Fiecare cuplu ar trebui sa stie ca o casatorie crestina de succes sau o casnicie sanatoasa poate veni doar din a face din credinta centrul vietii lor impreuna.

Virtutile crestine si virtutile biblice ale casatoriei pe care El ni le-a dat tuturor, sunt instrumente puternice pentru a crea o relatie armonioasa si de lunga durata.  

Articolul cuprinde 30 de invataturi crestine despre valorile casatoriei, care sunt esentiale pentru construirea unei casnicii evlavioase.

1. Acceptare

Nimeni nu e perfect. Cu totii avem slabiciunile si defectele noastre. Accepta-ti sotul/sotia asa cum este el sau ea cu adevarat si nu incercati sa va schimbati unul pe celalalt.

2. Grija

Fa-ti timp sa te imbratisezi, sa vorbesti si sa te tii de mana cu sotul tau, exact ca atunci cand te intalneai. Spune „te iubesc”: in fiecare zi si fa lucruri frumoase unul pentru celalalt pentru a arata ca iti pasa.

3. Angajament

Un sfat evlavios de casatorie pentru succesul casatoriei pentru cupluri este ca acestia ar trebui sa se angajeze pe deplin in casatorie si sa lucreze mana in mana pentru a crea o legatura mai puternica unul cu celalalt.

4. Compasiunea

Cuplurile ar trebui sa fie sensibile la sentimentele celuilalt si sa fie gata sa se consoleze si sa se sprijine unul pe celalalt in momente de durere, probleme si dificultati.

5. Considerare

Cand esti casatorit, nu mai iei decizii doar pentru tine. Regulile biblice ale casatoriei ne invata ca cuplurile ar trebui sa ia in considerare opiniile celuilalt si sa vorbeasca despre fiecare decizie care trebuie luata.

6. Multumire

O alta virtute de casatorie si relatie crestina afirma ca poti visa la lucruri mai bune in viitor, dar ar trebui sa inveti si sa fii fericit si multumit cu ceea ce ai deja.

7. Cooperare

Relatiile crestine sunt cele mai puternice atunci cand sotul si sotia lucreaza in echipa. Aceste cupluri lucreaza impreuna si nu unul impotriva celuilalt prin fiecare provocare pe care trebuie sa le faca fata.

8. Demnitatea

Aprecierea demnitatii fiecaruia va ajuta cuplurile sa ramana fidele juramintelor lor, deoarece nu vor sa faca nimic pentru a-si strica juramintele.

9. Incurajare

Cuplurile ar trebui sa invete sa se incurajeze unul pe celalalt sa caute lucrurile care ii fac fericiti. Astfel de valori in casatorie i-ar ajuta sa se poata ridica unul pe celalalt in momentele in care au cea mai mare nevoie.

10. Corectitudine

Fiecare decizie luata de cuplu ar trebui sa fie corecta atat pentru sot, cat si pentru sotie. Totul este impartit intre ei.

11. Credinta

Cand un cuplu casatorit are credinta in Dumnezeu si isi ia timp pentru a se ruga impreuna, ei construiesc o legatura spirituala care ii apropie mai mult de Dumnezeu si unul de celalalt.

12. Flexibilitate

Cuplurile crestine ar trebui sa invete sa faca compromisuri, sa se adapteze si sa faca sacrificii pentru a mentine armonia in relatia lor.

13. Iertarea

Toata lumea greseste. Valorile crestine ale casatoriei transmit ca, daca un sot si o sotie se iubesc cu adevarat unul pe celalalt, atunci ar fi gata sa-i ierte pe fiecare daca vor cu adevarat sa faca relatia lor sa functioneze.

Iertarea este ingredientul cheie in a avea o relatie conjugala de succes si satisfacatoare.

14. Generozitate

Intr-o casatorie crestina, un barbat si o femeie ar trebui sa fie dispusi sa indeplineasca nevoile sotului lor. Fie ca este vorba despre lucruri materiale, timp impreuna sau chiar sex, fiecare ar trebui sa le ofere cu placere.

