Un loc excelent pentru lectii de tip informal, care sa completeze orele obisnuite de la clasa, este Muzeul Național de Istorie a Romaniei, din Calea Victoriei nr. 12, București.

Acesta prezinta, ca eveniment expozitional, stiintific si educational major, expoziția temporara „Regele a murit! Traiasca Regele!“, deschisa pana la 1 martie 2015. Este celebrata astfel memoria primilor doi regi ai Romaniei, cu ocazia implinirii unui secol de la incetarea din viața a regelui Carol I (1866-1914) și venirea la tronul Romaniei a regelui Ferdinand (1914-1927). Implicit, este oferit publicului un tablou al societatii, economiei, politicii, culturii si diplomatiei romanesti dintr-o epoca definitorie pentru istoria nationala. Expozitia este organizata sub patronajul Ministerului Culturii, in colaborare cu Muzeul Național de Arta al Romaniei, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Cotroceni.

Tematica expoziției este structurata pe mai multe capitole, prin care se dorește realizarea unei imagini cat mai complete a vieții și activitații celor doi monarhi si a perioadei in care au domnit.

Sigur, o expozitie – si mai ales o asemenea expozitie! – nu se descrie prin vorbe. Eventual, sunt de mentionat cateva repere care o structureaza, deschizandu-se astfel invitatia, chemarea, poate si atractia. Sunt prezentate descendența germana, franceza, portugheza a celor doi regi, apoi familia regala a Romaniei: Carol si Elisabeta, Ferdinand si Maria, copiii lor.

Cu valoare documentara deosebita este sectiunea dedicata simbolurilor regalitații in perioada 1866-1927, fiind analizate stema, imnul, drapelul (apariția și evoluția acestora) și coroana regala de oțel, sigiliul regal, ordinele aparute in timpul celor doi suverani.

In paralel, sunt amplu ilustrate evenimente de referinta ale istoriei noastre moderne, petrecute intre anii 1866 si 1927: adoptarea Constituției din 1866, Independența de Stat, proclamarea regatului, Expoziția Naționala din 1906, Al Doilea Razboi Balcanic (in timpul lui Carol I), Primul Razboi Mondial, Marea Unire, Incoronarea de la Alba Iulia, adoptarea Constituției din 1923 (in timpul lui Ferdinand).

De asemenea, este oferita o perspectiva asupra relatiilor externe romanesti din acea perioada. Vizitatorii se opresc in fata unor exponate cu valoare documentara deosebita, reprezentate de ordinele straine primite de regii Carol I și Ferdinand, din intreaga lume: din Rusia și Austro-Ungaria, pana in Brazilia și Peru, din Suedia și Olanda, pana in Japonia și Hawaii.

Este ilustrata modernizarea statului roman din perioada 1866-1927, concretizata intr-o diversitate de sectoare: economie, cultura, educație, infrastructura. Concomitent, sunt readuse in prim-plan, prin referinte documentare, personalitati ale epocii, colaboratori ai celor doi suverani in calitatea lor de președinți ai Consiliului de Miniștri. Expozitia și originala lectie de istorie nationala se incheie cu prezentarea ultimului an al domniei regelui Carol I și a primului an al domniei regelui Ferdinand.

Publicul – elevi, studenti, cadre didactice – este asteptat de miercuri pana duminica, intre orele 09.00 si 17.00.