Intr-o relatie sanatoasa, se obisnuieste sa te bazezi pe partenerul tau pentru sprijin emotional si sa-ti vezi partenerul ca pe un coechipier care te ajuta sa iei decizii si sa treci prin provocarile vietii.

Pe de alta parte, in relatiile codependente, dependenta de un partener trece pe un teritoriu nesanatos.

Aici veti afla despre ce este codependenta, inclusiv despre ce o cauzeaza, semnele de codependenta si cum sa o tratati.

Ce este codependenta?

In relatiile codependente, un partener se bazeaza pe celalalt pentru a-si satisface toate nevoile, iar partenerul, la randul sau, necesita validarea ca este necesar.

In termeni mai simpli, personalitatea codependenta este un „daruitor” care este intotdeauna dispus sa se sacrifice pentru partenerul sau. Iar celalalt membru al relatiei este un „preluator” caruia ii place sa fie extrem de important pentru acea persoana.

Comportamentul codependent valideaza persoana care este „datorul” si ii ofera un sentiment de scop. Fara ca partenerul lor sa se bazeze pe ei, personalitatea codependenta s-ar putea simti lipsita de valoare.

Oricine isi pune intrebarea „Ce este codependenta?”, se poate intreba, de asemenea, „Este codependenta o boala mintala?”

Raspunsul este ca, in timp ce comportamentul codependent poate afecta negativ sanatatea mintala a unei persoane, codependenta in sine nu este o boala mintala. Nu este un diagnostic oficial inclus in Manualul de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mintale. Oamenii pot folosi termenul „tulburare de personalitate codependenta”, dar acesta nu este un diagnostic precis de sanatate mintala.

Acestea fiind spuse, codependenta a fost identificata initial in anii 1940 in contextul comportamentelor observate in randul sotiilor barbatilor care au abuzat de alcool.

Sotiile au fost identificate ca codedependente. In anii 1960, grupurile de Alcoolici Anonimi (AA) au inceput sa-i eticheteze pe cei dragi ai alcoolicilor drept codedependenti, argumentand ca si ei aveau o boala pentru ca i-au ajutat pe dependent.

In general, personalitatea codependenta ii lipseste identitatea de sine si, prin urmare, se concentreaza asupra celorlalti, sacrificandu-se pentru a-si satisface fiecare nevoie. In contextul dependentei, sotul, parintele sau copilul codependent isi pot concentra tot timpul si energia pe „repararea” dependentului in timp ce isi ignora propriile nevoi psihologice.

Intr-o relatie romantica, partenerul codependent isi multumeste celalalt semnificativ in timp ce isi sacrifica propriile nevoi si dorinte in cadrul relatiei.

Un studiu recent cu persoane care demonstreaza un comportament codependent a constatat ca acesti indivizi nu aveau un sentiment clar de sine. Au simtit nevoia sa se schimbe pentru a se potrivi cu ceilalti si au avut tendinta de a fi pasivi in relatiile lor apropiate.

Unii indivizi din studiu au raportat ca se simt ca si cum ar fi prinsi in relatiile lor si nu s-au putut diferentia de partenerii lor.

Aceste constatari sunt in concordanta cu ceea ce este asociat in mod obisnuit cu personalitatea codependenta: gasirea validarii prin aprobarea celorlalti, sacrificiul de sine pentru a satisface nevoile altora si gasirea identitatii si implinirii prin alti oameni, in loc de un sentiment consecvent de sine.

Diferite forme de codependenta

Acum ca am acoperit ce este codependenta, trebuie sa intelegeti diferitele sale forme.

In timp ce codependenta a inceput in contextul tratamentului dependentei, exista mai multe forme de codependenta dincolo de cea observata intre o persoana cu o dependenta si cei dragi.

