Tai Chi este una dintre artele martiale chinezesti, practicate atat pentru aparare, cat si pentru beneficiile in sanatate.

In Tai Chi, miscarile lente sunt acompaniate de un mod relaxant de a respira, iar corpul tau de castigat la capitolul flexibilitate si tonifiere.

Se spune ca aceasta veche arte fizica si mentala chineza consta in usurinta si miscarilor si in maniera in care acestea sunt combinate pentru a atinge un echilibru perfect al corpului, inteligentei si spiritului. Miscarile Tai Chi -ului sunt atat de variate incat pot pune in miscare fiecare parte a trupului, de la cele mai mici ligamente pana la cei mai mari folositi muschi.

Indiferent de varsta, greutate, conditie de sanatate sau fizica, aproape oricine poate incepe sa practice Tai Chi , intrucat tehnicile sunt lente si fluide, similare aparent cu o forma de meditatie in miscare. Acest aspect este unul dintre motivele pentru care Tai Chi a crescut in popularitate ca forma de exercitii pentru trup si suflet.

Rezultatul practicarii Tai Chi este o sanatate desavarsita – supletea ligamentelor, circulatia sangelui stimulata permanent, activarea sistemului nervos, precum si mentinerea in exercitiu permanent a aparatului respirator, recomanda aceasta forma de activitate fizica chiar si celor varstnici.

Toate exercitiile Tai Chi ofera o stare buna fizica si psihica, ii pot sprijini pe cei care se confrunta cu tensiune arteriala, probleme de inima sau afectiuni ale sistemului digestiv.

Iata cateva exercitii usoare Tai Chi, perfecte pentru incepatori, insa esentiale pentru cei ce doresc sa ajunga mari “razboinici” in arte martiale:

Exercitii pentru corp si echilibru

Stand in pozitie verticala, cu picioarele departate, trece-ti greutatea de pe un picior pe celalat, mentind pe fiecare o minte limpede, canalizata catre cea mai frumoasa vacanta pe care ti-o poti imagina.

Adu-ti greutatea inapoi pe ambele picioare si repeta exercitiul cu celalat picior. Respira relaxat si pastreaza miscarea pret de doua, trei minute. Acest exercitiu Tai Chi poate fi realizat oricand, stand la orice coada.

Exercitii pentru gat

Asazat pe un scaun, cu picioarele sprijinite pe podea si coloana dreapta, coboara-ti usor barbia catre piept. Coboara-ti apoi urechea dreapta catre umar, revenind in pozitie dreapta cu miscari lente si calculate. Repeta exercitiul si cu partea stanga si continua miscarea de cateva ori, respirand confortabil si terminand cu barbia in piept.

Exercitii pentru brate

Tot asezat pe scaun, cu picioarele spijinite pe podea si coloana dreapta, dar relaxata, ridica-ti bratele in dreptului pieptului. Apoi, cu coatele putin indoite, incheieturi si degete relaxate, roteste-ti incheietura in sensul acelor de ceasornic de cateva ori, apoi roteste antebratul de aproximativ sase ori, sfarsind exercitiul cu cateva miscari circulare ale intregului brat. Repeta acest exercitiu Tai Chi in sens invers acelor de ceasornic, cu ambele brate.

Exercitii pentru picioare

Asezat pe un scaun cu picioarele sprijinite pe sol, ridica-ti un picior cu genunchiul indoit. Realizeaza miscari circulare similare celor de mai sus – cu glezna si genunchiul – de sase ori. Repeta exercitiul pentru ambele picioare si sensuri.

Pentru adultii mai in varsta, a ramane activ inseamna a gasi o activitate care sa se potriveasca stilului tau de viata. Pentru a va mentine cel mai potrivit, cel mai sanatos sine, inclinati-va spre activitati usoare la nivelul articulatiilor, ajutati la consolidarea fortei si echilibrului si la promovarea mobilitatii, mai degraba decat la cele care cauzeaza batai inutile (cum ar fi alergarea).