15. Recunostinta

Cel mai bun sfat crestin de casatorie pe care ti-l pot da este sa inveti sa-i spui „Multumesc” sotului tau. Aratarea aprecierii va face minuni pentru relatia ta.

16. Utilitate

Lucrurile devin mult mai usoare atunci cand cuplurile se ajuta reciproc cu sarcinile si responsabilitatile lor. Ca parte a devotamentului zilnic pentru cuplurile casatorite, acestia ar trebui sa fie intotdeauna gata sa-si ajute sotul ori de cate ori pot.

17. Onestitate

Cuplurile ar trebui sa poata vorbi despre orice cu partenerii lor. A fi sincer cu privire la felul in care va simtiti in fiecare situatie va va ajuta pe amandoi sa rezolvati fiecare problema cu care trebuie sa va confruntati.

18. Speranta

Cuplurile casatorite crestine ar trebui sa fie unul celuilalt sursa de speranta si optimism. Acest lucru ii ajuta pe amandoi sa mearga inainte, in ciuda incercarilor care pot veni.

19. Bucurie

Fa-ti timp sa razi si sa te joci cu sotul tau. Evitati sa insistati asupra lucrurilor negative si incercati sa transformati fiecare moment impreuna intr-o amintire fericita.

20. Bunatate

Cuplurile ar trebui sa invete sa fie draguti unul cu celalalt. Evitati cuvintele ranitoare, strigatele si actiunile jignitoare. Daca iubesti cu adevarat pe cineva, nu vei face nimic pentru a-l supara sau a-l face sa se simta mai putin iubit.

21. Dragoste

Chiar daca un cuplu se lupta, ar trebui sa-si aminteasca de dragostea lor unul fata de celalalt si sa permita ca acest lucru sa-i ghideze prin fiecare situatie.

22. Loialitate

Cuplurile ar trebui sa fie loiale unul altuia si sa nu faca nimic pentru a distruge promisiunea pe care au facut-o inaintea lui Dumnezeu.

23. Rabdare

In vremuri de neintelegeri si neajunsuri, cuplurile nu ar trebui sa lase furia si frustrarea sa le depaseasca. In schimb, ar trebui sa aiba rabdare unul cu celalalt si sa se concentreze pe rezolvarea problemelor impreuna.

24. Fiabilitate

Cuplurile ar trebui sa se poata baza unul pe celalalt in momente de nevoie. Fiecare este sistemul de sprijin al celuilalt si sursa de forta.

25. Respect

Un cuplu crestin ar trebui sa se trateze intotdeauna unul pe celalalt cu respect pentru a arata cat de mult se pretuiesc unul pe celalalt.

26. Responsabilitate

Atat barbatii, cat si femeile dintr-o casatorie crestina au propria lor responsabilitate. Si fiecare ar trebui sa isi faca partea pentru a mentine o relatie sanatoasa.

27. Autodisciplina

Cuplurile ar trebui sa invete sa-si controleze dorintele. Ar trebui sa poata rezista ispitelor si sa traiasca o viata dreapta.

28. Tact

Cuplurile ar trebui sa-si aminteasca intotdeauna sa vorbeasca unul cu celalalt intr-un mod respectuos si calm. Alegeti-va cuvintele chiar daca sunteti suparati, astfel incat sa nu va raniti unul pe celalalt.

29. Incredere

Intr-o casnicie crestina, ambii ar trebui sa invete sa aiba incredere unul in celalalt si ar trebui sa se straduiasca sa fie, de asemenea, demni de incredere.

30. Intelegerea

In sfarsit, cuplurile ar trebui sa se inteleaga mai mult unul cu celalalt. Ar trebui sa puteti rezolva orice impreuna odata ce va ascultati unul pe celalalt si va acceptati unul pe celalalt pentru ceea ce sunteti cu adevarat.

Aceste virtuti sunt toate invataturi ale credintei crestine si se prezinta ca ajutor pentru casatoria crestina pentru cuplurile aflate in nevoie. 

Daca iti traiesti viata de casatorie prin aceste lectii, atunci vei putea construi o relatie puternica, fericita si de durata de care poti fi mandru.