De exemplu, codependenta si relatiile pot lua urmatoarele forme:

  • Intre un parinte si copiii lor, chiar daca copilul este adult
  • Intre un iubit si o prietena
  • Intre soti
  • Intre un coleg si un sef 
  • Intre membrii familiei, cum ar fi un bunic si un nepot, sau un frate si o sora
  • Intre prieteni
 Ce cauzeaza codependenta?

Codependenta are potentialul de a va derai individualitatea si de a fi obositoare pentru partenerul care este complet concentrat pe altul. Exista mai multe cauze ale codependentei care conduc o persoana intr-o dinamica relationala nesanatoasa. Iata trei proeminente:

1. Alcoolismul 

Amintiti-va ca comportamentul codependent a fost identificat initial in randul sotiilor de alcoolici si exista unele dovezi ca codependenta si alcoolismul sunt legate. Un studiu a constatat ca femeile care au prezentat simptome de codependenta cu alcoolism aveau mai multe sanse sa aiba antecedente familiale de alcoolism.

In astfel de cazuri, persoana codependenta poate deveni adesea un facilitator pentru partenerul alcolic. Partenerului alcoolic i-ar putea fi dificil sa functioneze normal, iar partenerul sau ar putea continua sa-l ajute sa indeplineasca sarcinile zilnice. 

2. Familie disfunctionala 

Familiile in care copiii sunt invatati sa-si reprime emotiile pot provoca codependenta. Tiparele familiale disfunctionale pot determina oamenii sa-si lase sentimentele deoparte pentru a satisface nevoile celorlalti.

O familie disfunctionala poate, de asemenea, sa ignore problemele din cadrul familiei si sa descurajeze copiii sa vorbeasca despre probleme. Acest lucru ii determina pe oameni sa se abtina de la a vorbi sau de a se mangaia unul pe altul, creand in cele din urma adulti codedependenti. 

3. Boli psihice

Codependenta poate rezulta si din cresterea intr-o familie in care un parinte are o boala fizica sau psihica grava.

Daca toata atentia este concentrata pe satisfacerea nevoilor membrului bolnav al familiei, nevoile unui copil pot fi lasate deoparte, creand un adult care se simte vinovat si isi exprima propriile nevoi.

 10 semne de codependenta

Daca stii ce este codependenta, dar te intrebi cum sa stii daca esti codependent, ia in considerare urmatoarele 10 semne:

Te simti responsabil pentru actiunile altora.

Intotdeauna faci mai mult decat partea ta din munca intr-o relatie.

Te bazezi pe aprobarea si recunoasterea celorlalti pentru a-ti mentine stima de sine.

Te simti vinovat cand iti sustii propriile nevoi.

Ai tendinta de a te indragosti de oameni care simti ca au nevoie de „salvare”.

Te trezesti ca mergi pe coji de oua pentru a evita conflictul cu partenerul tau sau cu persoane importante din viata ta.

Esti primul care isi cere scuze pentru conflictele din relatia ta, chiar si atunci cand nu ai facut nimic rau.

Vei face orice pentru celalalt semnificativ, chiar daca trebuie sa-ti sacrifici propriile nevoi si in ciuda faptului ca te simti nefericit sau inconfortabil.

Simti ca trebuie sa renunti la cine esti pentru ca relatiile tale sa functioneze.

Nu te simti bine cu tine decat daca altii te plac.

Codependenta vs. dependenta in relatii

Daca te gasesti un facilitator intr-o relatie de codependenta, s-ar putea sa te intrebi, de asemenea, ce separa dependenta de codependenta in cadrul relatiei.

Retineti ca partenerii, in special cei care au relatii angajate, cum ar fi casatoriile, vor fi dependenti unul de celalalt pentru companie, sprijin emotional si luarea deciziilor in comun.

Aceasta este diferita de codependenta, iar urmatoarele exemple ofera o explicatie suplimentara a diferentei dintre codependenta si dependenta:

  • Cu dependenta, ambii oameni din relatie se bazeaza unul pe celalalt pentru sprijin si se bucura de relatie. 

