameni care s-au autoevacuat de-a lungul coastei de sud Kona.

 USGS a spus ca eruptia a migrat intr-o zona de ruptura de pe flancul de nord-est al vulcanului. Zonele de rift sunt acolo unde roca de munte este crapata si relativ slaba, ceea ce face mai usor sa apara magma.

Gunner Mench, care detine o galerie de arta in Kamuela, a spus ca s-a trezit la scurt timp dupa miezul noptii si a vazut pe telefon o alerta despre eruptie.

Mench si sotia sa, Ellie, s-au aventurat sa filmeze stralucirea rosie stranie aruncata peste insula, urmarind cum lava se scurgea pe malul vulcanului.

„Puteai sa-l vezi tasnind in aer, peste marginea acestei depresiuni”, a spus Mench. „In acest moment este doar divertisment, dar preocuparea este ca” ar putea ajunge in zonele populate, a spus el.

USGS a avertizat rezidentii aflati in pericol de fluxurile de lava Mauna Loa ar trebui sa isi revizuiasca pregatirile pentru eruptie. Oamenii de stiinta erau in alerta din cauza unei cresteri recente a cutremurelor la varful vulcanului, care a erupt ultima data in 1984.

Portiuni din Insula Mare au fost supuse unui aviz de cadere de cenusa emis de Serviciul National de Meteorologie din Honolulu, care spunea ca pana la un sfert de inch (0,6 cm) de cenusa s-ar putea acumula in unele zone.

„Gazul vulcanic si posibil cenusa fina si parul lui Pele pot fi transportate in aval de vant”, a spus guvernatorul David Ige, referindu-se la fibrele de sticla care se formeaza atunci cand lava fierbinte erupe dintr-o fisura si se raceste rapid in aer. Vantul intinde fibrele in suvite lungi care arata ca parul. „Deci, cu siguranta, le-am cere celor cu sensibilitati respiratorii sa ia masuri de precautie pentru a minimiza expunerea.”

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani care formeaza impreuna Insula Mare din Hawaii, care este cea mai suica insula din arhipelagul Hawaii.

Mauna Loa, care se ridica la 13.679 ft (4.169 m) deasupra nivelului marii, este vecinul mult mai mare al vulcanului Kilauea, care a erupt intr-un cartier rezidential si a distrus 700 de case in 2018. Unele dintre pantele sale sunt mult mai abrupte decat cele ale Kilauea, asa ca atunci cand erupe, lava sa poate curge mult mai repede.

In timpul unei eruptii din 1950, lava muntelui a calatorit 15 mile (24 km) pana la ocean in mai putin de trei ore.