Din orice capat al strazii ai veni, discretia e cea care te intampina la aceasta terasa cocheta si umbroasa. Cateva mese intr-o curte ingusta (alte cateva in interiorul simplu), dar deloc neprimitoare, umbrelele din doc gros si cuptorul la vedere se constituie in invitatia la masa adresata trecatorului. Jean-Louis Calderon 41, 021 319 71 49; 0722 613 906, o masa pentru doua persoane 80 — 150 lei

Greu sa rezisti tentatiei, mai ales daca ti-e foame cum ne era noua (desi, recunosc, setea era cea care domina atmosfera). Dupa cum v-ati dat seama din rezonanta milenar-romana, avem de-a face cu un restaurant cu specific italian, unul dintre acele locuri ademenitoare nu numai prin aromele care se degaja dinspre bucatarie (tipica afacere de familie pentru peninsulari, mai ales pentru cei din sud), cat mai ales prin senzatiile de liniste si familiaritate pe care ti le ofera.

Ora 22.10, lume putina, trei mese ocupate, cu a noastra, la celelalte doua clienti care nu vorbesc romaneste, arome meditaraneene si fum discret de tutun de pipa, dark cherry. O ospatarita (singura!), Simona, fasneata si foarte volubila (aflam ca e de pe langa Buzau si ca lucreaza in fiecare zi) ne aduce meniul si ne asigura ca am ales locul potrivit pentru o cina tarzie. Meniu bogat, dar cu limitele impuse de un neamestec in treburile altor bucatarii, asa cum se intampla in cele mai multe restaurante de pe la noi. Caprese delicios la aperitiv (15 lei), cu rosii proaspete, foccacia simpla (5 lei) si mozzarella de cea mai buna calitate. Si de bivolita!

Mozzarella di bufala campana, originara din provinciile Caserta si Benevento. Stiti povestea cu bivolii asiatici adusi pe meleaguri romane, in epoca medievala, de goti etc, nu va mai plictisesc. Si fiindca italienii de langa noi s-au infipt hotarati si in gura mare in oaresce fructe de mare, intram si noi serios in rol si comandam un muschi de vita la gratar (27 lei, simplu, desi aveam si optiunile cu sos de gorgonzolla, sos de piper verde, cu trufe si nuci) si penne alla siciliana, gratinate (18 lei).

Alegerile s-au dovedit excelente, si inclin sa cred ca nu numai faptul ca terasa era foarte libera a condus la o servire impecabila a unor bucate alese. Se simte mana de bucatar harsait prin taverne de gen. Am asortat festinului racoarea catorva beri; restaurantul propune numai fineturi, gen Pilsner Urquell sau Nastro Azzuro la 0,33 l, dar noi am ramas fideli lui Perroni draught (7 lei/400 ml). Tributar lecturilor cu tema geografic-oenologica din anii studentiei, cand calatoream imaginar cu ajutorul volumelor din biblioteca, n-am rezistat tentatiei unui pahar de Bella Tavola, vinul casei, rosu si sec (6 lei/200 ml), perfect alaturi de muschiul de vita mediu preparat.

La fel de bun ca cel gustat la el acasa, in Emilia-Romagna, la multi ani dupa lecturile pregatitoare. In loc de desert, impartim o pizza cu prosciuto crudo si porcini (22 lei), mai mult ca sa testam vatra decat bucatarul, care ne convinsese deja. Excelenta si aceasta ultima alegere! Curatam apoi traheea cu pepsi si cappuccino, nu incercam toaleta de prea multa oboseala si purcedem sa va povestim aventura. Daca va faceti vreme, chiar merita pentru o cina lenesa si racoroasa in centru, dar departe de nebunie. Ideala pentru meetingurile romantic-business!

Nota de plata

Caprese 15 lei

Foccacia simpla 5 lei

Pizza prosciuto 22 lei

Muschi de vita la gratar 27 lei

Penne alla siciliana 18 lei

Peronni draught 7 lei

Vin Bella Tavola 6lei/200 ml

Total 100 lei