 Cu codependenta, „primitorul” obtine satisfactie daca toate cerintele lor le sunt indeplinite de partenerul sau codependent. „Daruitorul” este fericit cu sine doar daca se sacrifica pentru a-si face partenerul fericit.

  • Intr-o relatie de dependenta, ambii parteneri isi acorda prioritate relatiei si au interese, prieteni si activitati din exterior.

In relatiile codependente, pe de alta parte, personalitatea codependenta nu are interese in afara relatiei.

  • In relatiile de dependenta, ambilor parteneri li se permite sa-si exprime dorintele si sa le satisfaca nevoile emotionale. 

In relatiile codependente, un partener isi sacrifica cerintele de dragul celeilalte persoane, facand relatia complet unilaterala.

De ce este codependenta nesanatoasa?

In timp ce a fi dependent de un partener pe termen lung este sanatos si chiar acceptabil, relatiile codependente sunt nesanatoase, deoarece nivelul de dependenta este extrem.

Personalitatea codependenta se sacrifica si isi pierde intregul sentiment de identitate de dragul partenerului. Pentru a fi sanatos, o persoana trebuie sa echilibreze grija pentru partenerul sau cu grija pentru propriile nevoi. Codependenta, pe de alta parte, devine abuziva si distructiva.

Natura toxica a relatiilor codependente a fost demonstrata in cercetare. De exemplu, un studiu a constatat ca membrii familiei codedependenti ai consumatorilor de droguri au suferit fizic si emotional.

Codependenta in familie a fost legata de neglijarea de sine si de sanatatea precara, oferind dovezi ca personalitatea codependenta nu este ideala. A renunta la propriile nevoi de dragul altcuiva nu este sanatos si aminteste-ti ca nu poti avea grija de ceilalti daca nu iti pasa mai intai de tine.

Cum se dezvolta o relatie codependenta?

Tiparele pe care le demonstram in relatiile noastre adulte sunt adesea o reproducere a ceea ce a fost invatat in copilarie.

Daca o persoana ar fi neglijata emotional in timpul copilariei, ar accepta neglijare emotionala in relatiile lor, ceea ce duce la codependenta.

Cateva moduri specifice in care se dezvolta relatiile codependente sunt urmatoarele:

  • O persoana se confrunta cu o educatie parentala slaba, cum ar fi sa fie invatata ca nevoile parintilor sunt primare si propriile nevoi nu conteaza.
  • O persoana care ajunge in relatii codependente poate sa fi suferit abuz si sa fi invatat sa-si reprime emotiile pentru a face fata durerii, ceea ce o duce sa-si neglijeze propriile nevoi in relatii sau sa caute parteneri abuzivi.
  • Cineva poate creste cu un parinte bolnav si poate crea un obicei de a avea grija de ceilalti, asa ca acesta este singurul mod in care stie sa se comporte in relatii.
Cum sa remediati comportamentul codependent?

Daca recunoasteti ca sunteti implicat intr-o relatie de codedependent, schimbarea comportamentului este primul pas in repararea comportamentului codedependent.

Schimbarea comportamentului necesita constientizarea constienta si recunoasterea faptului ca exista o problema.

Daca te confrunti cu codependenta, urmatoarele strategii pot fi utile:

1. Luati in considerare un hobby

Angajeaza-te intr-un hobby in afara relatiei tale. Poate iti place sa faci exercitii sau esti interesat sa inveti o noua abilitate.

Oricare ar fi, a face ceva doar pentru tine te poate ajuta sa-ti dezvolti interese care nu se invart in jurul partenerului tau.

2. Stabiliti limite 

Stabileste limite cu partenerul tau. Daca te afli intr-o relatie de codependenta, intreaga ta zi se invarte probabil in jurul satisfacerii nevoilor partenerului tau si a fi la indemana lui.

