Sa pornim de la presupunerea ca esti acum la munca si, in loc sa termini un raport plictisitor, navighezi pe IntreFete 🙂 Pana la urma, e dreptul tau sa-ti folosesti micile pauze pentru activitati relaxante si, daca acestea se desfasoara pe net, cu atat mai bine.

Poate fi vorba un e-book, site-ul tau preferat, blogul celei mai bune prietene sau contul de Picasa al iubitului… problema e sa te bucuri de ele fara sa aduca prejudicii fisei tale de evaluare!

Cercetarile recente arata ca angajatii sunt mai eficienti daca li se permite sa se relaxeze cateva minute/ora jucand un joc online sau conversand cu prietenii pe messenger.

Ascunde ferestrele buclucase

Ce faci insa daca seful tau se incapataneaza sa-ti atraga atentia de cate ori vede o fereastra plina de emoticoane? 🙂 E simplu, o ascunzi.

Exista programe care pot face orice aplicatie sa dispara cu o singura apasare de tasta.

Iti recomandam sa incerci “Anti Boss Key” si “Hide Window Hotkey”, pe care le poti descarca gratuit de aici.

Fireste, vei avea nevoie de privilegii de administrator (dreptul de a instala software pe computerul de la munca) ca acestea sa functioneze.

Daca ai doar cont de utilizator, profita de un moment de neatentie al tipului de la IT cand iti face mentenanta si instaleaza rapid programelul.

Astfel, de cate ori seful se plimba prin spatele tau aparent inofensiv, poti face toate ferestrele “incriminatorii” sa dispara.

O idee buna ar fi sa-ti setezi si bara de start pe “auto hide”. Da click dreapta pe aceasta, apoi selecteaza Properties si bifeaza optiunea “auto-hide the taskbar”. Astfel, seful nu va sti niciodata ce programe si ferestre de chat ai deschise 🙂

Intra pe messenger, chiar daca e interzis

Daca seful a interzis categoric instalarea messenger-ului pe computerele din birou, ti-au ramas cateva solutii alternative.

Intra in mail-ul de Yahoo si vei vedea ca in partea stanga ti se incarca toate contactele din Adress Book. Cu un simplu click, poti dialoga cu prietenii ca si cum ai fi pe messenger!

Si Meebo.com iti poate fi de folos: logheaza-te cu ID-ul de Yahoo, Hotmail sau AIM si vei beneficia de toate serviciile gratuite ale acestui web messenger, inclusiv arhivarea conversatiilor.

Afla daca PC-ul tau e monitorizat

Daca pana acum credeai ca baietii aceia simpatici de la IT incearca jocuri noi toata ziua, e timpul sa faci cunostinta cu partea mai putin amuzanta a muncii lor.

In special in companiile mari, exista obiceiul de-a urmari prin sondaj activitatea angajatilor pe calculatorul de serviciu.

Literalmente, asta inseamna ca cineva poate sti in orice moment ce aplicatii/site-uri deschizi, cat timp petreci pe ele, cat la suta din timp tastezi pe messenger in loc sa lucrezi. Inclusiv e-mail-urile tale trec prin anumite filtre. Si, chiar daca nu iti vine sa crezi, e perfect legal.

OK, pana la urma e dreptul oricarui angajator sa caute eficienta maxima. Dar e si dreptul tau sa stii cand cineva te citeste printre… biti.

Apasa CTRL + ALT + DELETE, intra in Task Manager – Processes si urmareste ce programe ruleaza si cui apartin. Daca in campul “User name” apare altceva decat numele tau, Local Service, Network Service si System, inseamna ca cineva e cu ochii pe tine!

Mai multe trucuri pentru a descoperi daca baietii de la IT te urmaresc vei gasi aici.

Fii propriul tau administrator de… timp

Nu te poti plange ca iti este violata (virtual) intimitatea, atata timp cat tu esti cea care o ofera pe tava.

Asa ca: mail-ul de serviciu nu e deloc potrivit pentru a schimba mesaje fierbinti cu iubitul si poze de vacanta cu fetele.

Ca nimeni sa nu-ti poata reprosa folosirea netului in scop personal, impune-ti singura limite: nu naviga de placere mai mult de 30 de minute in timpul programului, nu te intinde la discutii mai lungi de 10 minute pe messenger si nu-ti pune blogurile preferate in Google Reader inaintea surselor de informare pentru job!

Daca esti pasionata de Twitter, o solutie eficienta e sa-ti instalezi TwitterFox (extensie gratuita pentru Mozilla FireFox; poate fi adaugata si fara privilegii de administrator), pentru a urmari mesajele direct din browser.

Cand vezi mentiunea NFSW pe un articol/site (“Not safe for your work”), nu da click sub nicio forma. Cu siguranta e ceva obscen sau, oricum, nepotrivit pentru seriozitatea unui birou!