Ce poți sa faci gratis atunci cand vizitezi Urfa? In primul rand, sa transpiri. De caldura. Urfa (sau Șanliurfa, Urfa cea glorioasa, cum e denumirea oficiala) e in sudul Turciei, foarte in sud, la o aruncatura de baț de Siria, soarele frige ca o plita incinsa, zarile sunt lichide. Iese apa din tine daca stai afara pe la miezul zilei vara. Și nici daca te ascunzi la umbra, cum fac majoritatea localnicilor, nu scapi mult mai ușor. Ca sa nu zici ca nu te-am avertizat.

Un alt lucru gratis pe care il poți face cand vizitezi Urfa, mai ales daca ai inclinari mistice, e sa transpiri. De emoție. Ești pe taramul profeților, Dumnezeu a vorbit omenirii aici. Conform credinței islamice, in Urfa s-a nascut Ibrahim (Avraam), și tot aici a fost aruncat in foc, in Urfa și-a indurat boala și a murit Eyyup (Iov), in Urfa a trait o vreme profetul David, in apropiere a trait și profetul Moise, și tot in Urfa se intalnește și batista sfanta a profetului Isus.

Iar la Harran, la o scurta distanța de oraș, Adam și Eva au facut primii pași pe pamant. Dupa cum spuneam, sunt legende musulmane, nu te agita daca nu corespund cu ce știai. Daca dorești, emoția se simte mai intens in momentul in care intri tu insuți in peștera lui Avraam și in cea a lui Iov, locuri de pelerinaj in lumea islamica.

Un al treilea lucru pe care il poți face in Urfa fara sa platești este sa te rogi. Orașul vechi e impanzit de moschei, unele construite acum aproape o mie de ani, altele mai noi, in stil otoman. De o frumusețe care merita menționata este complexul care marginește heleșteele Halil-ur Rahman și Aynzeliha, cu Rizvaniye Vakfi Camii și Medresesi la nord și Halilur Rahman Camii la vest. In apropiere se afla și Hasan Padisah Camii, langa o gradina de trandafiri.

Ceea ce iți recomand eu este sa ai grija sa te prinda apusul langa heleștee. Soarele se ascunde dupa cladiri și minaretele se profileaza pe un fundal de un roșu aprins, lucru care ne duce la a patra activitate pe care o poți face gratis, și anume fotografii. La caderea nopții, lampile se aprind de-a lungul arcadelor, complexul iluminat astfel se reflecta in apa, și iți vei blestema neatenția daca te trezești ca tocmai cand ți-e lumea mai draga bateria aparatului foto ți se termina, cum mi s-a intamplat mie.

Al cincilea lucru gratis la Urfa, daca tot te afli langa bazine, este sa-ți pui o dorința. Peștii din heleștee au puterea de a ți-o indeplini (citește mai jos legenda). Punerea dorinței e, intr-adevar, gratis, dar peștii vor trebui imbunați cu o punguța de mancare. Dar cat e prețul unei pungi cu graunțe fața de valoarea unui vis care devine realitate?

Iar al șaselea lucru pe care il poți face gratis la Urfa (in caz ca nu te-ai prins, acesta este un top hipsteresc, și, urmand logica colegei mele hipsterițe Ioana, nu se va opri la 5, ci la 6) este plimbatul prin bazar, minunatul in fața tarabelor cu ibrice, farfurioare, rașnițe și alte obiecte sclipitoare de cupru, intratul in vorba cu vanzatorii de tutun, adulmecatul aromei care vine din cuptoarele de paine și covrigi.

In rest, pentru cumparatul de fistic crud la kilogram, bautul de ceai rece de plante, mancatul unui delicios kebab de Urfa trebuie sa ai cațiva banuți puși deoparte. Dar promit ca merita cheltuiala.

Legenda heleșteelor Halil-ur Rahman și Aynzeliha

Care e povestea celor doua bazine? E o legenda mai lunga, despre Avraam și regele Nimrod. Regele Nimrod, care locuia in Urfa, a aflat la un moment dat ca in regatul lui se va naște un copil care va fonda o noua religie. Auzind acestea, de teama, Nimrod a ordonat uciderea tuturor pruncilor care aveau sa se nasca in urmatoarele luni.

Una dintre femeile insarcinate din regat, insa, atunci cand i-a venit sorocul, a plecat sa nasca intr-o peștera, doar-doar și-o scapa copilul. A nascut, a lasat pruncul acolo, și s-a intors. Copilul a crescut in grota, hranit fiind de o caprioara. Era profetul Avraam.

Peste cațiva ani, trecand soldații regelui pe acolo, l-au gasit pe micuț și l-au dus la curte. Nimrod, neavand fii el insuși, l-a adoptat.

Pe masura ce Avraam creștea, faptul ca Nimrod se inchina la idoli și ii obliga și pe supușii sai sa faca la fel il umplea din ce in ce mai mult de manie. Intr-o zi, pe cand preoții oficiau un ritual pagan, Avraam a dat buzna peste ei și, cu un topor, a spart aproape toți idolii la care se inchinau. L-a lasat intreg pe cel mai mare, in brațele caruia a pus toporul. Auzind de la soldați de cele intamplate, Nimrod l-a chemat la el pe Avraam și l-a intrebat de ce a facut ce a facut. Avraam i-a raspuns ca, avand in vedere ca toporul se afla acum in brațele idolului cel mare, spargerea idolilor a fost fapta aceluia.

“Cum poate o stana de piatra sa se ridice și sa sparga alte stane de piatra?” i-a replicat Nimrod.

“Intocmai”, i-a raspuns Avraam, stanele de piatra nu pot face asta, e greșit sa te inchini lor.

Furios, Nimrod l-a osandit pe Avraam la ardere pe rug. Rugul odata aprins, Avraam a fost aruncat in flacari cand, printr-o minune, locul unde ardea focul s-a transformat intr-un heleșteu, iar lemnele care ardeau, in crapi. Fata lui Nimrod, crezand și ea in cuvintele lui Avraam, s-a aruncat in flacari dupa el. Locul unde a cazut ea s-a transformat in alt heleșteu.

Cele doua heleștee poarta azi numele de Halil-ur Rahman și Aynzeliha. Iar crapii din ele, pe care nimeni nu ii vaneaza sau ii pescuiește pentru ca sunt considerați sacri, se zice ca au puterea de a indeplini dorințe.