Daca doriti sa remediati acest comportament, trebuie sa setati limite. De exemplu, puteti spune partenerului ca aveti un program specific si ca veti fi disponibil doar la anumite ore ale zilei pentru a prelua un apel telefonic sau pentru a-l ajuta.

3. Aveti o discutie

Ai o discutie sincera cu partenerul tau despre natura nesanatoasa a relatiei.

Va rugam sa recunoasteti ca sunteti de vina pentru ca ati obtinut toata fericirea din satisfacerea nevoilor lor si pentru a exprima faptul ca partenerul dvs. v-a ajutat, permitandu-va sa va planificati intreaga viata pentru a-i face fericiti.

Voi doi va trebui sa lucrati impreuna pentru a corecta acest tipar.

Pentru a afla mai multe despre codependenta si cum sa o depasiti, urmariti acest videoclip:

4. Spune „Nu”

Cand cu adevarat nu poti face ceva pentru altcineva sau nu vrei, exerseaza-te sa spui „Nu”.

Ai dreptul sa refuzi lucrurile care nu te atrag sau nu functioneaza pentru tine. 

5. Iesi cu prietenii

Petrece timp cu prietenii. Celalalt semnificativ devine prioritatea ta in orice relatie angajata, dar este totusi important sa ai prietenii.

Petrecerea timpului cu altii te va ajuta sa creezi o separare naturala de partenerul tau. 

6. Gandeste-te pozitiv la tine

Practicati afirmatiile pozitive. Oamenii care cad victimele unui comportament codependent tind sa fie critici cu ei insisi, deoarece au o stima de sine scazuta. Acest lucru le creeaza nevoia de a cauta validarea fiind nevoie de alti oameni.

Exerseaza sa vorbesti pozitiv cu tine insuti si vei descoperi ca ai nevoie de mai putina aprobare din partea celorlalti.

7. Alaturati-va unui grup de sprijin

Luati in considerare participarea la un grup de sprijin. Consiliul local de sanatate mintala sau capitolul NAMI poate organiza grupuri de sprijin pentru cei care se lupta cu relatii codependente. 

8. Protejeaza-te pentru tine 

Exerseaza-te sa fii asertiv atunci cand cineva incearca sa te controleze sau sa te lipseasca de respect. Persoanele cu o personalitate codependenta au tendinta de a merge pe coji de oua pentru a evita supararea altor persoane, ceea ce le poate submina in cele din urma stima de sine.

Data viitoare cand cineva este nedrept cu tine sau incearca sa te controleze fara consimtamantul tau, sustine nevoile tale.

9. Incheiati relatia

Daca ai suferit abuz fizic sau emotional din partea partenerului tau si partenerul tau nu face niciun efort sa se schimbe, parasirea unei relatii de codependenta poate fi cea mai buna optiune pentru siguranta si bunastarea ta. 

10. Obtineti ajutor profesionist

Cauta terapie. Sa presupunem ca nu puteti gestiona simptomele codependentei cu pasii de mai sus.

In acest caz, puteti beneficia de un tratament de codependenta pentru a va ajuta sa dezvoltati strategii de coping mai sanatoase si sa rezolvati problemele trecute care au dus la relatii de codependenta.

Un terapeut te poate ajuta sa identifici tipare din copilarie sau din familia ta de origine, astfel incat sa le poti depasi si sa experimentezi relatii implinite si reciproce cu ceilalti.

Concluzie

Relatiile codependente descriu orice relatie in care o persoana isi trage fericirea, stima de sine si simtul valorii din faptul ca este nevoie de cealalta persoana.

Celalalt membru al parteneriatului permite comportamentul codependent, permitandu-i partenerului sa faca sacrificii extreme in beneficiul sau. Acest tip de comportament este adesea invatat in copilarie si continuat in relatiile cu adulti si poate fi destul de suparator.

Din fericire, exista modalitati de a depasi codependenta, variind de la petrecerea mai mult timp cu prietenii care ii sustin pana la cautarea terapiei de codependenta de la un profesionist.