Copiii vor avea intotdeauna o agilitate uimitoare pentru a rezolva problemele intr-un mod simplu. Adultii, dimpotriva, au intotdeauna tendinta de a se incurca atunci cand vine vorba de gasirea unei solutii la orice circumstanta.

Exista doua tipuri de ganduri: gandirea laterala, care este partea creativa, si gandirea logica cu care le dezvoltati, selectati si folositi.

Conceptul de gandire laterala a fost conceput de Edward de Bono in 1967. De mai bine de 30 de ani acest psiholog a aparat promovarea creativitatii pentru a obtine succesul. Potrivit lui de Bono, inima gandirii laterale, „se afla in posibilitatea de a schimba, in orice moment, perspectiva din care sunt analizate evenimentele, pentru a observa modul in care problema este vazuta dintr-o perspectiva diferita”

Un studiu efectuat pe unii adulti din Hong Kong a condus la concluzia ca copiii rezolva problemele intr-un mod mai simplu si mai creativ datorita gandirii laterale. Acest lucru s-a reflectat atunci cand adultii analizati au prezentat probleme pentru a rezolva intrebarea 21, aceeasi care se cere copiilor de sase ani sa intre in scoala primara. Iti poti da seama? 

 Cum exersezi gandirea laterala?

Britanicul Paul Sloane a compilat cateva exercitii al caror scop este sa te faca sa gandesti ca si cum ai fi un copil. Mai jos veti gasi 5 probleme si suntem siguri ca veti petrece un timp placut nedumerit.

La final vei gasi raspunsurile, dar nu trisa!

 1. Un barbat locuieste la etajul zece al unei cladiri. In fiecare zi ia liftul pana la parter pentru a merge la serviciu sau pentru a merge la cumparaturi. Cand se intoarce, merge intotdeauna cu liftul pana la etajul al saptelea si apoi pe scarile restul de trei etaje pana la apartamentul sau de la al zecelea. De ce face asta?

2. Un barbat intra intr-un bar si ii cere chelnerului un pahar cu apa. Barmanul ingenuncheaza cautand ceva, scoate o arma si o indrepta spre el. Barbatul spune „multumesc” si pleaca.

3. Un barbat zace mort pe un camp. Alaturi este un pachet nedeschis. Nu exista alte creaturi pe teren. Cum a murit?

Un indiciu: barbatul stia ca va muri pe masura ce se apropia de loc.

4. Cinci bucati de carbune, un morcov si o palarie sunt intinse pe gazonul din gradina. Nimeni nu le-a aruncat acolo; cu toate acestea, exista un motiv perfect logic pentru ca ei sa fie in acel loc. Care?

5. Un barbat primeste un pachet prin posta. O deschide cu grija si gaseste inauntru bratul unui barbat. O examineaza, o infasoara din nou si o trimite altui barbat. Acest al doilea barbat examineaza si bratul care continea pachetul si apoi il duce intr-o padure unde il ingroapa.

De ce au facut-o?

6. O femeie a avut doi copii care s-au nascut la aceeasi ora in aceeasi zi a aceluiasi an. Dar nu erau gemeni.

Cum poate fi?

Raspunsuri:

1. Era o persoana care suferea de nanism si nu putea apasa butonul pentru etajul zece.

2. Ospatarul isi da seama ca clientul lui ii cere apa pentru ca are sughituri si decide sa ii taie cu o sperietura buna.

3. Barbatul sarise dintr-un avion cu o parasuta care nu se deschidea. Acesta era pachetul de langa el.

4. Sunt ramasitele unui om de zapada topit

5. Trei barbati au naufragiat pe o insula pustie. Neavand ce manca, au fost de acord sa-si taie fiecare bratul stang pentru a manca. Cei trei au jurat ca le vor taia bratul stang. Unul dintre cei trei era medic si le-a taiat bratul celor doi insotitori inainte de a fi salvati.

Dupa cum jurase, doctorul i-a amputat ulterior bratul si l-a trimis unuia dintre insotitorii sai, care, vazand-o, l-a inaintat celui de-al treilea, care l-a ingropat.

6. Erau tripleti